fbpx
Image Alt

Blog

Letališče Jožeta Pučnika

Letališče Jožeta Pučnika je osrednje slovensko mednarodno letališče

Čeprav smo mala država, imamo vse kar potrebujemo. V naši prelepi Sloveniji se iz enega konca države na drug konec države pripeljemo v dobrih 3 urah. Zato se po naši državi ne rabimo prevažat z letali, kot po drugih državah. Po Sloveniji se vozimo z avtom, da pridemo na naš cilj ali pa uporabljamo vlake in avtobuse. Z letalom se niti ne moremo prevažat po Sloveniji, kot prvo smo premala država in nimamo toliko letališč. Eno letališče imamo v Mariboru drugo največje naše letališče pa imamo na Brniku, to je letališče Jožeta Pučnika. Pred tem se pa je imenovalo letališče Brnik. Za nas je to letališče zelo pomembno, saj se vedno več ljudi odloča za potovanja ali kakršne koli počitnice v tujini. In da se vedno ne rabimo peljat z avtom ali vlakom, je najhitrejša pot letalo. Kot vidite bomo danes malo spregovorili o našem največjem letališču Jožeta Pučnika.

Letališče Jožeta Pučnika je mednarodno slovensko letališče. Leži v Spodnjem Brniku, okrog 26 kilometrov severovzhodno od Ljubljane. Ko se peljete po avtocesti proti Kranju vas table usmerijo za letališče Brnik. Če se držite tabel vas bodo pripeljale do letališča Jožeta Pučnika, kjer imate tudi parkirišče. Marsikdo še vedno reče letališče Brnik, ampak se imenuje letališče Jožeta Pučnika, tako ga bom tudi jaz imenovala.

Letališče Jožeta Pučnika

Zgodovina; zgodovina našega letališča Jožeta Pučnika sega v leto 1963. Tisto leto 24. decembra je bila otvoritev letališča, ampak prva letala pa so zletela naslednje leto 9. Januarja. Na dan otvoritve pa je vseeno pri nam pristalo prvo letalo slovenskega prevoznika Adria Aviopromet, danes se ta prevoznik imenuje Adria Airways, je pa to edini slovenski letalski prevoznik, ki še je danes prisoten. Leta 1964 so še povečali letališko ploščad ter podaljšali 3000 metrov vzletno pristajalne steze. Dogradili so novi tovorni in potniški terminal od leta 1973 do leta 1976. Vključili so tudi mednarodni in domači promet ter linijo z New Yorkom. Ko smo se osamosvojili smo postali osrednje državno letališče. Ko so potekale vojne na nekdanjem območju nekdanje Jugoslavije, se je zračni promet tudi pri nam zaprl. Zato so takrat izkoristili in obnovili nekaj stavb in ploščadi na letališču Jožeta Pučnika. Razširili so tudi potniški terminal, postavili so sodobni radar. Leta 2003 je letališče Jožeta Pučnika praznovalo 40 let in takrat so tudi začeli gradit hanger za splošno letalstvo. Iz leta v leto se je letališče Jožeta Pučnika izboljševalo in tudi vedno več potnikov se je obračalo. Leta 2004 je prek letališča potovalo že več kot milijon potnikov. Letališče je tudi dobilo parkirno hišo in leta 2007 je postalo letališče Jožeta Pučnika, do takrat pa letališče Brnik. Ampak še vedno niso zadovoljni z vsem kar ima letališče Jožeta Pučnika, zato so se odločili da ga bodo še bolj razširili, ampak na to še bomo morali počakati in bomo še bolj moderni.

Letališče Jožeta Pučnika ima kar nekaj letalskih družb, ki letijo na različne destinacije. Najbolj pogoste letalske družbe so: Adria Airways, to je edini slovenski letalski prevoznik, Air Serbia, Lot Polish Airlines, Air France, Turkish Airlines,  EasyJet, Aeroflot, Transavia, Montenegro Airlines, Wizz Air, Finnair. In kam lahko vse letimo iz letališča Jožeta Pučnika? Poletite lahko v Istanbul, London, Frankfurt, München, Zürich, Moskvo, Podgorico, Tirano, Skopje, Sarajevo, Prištino, Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, Bruselj, Dunaj, Budimpešto, Beograd, Praga, Varšavo. Če bi radi preživeli kje v teh mestih počitnice, se kar odpravite do letališča Jožeta Pučnika. Ker pa je današnja tehnologija že precej napredna in ni več človeka, ki ne bi imel pameten telefon, si lahko potegnete dol aplikacijo, kjer boste izvedeli vse o letih. Tako boste lažje prišli do svojega zaželenega cilja.

Letališče Jožeta Pučnika

Na letališču Jožeta Pučnika imate kar nekaj ponudb, ko se odpravljate na vašo pot ali pa prihajate iz potovanja. Imate trgovino, kjer lahko kupite kakšno darilo, če ste ga v mestu pozabili, imate pa tudi menjalnico, kjer lahko zamenjate denar, da boste na počitnicah lažje zapravljali. Najde pa se tudi kar nekaj restavracij in barov, ker včasih moramo čakat na svoj let kar nekaj časa in postanemo lačni. Podajte se s svojci v Bar Polet in si naročite kavo ter poleg kakšni sendvič ali topli obrok. Če imate radi vse bolj v italijanskem stilu se ustavite v Mondo Bianco. Nahajajo se v prtljičju, kjer vam ponudijo pravo italijansko kavo, sladice, focaccie, sveže smutije, pice, rogljičke. Niso pa pozabili na naše slovenske jedi, kot je tatarski biftek in kranjska klobasa. Tudi Caffe Avionček se najde na letališču Jožeta Pučnika, ali pa Bar Terasa. Če bi radi pojedli pred vašim letom še kremno rezino ali gibanico se odpravite v Bar Follow me. Tukaj tudi dobite pakete za na pot. Če ste ljubitelji ameriške kuhinje, ki se prepleta s italijansko kuhinjo je Bar Goodman & Filippo primeren za vas. Če imate radi menije se odpravite v samopostrežno restavracijo Market Place. In ne smemo še pozabit na Restavracijo A la carte Globetrotter. Mislim, da se na letališču Jožeta Pučnika najde kar precej restavracij, kjer res ne morete ostati lačni in žejni.

Letališče Jožeta Pučnika

Ker pa se tudi na letališču Jožeta Pučnika včasih obrnejo potniki, ki radi letijo v višjem standardu. Ti potniki uživajo na letalu v višjih standardih, zato pa morajo že imet na letališču drugačne prostore. Ti potniki imajo čakalnico odmaknjeno od ostalih potnikov, sedeži so bolj udobni in čakalnica je dosti bolj udobna. Ta poslovni prostor, kot se imenuje, ima 40 sedežev. Imajo pa še druge ugodnosti, kot so televizija, telefon, internet, samopostrežni bife z brezplačno pijačo ter javni monitor, kjer lahko spremljajo promet v odhodu.

Kateri ste že večkrat potovali z letalom že veste kaj morate vedeti. Nekateri pa se boste mogoče v prihodnosti prvič odpravili na pot, zato je dobro vedet nekaj stvari. Na samo letališče morate priti kar nekaj ur pred odhodom, ne prihajat zadnjo minuto, ker drugače ne boste odleteli. Že doma preverite, če imate vse dokumente in na letališču preverite, če jih imate pri sebi. Ko prispete na letališče se pozanimajte katera je vaša številka izhoda. Upam, da ste se pozanimali kaj lahko daste v ročno prtljago, da vam kaj ne bodo vzeli ob varnostnem pregledu. Tudi glede tekočine se prej dobro pozanimajte, zapakirana mora biti v posebni zaprti vrečki, če je nimate jo lahko dobite na prijavnih okencih. Prtljaga ne sme presegati 32 kilogramov, zato res doma že stehtajte, da ne boste imeli na letališču Jožeta Pučnika težave. Na svoji vozovnici preverite ali imate vse odrezke prtljažnih listkov. To je samo nekaj nujnih stvari, ki se jih res držite.

Letališče Jožeta Pučnika

Pred odhodom se tudi zelo dobro pozanimajte kakšen dokument rabite in če tudi potrebujete za določeno državo vizo. Zato se res prej dobro pozanimajte kaj vse rabite pred odhodom.

Na let se lahko tudi prijavite prek spleta ali pa kar na letališču Jožeta Pučnika.

Če se v prihodnje odločate za počitnice v tujini in ne veste kako bi potovali, vam priporočam letališče Jožeta Pučnika. Mislim, da ste dobili vsaj nekaj koristnih informacij, da se boste lažje odpravili na vašo pot. Če pa še vas kaj zanima in niste sigurni kako se podati na pot, pa kar pogumno pokličite na letališče, kjer vam bodo prijazni zaposleni pomagali. Želim vam prijetno potovanje z letalom iz letališča Jožeta Pučnika.

Foto: Darko Jakovac, Tina Stegne.

Objavi komentar

Follow us on