fbpx
Image Alt

Blog

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je eden najbolj obiskanih gradov v Sloveniji

Ljubljanski grad velja za enega od najbolj obiskanih gradov, saj večina turistov obišče glavno mesto Slovenije in tudi središče dogajanja, Ljubljano. Če stojimo na Kongresnem trgu v Ljubljani, bomo tik nad Slovensko Filharmonijo zagledali veličastno srednjeveško utrdbo, na kateri se danes odvijajo številne prireditve.

Območje Ljubljanskega gradu je imelo pomembno vlogo že v bronasti in železni dobi. Že takrat sta bila kotlina in Grajski grič poseljena. Sem so se naselili pripadniki kulture žarnih grobišč. Njihova značilnost je bila, da so ljudi pokopavali v žare. Ti pripadniki so v 13. stoletju že naredili utrdbo na Grajskem griču.

Po kulturi žarnih grobišč je sledilo obdobje Rimljanov, v katerem se je Ljubljana imenovala Emona. Naseljevali so jo po večini trgovci in uradniki. V 14. in 15. stoletju je bila Emona vojaška postojanka, zato so ljudje okoli nje zgradili obzidje. V rimski dobi Grajski grič ni imel višje funkcije, saj arheologi niso tam našli nobenih ostankov iz te dobe.

Ljubljanski grad je dobil svojo funkcijo v srednjem veku. Takrat območje Grajskega griča pride pod oblast rodbine Spanheim. Na začetku srednjega veka je na Grajskem griču obstajala le lesena utrdba, ki velja za zametke ljubljanskega gradu. Zadnji plemič iz rodbine Spanheim, ki je imel v lasti Ljubljanski grad, je bil Ulrik Spanheim. Z njegovo smrtjo leta 1269 se je zaključila vladavina rodbine Spanheim. Nato Ljubljanski grad pride pod roke češkemu kralju Otokraju II. Přemyslu.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Edis Karić, Irena Marolt, Iztok Bončina, Nina Poznič, Romana Majhen, Tadeja Polanc

Ljubljanski grad se prvič omenja med letoma 1112 in 1125. Ohranjeni zapisi se nahajajo v Kapiteljskem arhivu v Vidmu v Furlaniji.

Po kralju Otokraju II. Přemyslu je imelo v lasti grad še veliko vladarjev, dokler ni na koncu prišel v roke Habsburžanov leta 1335. Tega leta si niso prisvojili samo ljubljanskega gradu, ampak tudi celotno deželo Kranjsko. Lotili so se utrjevanja gradu, saj so nad gradovi v 15. stoletju prežali Turki. Habsburški cesar Friderik III. Habsburški je poskrbel za popolnoma novo izgradnjo grajske utrdbe. Prej je na tem mestu stala Spainheimova trdnjava, ki so jo nato Habsburžani porušili do temeljev. Nova utrdba je temeljila na nepravilnem tlorisu, prilagodili pa so jo tudi novemu strelnemu orožju. Poleg nove utrdbe so se lotili tudi gradnje Peterokotnega stolpa, ki je povezoval dvižni most in obrambni jarek.

Za najstarejši del gradu velja kapelica svetega Jurija, ki naj bi bila zgrajena v 15. stoletju.

Ljubljanski grad je poznal že Janez Vajkard Valvasor, ki omenja v Slavi Vojvodini Kranjski kmečki upor, ki se je zgodil leta 1515. Med drugim so hoteli kmetje zavzeti tudi grad, vendar ga je gospoda obranila.

Večina grajskih stavb je bilo nato postavljenih v 16. in 17. stoletju. Vsi deželni glavarji, ki so vodili gradnjo so danes zapisani v grajski kapeli. Največja znamenitost te kapelice pa je, da se na stropu nahaja 60 grbov, ki predstavljajo vse deželne glavarje in so bili naslikani leta 1747.

Od 17. stoletja naprej začne grad počasi propadati. Konec 18. stoletja so ga želeli porušiti, saj ni imel nobene funkcije več, vendar so kranjski deželni stanovi protestirali proti njegovi rušitvi.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Vprašanja o rušenju gradu so se končala z ustanovitvijo Ilirskih provinc in prihodom Francozov v Ljubljano. V času vladavine Napoleona je namreč grad služil kot vojašnica in vojaška bolnišnica.

Leta 1815 Ljubljanski grad spet zavzamejo Avstrijci, ki ga spremenijo v kaznilnico. Vanj so zapirali ljudi, ki so bili obsojeni na 10-letno kazen, med prvo svetovno vojno pa predvsem politične obsojence. Med drugimi se je tukaj znašel tudi naš odmevni slovenski pisatelj Ivan Cankar.

V času marčne revolucije Ljubljanski grad spet doživlja spremembe. Tega leta preuredijo obrambni stolp v razgledni stolp in na njega obesijo uro. V času župana Ljubljane, Ivana Hribarja, grad odkupi Mestna občina Ljubljana in ga nameni za kulturne ustanove in začasna stanovanja.

Ljubljanski grad predstavlja lahko dostopno in zanimivo družinsko točko. Do njega se lahko pripeljete neposredno z avtom, če pa se radi sprehajate pa vodijo do njega številne poti: po ulici Reber, po Ulici na grad, mimo Stolbe in po Študentovski poti. Poti so dokaj strme, a ne tako zahtevne, da jih nebi mogli prehoditi. Do gradu peš od centra mesta vam vzame približno 15 minut.

Poleg poti peš ali z avtom pa se na grad lahko odpravite tudi s kolesom. Če pa si želite bolj turistične poti, pa se lahko do gradu vzpnete z vzpenjačo ali pa se popeljete s turističnim vlakcem Urban.

Z Ljubljanskega gradu v lepem vremenu seže pogled vse do najvišjih vrhov Kamniško-Savinjskih Alp. Poleg gor pa se razliva pogled nad celotno Ljubljano. Vidite lahko Rožnik na eni in termoelektrarno Toplarna Ljubljana na drugi strani.

Na njem se celo leto odvijajo najrazličnejši dogodki, seveda pa jih v poletnih mesecih prirejajo nekaj več. Grad ponuja na ogled številne zanimivosti, ki si jih lahko pogledate sami, ali pa se podate na voden ogled po gradu.

Ogledate si lahko Peterokotni stolp, kapelico svetega Jurija, najrazličnejše razstave, ki jih gostijo, razgledi stolp in virtualni grad, ki sta plačljiva in številne grajske prostore.

Priporočljiv ogled virtualnega gradu in razglednega stolpa je vsako leto 8. februarja, saj takrat obeležujemo dan našega velikega pesnika Franceta Prešerna, in na ta dan ima večina galerij in muzejev prost vstop, med drugim tudi razgledni stolp in virtualni grad na ljubljanskem gradu.

V poletnih mesecih se na gradu odvijajo številni festivali in prireditve. Eden izmed njih je PANČ, festival stand-up komedije in pa Film pod zvezdami, kjer organizatorji poskrbijo za ogled filmov, dobesedno pod zvezdami.

Ljubljanski grad tako predstavlja izletno točko mimogrede, če se nahajate v centru Ljubljane. Grad ponuja številne zanimivosti. Najbolj zanimiv za otroke je virtualni grad, vsekakor pa ne smete iti mimo kapelice svetega Jurija, ki je poslikana s prelepimi grbi. Z gradu se razprostira pogled na celotno mesto, v večernih urah pa lahko vidite, kako živahno je naše središče države. Znotraj samega gradu se nahaja tudi kavarna, kjer se lahko okrepčate s kavo ali kakšno okusno tortico.

Gradovi nosijo veliko bremen na svojih ramenih in nas opominjajo na čase, ki so že za nami, in ki so nas pripeljali do tam, kjer smo danes. Z njihovo bogato zgodovino spoznavamo preteklost in gradimo novo in boljšo prihodnost.

Objavi komentar

Follow us on