fbpx
Image Alt

Blog

kostanjeviska-jama

Kostanjeviška jama najlepša na Dolenjskem

Tisti, ki se boste podali na izlet na Dolenjsko, morebiti v Kostanjevico na Krki, edino slovensko mestece, katerega osrednji del se nahaja na umetnem otoku na reki Krki, morate obvezno obiskati tudi Kostanjeviško jamo.

Kostanjeviška jama velja za eno izmed najlepših dolenjskih jam. Včasih so jo poimenovali Studena jama in sicer po vodi Studeni, ki izvira v bližini. Sama Kostanjeviška jama je bila »odkrita« leta 1937, ko so narasle vode v neurju povzročile, da se je skalovje odkrušilo in odprlo sedanji vhod v jamo. Jamo so po letih raziskovanja in urejanja leta 1971 odprli za obiskovalce.  Danes si obiskovalci  lahko ogledajo le del jame in sicer približno tristo metrov njene dolžine, ostali del, v dolžini nekaj manj kot dva kilometra, pa za turiste še ni odprt.

Do Kostanjeviške jame ni težko priti. Ko ste v Kostanjevici in se čez kostanjeviški otok pripeljete čez zadnji most, na križišču pri osnovni šoli zavijete desno in se po označeni cesti podate proti Kostanjeviški jami. Do jame se lahko odpeljete z avtomobilom, kolesom ali pa se do tja preprosto sprehodite peš, saj pot ni dolga, le kakšen kilometer in pol jo je.

Kostanjeviška jama je odprta med 15. aprilom in 31. oktobrom, ob sobotah, nedeljah ter praznikih, v poletnih mesecih ( juliju in avgustu) pa vsak dan. Vodeni ogledi so na vsake dve uri in sicer ob 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 in 18.00 uri.

Pred jamo je urejeno parkirišče, kjer lahko brezplačno parkirate. Poleg pa je jamarski dom, kjer se boste lahko odžejali. V bližini stoji lična lesena hišica, kjer boste plačali vstopnino, ki znaša za otroke 4,00 EUR, za dijake in študente 6,00 EUR, odrasli pa boste morali odšteti za vstop v Kostanjeviško jamo 8,00 EUR. Tam vas bo čakal tudi vodnik.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Žibert, Janja Rojko, Mateja Avšič, Simon Araus, Zala Kresnik.

Kostanjeviška jama je urejena tako, da jo lahko obiščejo tudi starejši in pa tudi otroci, saj je pot dobro urejena in zaščitena z varnostno ograjo. V jami je poleti stalna temperatura okoli 12 stopinj Celzija, zato ne pozabite pred vstopom obleči anorak ali jopico. Ne pozabite tudi na primerno obutev, saj so tla vlažna in zato ponekod spolzka.

Voden ogled Kostanjeviške jame traja približno petinštirideset minut in se začne z vstopom skozi železno ogrado, s katero je zavarovan vhod v jamo. Prvi del poti vodi skozi ožji prehod, nato pa se pot odpre. Na približno tristo metrov dolgi poti skozi jamo, ki je urejena za oglede, lahko občudujete lepote podzemnega sveta. To so kapniki vseh oblik in struktur. Eden izmed najznačilnejših se imenuje »Mavrica«, verjetno zaradi spektra barv, ki si sledijo kot pri pravi mavrici, samo da je ta omejen samo na odtenke rjave, sive in bele barve. Ob svetlobi električne osvetljave, ki razsvetljuje Kostanjeviško jamo,  lahko občudujete kapnike, ki se nakazujejo v čudovitih in zanimivih oblikah kot so sablja, Kralj Matjaž v prestolu, Kristus, krokodilova glava, sladoled…Čudovito je tudi »jamsko« jezero, ki sicer ni pretirano globoko, pogled nanj pa nam daje občutek nečesa čarobnega, skrivnostnega in magičnega. Kostanjeviška jama se ponaša tudi z »jamniškimi« dvoranami. Prva je Razvodna dvorana, s čudovitimi kapniškimi zavesami, ki se z vrha spuščajo proti tlom.  Druga, do katere se povzpnemo po strmih stopnicah, je Križna dvorana s prelepimi kapniškimi detajli, zadnja, najlepša, pa je Kapniška dvorana, s premnogimi kapniki vseh velikosti in oblik. V njej lahko občudujemo raznovrstne sigaste tvorbe, ki se ob soju luči skrivnostno bleščijo. V Kapniški dvorani »stoji« tudi mogočni kapniški steber, ki velja za zaščitni znak Kostanjeviške jame. Ob njem so kapniki oblikovali »Dedka mraza« s stalagmitičnimi palčki.

Kot že omenjeno, celotna, do sedaj raziskana Kostanjeviška jama, obsega nekaj več kot dva kilometra podzemnega sveta. V predelu, ki še ni odprt za obiskovalce,  jamarji odkrivajo še skrite lepote Kostanjeviške jame. Tako so že osvojili tako imenovano Podorno dvorano, ki se nadaljuje v Črni rov, pa Vroči rov, Dvorano netopirjev, Lepo dvorano, pa prelepo Veliko jezero in še vrsto drugih čudovitih podzemnih prostorov, ki bodo, upajmo, čim prej tudi na ogled obiskovalcem Kostanjeviške jame.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ko že omenjamo Dvorano netopirjev naj povemo, da je Kostanjeviška jama tudi prostor, kjer se mudijo in prezimujejo netopirji in sicer so najbolj pogosti netopirji tako imenovani  podkovnjaki. Poleg netopirjev pa je Kostanjeviška jama  dom tudi nekaterim drugim živalim oziroma bolje rečeno živalicam. To je komaj milimeter velik jamski hrošč jamski mrhar. V podzemni Studeni najdemo še številne drobne rakce in jamske vodne polže. Če se bomo ob mraku mudili pred vhodom v jamo, pa bomo lahko opazovali netopirje, ki se podajajo na nočni potep.

Ko pridemo iz jame, se bomo zagotovo še malo pomudili na travnati jasi in občudovali neokrnjeno naravo, zelenje gozda, ki obdaja vhod v Kostanjeviško jamo, bistro vodo bližnjega potoka in uživali v tišini, ki jo zmoti le žvrgolenje ptičev in šelestenje listja v vetru.

V Kostanjevici na Krki si lahko poleg čudesa narave – Kostanjeviške jame, ogledamo še kar nekaj zanimivosti in lepot.

Sam otok, na katerem stoji stari del Kostanjevice, je obkrožen z reko Krko, zeleno lepotico, ki je poleti primerna za kopanje,  piknik, zagotovo pa za »izlet« s čolnom. Čeprav je videti mirna, čista in spokojna, domačini dobro vedo, da ob obilnem deževnem obdobju reka Krka skoraj zagotovo vedno poplavi in takrat ni prav prijetno živeti tu. Takrat sta lesena mostova, ki otoček povezujeta s kopnim, poplavljena in »otočani« so primorani uporabiti čoln kot edino prevozno sredstvo, zato ima skoraj vsaka hiša tu čoln ali pa vsaj čolniček.

Tisti, ki ljubite umetnost, se boste zagotovo podali v Kostanjeviški grad. Kostanjeviški grad je pravzaprav samostan, domačini pa mu pravijo kar grad. Znan je predvsem po bivši samostanski cerkvi in najobsežnejših arkadah, kakršne ne boste našli nikjer drugje v Sloveniji. Danes se v Gradu Kostanjevica na Krki nahaja Galerija Božidar Jakac, kjer so stalne in občasne slikarske razstave. V  okolici gradu pa se nahaja forma viva, z več kot 100 skulpturami, ki so ustvarjene izključno iz hrastovega lesa. Tako vam Kostanjeviška jama nudi odlično izhodišče za ogled teh skulptur.

Če pa vam je ostalo še kaj moči, se lahko odpravite na pohod proti vrhu Gorjancev. Ob poti boste občudovali zelenje, vinograde, polja, sadovnjake…ko pa boste prispeli dovolj visoko, pa se vam bo odprl pogled na krško polje, Krakovski gozd, ob lepem in jasnem vremenu pa vam bo pogled lahko segel vse do Kamniško Savinjskih Alp in celo Triglava. Ja, tudi ta konec Slovenije je izredno lep, bogat in zanimiv.

Objavi komentar

Follow us on