fbpx
Image Alt

Blog

kekceva-dezela

Kekčeva dežela ponuja pravo doživetje

Vsi poznamo zgodbe o skoraj legendarnem Kekcu. Imel je najboljšega prijatelja, ki mu je bilo ime Rožle, ta je imel slepo sestro Mojco. Skupaj so pasli živino, štrene pa sta jima mešala teta Pehta in lovec Bedanec. Seveda obstaja cel kup različic zgodb, posneti so bili trije filmi, obstaja knjiga z naslovom Kekec nad samotnim breznom ter še mnoge druge. Kekec je postal prava slovenska otroška legenda, ki ne bo nikdar zamrl, saj je preprosto preveč navihan in zabaven ter tudi pameten in dobrega srca. A malokdo ve, da je literarnega junaka Kekca ustvaril Josip Vandot. Kekčevo pravo ime naj bi bilo Mežnarčev Gregec, njegov lik pa je bil ustvarjen leta 1918. Takrat se je namreč pojavil v prvi pripovedki, z naslovom Kekec na hudi poti.

Kekec se je prav gotovo zasidral globoko v našo zavest in prav zaradi tega obstaja marsikaj, kar nas naveže nanj. Med drugim si lahko ogledamo njegovo, Kekčevo domačijo, lahko pa kar obiščemo njegovo deželo, ki se imenuje Kekčeva dežela.

Kekčeva dežela ni na istem kraju kot Kekčeva domačija. Slednjo lahko obiščemo kadarkoli, z deželo pa je nekoliko drugače. V Kekčevi deželi namreč doživimo pravo doživetje. Literarni liki oživijo in otroci z njimi rešujejo Mojco iz Bedančevega ujetništva, Kekec pokaže kako ukano ali dve ter skrivni predor do Kekčeve dežele, teta Pehta pa nas lahko nauči, kako se skuha kak zdravilni napoj in nam pove veliko o zdravilnih zeliščih. Celoten program, ki je pripravljen, se odvija približno dve uri. Tisti, ki bi radi doživeli to pustolovščino, se morajo seveda vnaprej najaviti in rezervirati termin. To lahko storijo na telefonski številki 051 623 701. Termini za obisk Kekčeve dežele so že vnaprej najavljeni. In sicer lahko od začetka meseca maja pa do konca junija obiskujemo deželo od ponedeljka pa do sobote. Izjema je le 17. 6. (nedelja), ko je Kekčeva dežela prav tako odprta. Od začetka julija pa do konca avgusta oziroma začetka septembra jo lahko obiščemo le še v torek, četrtek, soboto popoldne in nedeljo popoldne. Do sredine oktobra deluje še za vikende, med tednom pa le za skupine. V ostalih mesecih Kekčeva dežela ne sprejema obiskov. Navadno je tako, da lahko na zadnji in predzadnji šolski dan deželo obiščemo dopoldan.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anita Krumpak Zupan, Milan Jerkič, Tina Gerjevič, Valerija Mikložič, Zdenka Bitenc

Poleg že prej omenjenih junakov lahko v Kekčevi deželi srečamo tudi Vitranca, Tinkaro, Brinclja in pa seveda Rožleta.

Navadno je tako, da različne agencije organizirajo izlete v Kekčevo deželo. Skupina se zbere na dogovorjeni lokaciji, potem pa gredo z Bedanc busom (na avtobusu si morajo otroci zatisniti oči, da lokacija dežele ostane skrita, in da Bedanec ne izve, kje je Kekec doma) do dežele, kjer se prične prava pustolovščina. Navadno je dežela odprta le od štirinajste ure dalje.

In ker pravijo, da je denar sveta vladar, nas tudi v Kekčevo deželo ne bodo spustili kar tako. Če se v deželo odpravita individualno ena ali dve osebi, bosta ali bo plačala po 15 € na osebo. Družine, ki imajo več kot tri družinske člane, bodo plačale po 13 € na osebo. Skupina, ki vsebuje več kot 25 oseb, pa bo plačala po 14 € na osebo. Obstaja pa tudi ogled, namenjen le odraslim. Cena tega je po 19 € na osebo. In ker je tudi za turiste dobro poskrbljeno, se lahko le-ti udeležijo vodenja v angleškem jeziku, ki poteka vsak torek v juliju in avgustu, za to pa bodo plačali po 18 € na osebo. Bolj ali manj so ogledi namenjeni le otrokom, med tretjim in desetim letom starosti.

Kekčeva dežela se nahaja blizu Kranjske Gore, ki je tudi rojstni kraj pisatelja Josipa Vandota. Poleg te dežele so odlična izbira za pobeg v pravljične kraje tudi Škratova dežela, Rajže po poteh triglavskih pravljic ter pekarna Mišmaš. Poleg Kekčeve dežele pa lahko Kekca spoznamo tudi na Kekčevi orientacijski pustolovščini, ki je zabava za družine in otroke. V tematsko-orientacijskem parku, ki se nahaja v Kranjski Gori, namreč poteka posebna igra, s katero se spoznavata narava in kulturna dediščina kraja, poskrbljeno pa je tudi za super animacijo za otroke in pa rekreacijo v naravi. Igra ima posebna pravila in ima tudi zmagovalca. Je odlična zabava za čisto vse otroke, hkrati pa je tudi izjemno poučna.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Veliko staršev svojih malčkov ne pusti v deželo, ker naj bi Bedanec bil precej strašen in grozljiv. A resničnost je daleč od govoric. Navadno program poteka tako, da otroci najprej odidejo do Bedančeve koče, kjer rešijo Mojco in jo odpeljejo k Brinclju v kočo, med potjo pa Bedancu nastavijo nekaj pasti. Brincljeva koča je prava atrakcija, ker ima tobogan in dvižni most. Zatem vseeno pride Bedanec, a ga otroci z oponašanjem sove, ki se je Bedanec zelo boji, prepodijo na goro Špik. Zatem nadaljujejo pot do Kekčeve koče, med potjo pa srečajo pravega Kekca, ki jih popelje skozi skrivnostni rov in do Pehte, ki otroke razveseli s kakšnim čajem in pecivom. Pove jim kaj poučnega, nato pa se dvourna dogodivščina navadno konča. Otroci gredo lahko v deželo sami, lahko pa se jim pridružijo tudi starši. Vseskozi pa otroke spremlja vodič, ki jim daje nasvete, opozorila in jih predvsem veliko nauči.

Po pustolovščini v pravljični deželi ob druženju s Kekcem je nekaj najboljšega, če otroke odpeljemo še do jezera Jasna, kjer se lahko osvežijo. Super je tudi to, da je Kranjska Gora polna zanimivosti in lepih kotičkov, zato je nekaj najlepšega, če se odpravimo še malce naokrog in raziskujemo lepe kraje. Tisti, ki so bolj športni tipi, pa seveda lahko gredo na katerega izmed okoliških vrhov. Lepo je tudi, če se gre na Vršič. Tam lahko namreč pobožamo kako ovco, ki se sprehajajo kar po cesti. Lahko kupimo kak spominek ali se okrepčamo. Najlepše pa je, če imamo srečo, da lahko na vrhu najdemo v kaki senci sredi poletja tudi sneg.

Kekčeva dežela je namreč super kraj za kakšen izlet med vikendom, sploh je idealna za mlade družinice. Prav tako pa zna biti zelo zanimiva tudi odrasli populaciji, saj vsakdo rad kdaj pa kdaj spusti otroka, ki živi v njem. Poleg tega pa je Kekčeva dežela na super destinaciji, ki je mirna, lepa in polna lepih kotičkov.

Objavi komentar

Follow us on