fbpx
Image Alt

Blog

smrekovec

Smrekovec je gora vulkanskega nastanka

Slovenija ima veliko vrhov, ki so prečudoviti. Slovenija ima več kot 10000 kilometrov planinskih poti, kar je za moje mnenje za tako majhno državo veliko. Se pa ne najde vsak vrh Slovenije, ki bi pa bil vulkanskega nastanka. Gora, ki je nastala zaradi vulkana se nahaja v Kamniško Savinjskih Alpah in je visoka 1577 metrov. Če vas zanima o kateri gori vam govorim, berite dalje.

Smrekovec je 1577 metrov visoka gora, ki pa jo lahko najdemo v Kamniško Savinjskih Alpah. Kot sem že omenila je vulkanskega nastanka. Na vrhu je piramida s vpisno knjigico. Vrh je travnat in na njem si vsak lahko najde prostor za počitek. Pod Smrekovcem pa se nahaja tudi Dom na Smrekovcu, na nadmorski višini 1375 metrov. Več o samem planinskem domu pa malo kasneje.

Poti, ki vodijo na Smrekovec

Poti, po katerih lahko osvojite Smrekovec je več. Podrobno vam bom predstavila tri poti: najkrajšo, najdaljšo in pa pot po kateri sem sama šla.

Bele Vode (Rebršak)- Smrekovec: 2 uri in 5 minut

Po tej poti sem sama šla na Smrekovec. Pot je lahka in pa označena. Višinska razlika med izhodiščem in vrhom je 827 metrov.

Do izhodišča pridete tako, da gremo na avtocesti za izvoz Mozirje. Najprej sledimo oznakam za Mozirje in pa Logarsko dolino. Za vasjo Ljubija, pa gremo desno za Bele Vode. Ko gremo spet čez vas Ljubija, pa v križišču, ki sledi gremo samo naravnost. V vseh naslednjih križiščih, do katerih pridemo, gremo tudi naravnost. Ko pa pridete do križišča, kjer je levo cesta za Brložnik, pa v bližini tega križišča morate parkirati.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Klementina Rataj, Dragy Žibert, Dušan Drobnik, Petra Novak, Karmen Ledinek.

S parkirišča gremo do mostu in oznak za Brložnik. Nekaj minut potem hodite po asfaltirani cesti, dokler vas oznake za pešpot usmerijo levo, čez prelep mostiček. Pot gre nato čez gozd in višje boste prečili pašno ograjo. Nekje pol ure od izhodišča pa pridete do Spodnjega Brložnika. Za tablo, na cesti, morate iti desno, kjer pa pridete do kmetije. Za kmetijo gre pot desno. Pot nas pelje mimo lovske opazovalnice, kapele in korita z vodo. Ko pridete v smrekov gozd, se pot vzpenja. Na razpotju, ki sledi, morate iti naravnost in čez nekaj minut prispete na velik travnik in takrat boste tudi zagledali Dom na Smrekovcu. Od doma so lepe oznake za Smrekovec. Pot se vzpenja in na razpotju morate iti desno. Pot se spet vzpne in pridete iz gozda in tudi do položnejšega dela vaše poti. Kar hitro pa ste potem tudi na vrhu, kjer si lahko odpočijete.

Dom na Smrekovcu- Smrekovec: 30 minut

To je najkrajša pot na Smrekovec. Traja samo 30 minut, je pa pot lahka in pa označena. Višinska razlika med izhodiščem in ciljem je 202 metrov. Ta pot je za kakšen kratek popoldanski izlet oziroma za vse tiste, ki hočete osvojiti Smrekovec in nočete hoditi na vrh 2 uri.

Do izhodišča pridemo tako, da zapustimo avtocesto na izvozu za Šentrupert. Od tukaj moramo cesti slediti proti Logarski dolini. V Ljubljen ob Savinji gremo za oznakami Smrekovec, torej desno. V centru vasi pa gremo levo, spet za smer Smrekovec. V Ljubenskih Ravnah pa nadaljujemo desno. Cesti sledimo vse do Doma na Smrekovcu, kjer moramo parkirati. Parkirišče je v bližini doma.

Od parkirišča gremo do doma in od tam nas oznake usmerijo za Smrekovec. Pot se vzpenja in zavije v levo. Pripelje nas v gozd in, ko pridemo na razpotje gremo desno, za smer Smrekovec. Ko se gozd konča, še nam ostane nekaj vzpona do vrha.

Andrejev dom na Slemenu- Smrekovec: 3 ure

Ta pot na goro Smrekovec je najdaljša. Traja kar 3 ure. Pot je lahka in pa označena, višinska razlika med izhodiščem in vrhom pa je točno 700 metrov.

Do izhodišča te poti pridemo tako, da se iz avtoceste usmerimo za izvoz Velenje. Iz Velenja pa gremo za smer Šoštanj in od tukaj za smer Črna na Koroškem. Cesti ne sledimo vse do Črne na Koroškem, ampak samo do prelaza Spodnje sleme. Od tukaj gremo za Andrejev dom, na naslednjem križišču pa zavijemo levo do doma, kjer moramo parkirati.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dušan Drobnik, Petra Novak, Matej Štrigl.

Od parkirišča nadaljujemo za smer Dom na Smrekovcu. Do prvega križišča pridemo kar hitro, moramo pa iti levo. Cesta se vzpenja in kar kmalu smo spet pri naslednjem križišču, kjer nadaljujemo desno. Cesto pa kar hitro zapustimo, saj nas oznake usmerijo levo, na kolovoz. Po kolovozu, ki se malo vzpenja in pa tudi spušča, pridemo po 1 uri hoje do razpotja. Na tem razpotju moramo iti naravnost, saj se nam iz desne le priključi pot iz drugega izhodišča. Ko pridemo na cesto, je še eno razpotje, kjer sledimo oznakam za Smrekovec. Po 30 minutah hoje pridemo še na eno razpotje, kjer gremo desno. Po tej pešpoti pa pridemo do Doma na Smrekovcu. Od tega doma nadaljujemo za Smrekovec in po pol urni hoji smo na vrhu, omenjene gore.

Poti je še več. Vse so lahke, se pa najdeta tudi dve neoznačeni. Jaz sem opisala samo tri. Pot si izberite sami, saj sami veste koliko želite hoditi.

Dom na Smrekovcu

Planinski dom se nahaja na nadmorski višini 1377 metrov. Samo 30 minut hoje vstran od vrha Smrekovca. Dom je odprt od junija in do konca septembra, ostale mesece v letu je pa zaprt. Stoji na južnem pobočju Smrekovca. Prva koča je tukaj stala leta 1933, ki pa so jo leta 1942 požgali partizani. Novo kočo so nato odprli leta 1951. Povečavo in pa obnovo je dom doživel leta 1976 in takrat je tudi ta planinski dom dobil ime, takšnega kot ga nosi danes, torej Dom na Smrekovcu. Dom ima 60 sedežev in 56 ležišč, kjer lahko prespite.

Od doma je razgled na Šaleško dolino in tudi del Pohorja se vidi. Ko je lepo vreme pa lahko vidite tudi Sleme nad Zagrebom. Seveda, če se povzpnete na Smrekovec, boste imeli še lepše razglede, prepričajte se sami.

Do doma pa se lahko tudi pripeljete. Pot do Doma na Smrekovcu sem opisala med potmi na goro Smrekovec.

Smrekovec je gora, ki je vulkanskega nastanka in zato tudi vredna vašega obiska. Pri domu na Smrekovcu lahko vidite kakšne vse vulkanske kamnine so našli na pobočjih Smrekovca in tako bo vaš izlet še bolj zanimiv. Ne pozabite na primerno planinsko obutev in pa na vodo v nahrbtniku, če pa se odpravljate na Smrekovec po kateri izmed daljših poti, pa si vzamite tudi kaj za pojesti. Seveda tudi na fotoaparat ne pozabite. Na Smrekovec lahko gredo, tako stari kot tudi mladi. Če imate štirinožne prijatelje, jih pa tudi ne pozabite. Uživajte in srečno pot.

Objavi komentar

Follow us on