fbpx
Image Alt

Blog

koseska-korita

Koseška korita so naravna čudovita znamenitost skrita pod Krnom

Pod prelepim Krnom v bližini Drežnice, bolj natančno v vasi Koseč, se skriva čudovita znamenitost, Koseška korita. Že ime nam pove, da je nekaj povezano s koriti in vodo. In res je, čudovit sprehod po gozdu nam pričarajo prijetna narava, prelepi slapovi ter Koseška korita. Celotna pot je speljana po gozdu, tako da hodimo lepo po senci, primerna je za vsakega obiskovalca, tako za otroke kot za malo starejše ljudi. Le obutev potrebujete primerno, pohodne čevlje ali dobre superge. Ne hodite tja v natikačih! Celotna krožna pot se lahko kar zavleče s postanki tudi po 2 uri in več, zato je dobro, da imate s sabo kaj vode in kakšne prigrizke. Nekatera korita so globoka tudi 60 metrov, ampak vseh ne moremo videti, ker se do njih ne moremo spustiti.

In kako pridemo do Koseških korit?

Najprej se morate pripeljati v Kobarid. V Kobaridu se zapeljite prek Napoleonovega mosta, kjer boste videli table za Drežnico. Kar en čas se boste peljali po ovinkasti cesti, nakar vas cesta pripelje v Drežnico. Opazili boste tablo v desno za vas Koseč. Usmerite se na to pot in v vasi Koseč boste opazili table za Koseška korita. Poiščite primeren prostor za vaš avtomobil, lahko tudi domačine vprašate če lahko kje blizu njih parkirate. Nam so pustili parkirati na dvorišču, domačini so prijazni in se da z njimi vse pogovoriti, tudi na pravo pot vas usmerijo, če se ne znajdete.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Marjo Bolčina, Mark Debevec, Petra Novak.

Opis poti po Koseških koritih

Ko opazimo tablo za Koseška korita, se usmerimo na to pot. Pot nas usmeri navzdol, nakar nas pripelje do čudovite cerkvice Sv. Justa. Cerkev je najstarejša znamenitost v Posočju, znana je iz druge polovice 14. stoletja. Nato nas pot popelje v gozd, kjer se poleti skrijemo pred vročino. Med potjo po Koseških koritih bomo tudi spoznali oziroma videli štiri čudovite slapove, ki so vsi višji od 20 metrov. Pri vsakem slapu so napisane podrobnosti, saj se vsi štirje slapovi imenujejo Stopnik, edino z različnimi številkami so označeno. Najprej nas bo čudovito speljana pot pripeljala do prvega slapu Stopnik I, ki je visok 22 metrov, nad njim pa opaziš še dva manjša slapova. Pot je ponekod lepo ograjena z leseno ograjo, tako da se ne spravljajte čez ograjo, da bi kaj lažje videli in poslikali. Vse se da lepo videti tudi za ograjo in tudi poslikati. Do naslednjega slapu hitro pridemo, naslednja sta Stopnik II in III. Tu sta dva slapova skupaj, velika sta 16 in 21 metrov, lahko pa kar rečemo, da je to en slap, ki je visok 37 metrov. Pod njim je prijeten tolmun, ampak tukaj ni primerno za kopanje. Meni sta ta dva slapova v koseških koritih še najbolj všeč. Pot nas vedno spremlja po prijetni senci in ob potoku, kar nam polepša sprehod po Koseških koritih. Tudi do Stopnika IV hitro pridemo, kar je tudi čudovit slap, ki teče po kamniti plošči, velik je 25 metrov. Ko pridemo do zadnjega slapu se kar odpravimo naprej po označeni poti, res da naprej nimamo več slapov ampak voda nas naprej spremlja ter ponekod vidimo tudi korita. Čez čas nas pot le pripelje do Glavice. To je vzpetina nad sotočjem, tukaj so energijske točke ter postavljenih kar nekaj klopi za prijeten počitek. Imate tudi vpisno skrinjico ter lahko oddate dobrodelne prispevke. Tukaj si kar spočijte, napolnite se z energijskimi točkami, nato pa se kar odpravite naprej po poti. Pot vas ne bo pripeljala na isto mesto, kot ste vstopili v Koseška korita, ampak boste videli, da kar pred vasjo. Sedaj se morate naprej po cesti podati do svojega avtomobila. Celotna pot po Koseških koritih je res lepo označena in ni težko prehodna, tako da se le odločite za ogled. Koseška korita so primerna tudi za otroke, ki jim ne bo problem, pot bodo brez problema lepo počasi prehodili, poleg tega pa hodite lepo po senci.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ker pa vam je sigurno ostalo kaj časa in si radi ogledujete znamenitosti ter slapove, boste sigurno opazili table za slap Sopot in Krampež. Tabel za ta dva slapova sigurno ne morete zgrešiti, ker ko se boste proti Drežnici peljali, boste na desni strani videli table ter parkirane avtomobile. Tudi ta dva slapova se splača obiskat, če se že enkrat tukaj potikate in raziskujete naravo. Pot je kratka in prijetna, tako tudi primerna za vsakogar. Oba slapova sta oddaljena le nekaj korakov, tako da jih ne bo težko poiskati. Nad njima pa boste sigurno navdušeni.

Ne pozabite pogledat višje, tukaj se zelo lepo vidi prečudovit Krn ter gore okoli njega. Ko boste imeli več časa, se lahko tudi podate na Krn, je lahko dostopen, edino potrebno je nekaj kondicije. V Drežnici si je tudi lepo pogledati cerkev Srca Jezusovega. Ko pa se boste odpeljali iz Drežnice proti Kobaridu, pa si še vzemite nekaj časa za Kobarid. Najprej si lahko ogledate slap Kozjak, ki vas bo tudi očaral. V samem centru Kobarida se lahko odpeljete na italijansko kostnico. Če pa še imate kaj moči, se je na njo najlepše odpravit peš, saj pot poteka po križevih poteh.

Ker pa je Kobarid zelo zanimiv in ima okoli kar precej zanimivosti, je najbolje, da tukaj ostanete par dni. V samem mestu ali v njeni okolici se najde kar precej prenočitev. Za nekatere, ki ste radi razvajate je najbolje, da se nastanite v hotelu. V okolici se najde precej apartmajev ter sob. Za tiste bolj v stiku z naravo pa se najde tudi kamp. V Kobaridu in njeni okolici tudi ne boste ostali lačni, kulinarike je precej, tako da le poiščite primeren kraj in prostor za počitnice in ostanite nekaj dni v Kobaridu ali njegovi okolici. Če pa pogrešate plavanje, se ne bojte. Reka Soča v tem poletju kar vabi. Poiščete lep kotiček ob soči in zaplavajte. Ni tako mrzla kot nekateri pravijo. Kar korajžno v vodo.

Če se boste te dni kaj potepali po Kobaridu ali njegovi okolici, se kar odpeljite proti Drežnici pod čudovit Krn. Koseška korita so okoli obdana s čudovito sprehajalno pot. Koseška korita vas bodo navdušila z prelepimi slapovi, sprehajali se boste v senci kar v tem poletnem času kar paše.

Objavi komentar

Follow us on