fbpx
Image Alt

Blog

Mariborsko pohorje

Mariborsko Pohorje je najvišja točka štajerske prestolnice

Mariborsko Pohorje Štajercem, predvsem pa prebivalcem štajerske prestolnice Maribora, pomeni veliko več kot le rekreacijsko belo strmino. Razteza se nad mestom in nanj deluje kot ščit, ki ga varuje, je v velik ponos vsem Mariborčanom in zaščitni znak štajerske prestolnice. Ko izberete Mariborsko Pohorje, izberete izvrsten kraj za družinski izlet, rekreacijo v vseh letnih časih in uživanje v prečudoviti naravi.

Mariborsko Pohorje je najvišja točka štajerske prestolnice. Je zelo priljubljen kraj, kamor domačini izredno radi zahajajo, turisti pa pridejo sem še posebej radi pozimi na smučanje po belih strminah. Podravske regije oziroma Štajerske ne odlikuje samo dobro vino, veseli in topli ljudje, ljubezen do nogometa in promil več v zraku, ampak tudi čudovita, zelena, neokrnjena narava, saj ga krasijo edinstvene naravne znamenitosti Mariborskega Pohorja. Do teh vas vodijo lepo urejene potke, ki so tudi zelo dobro označene in se na njih ne morete izgubiti, če le sledite označbam. Pohorje krasijo tiste posebne lepote kot so slapovi, pragozd in šotna barja. Uživali bodo tako pohodniki kot kolesarji, poskrbljeno pa je tudi za adrenalin. Za tiste bolj pogumne in željne višjega srčnega utripa je na voljo adrenalinski park, bike park in poletne sanke. Pohorje je še posebej obiskano v zimski sezoni. Velja za enega največjih smučarskih središč pri nas, s skrbno urejenimi progami. Velik plus Mariborskega Pohorja je, da je dostopno iz mestnega središča v 10 minutah. Na voljo je avtobusna povezava številka 6, ki vas pripelje čisto do destinacije. Za tiste, ki pridete z avtom, pa je poskrbljeno tudi parkirišče, ki je brezplačno. Na sam vrh Pohorja se lahko odpravite z avtom, peš, s kolesom, vzpenjačo ali  gondolo – možnosti je veliko.  Lahko načine tudi kombinirate in se na vrh odpravite z gondolo ali vzpenjačo, dol pa se odpravite peš. Če le lahko, priporočam, da pustite avtomobil parkiran spodaj na parkirišču, saj boste tako najlepše doživeli Mariborsko Pohorje in njegovo naravo. Posebnost in tudi odlična prednost pohorskega smučišča je možnost nočne smuke, ki je najdaljša nočna smuka v Sloveniji.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Uroš Leva, Ines Štandeker, Borut Fošner, Darko Lešnik, Tihana Šimić

Lisička je prav zvita zver

Najbolj pa Mariborsko Pohorje zaživi ob Zlati lisici, tekmovanju za svetovni pokal v smučanju za ženske, ki ga priredijo v začetku leta. Mesto s tekmovanjem diha in gostoljubno sprejme tako smučarke kot tuje obiskovalce, ki si pridejo tekmi v slalomu in veleslalomu ogledati ter doživeti košček mariborske strmine. Naslednja tekma, že 55. po vrsti, za Zlato lisico se bo začela 1. februarja 2019 in bo trajala do 2. februarja 2019. Žal je Lisički nekajkrat zagodlo vreme in so jo morali prestaviti v kak drugi kraj, nazadnje v Kranjsko Goro, a tekme, ki so se odvile na Mariborskem Pohorju, so ostale v večnem spominu kot enkraten športni dogodek.

Doživite Pohorje malo drugače

Poleg krasne narave in športnih možnostih pa Mariborsko Pohorje ponuja tudi doživetje kulinarike, na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji vina. Posebna ponudba pa je na voljo tudi za tiste, ki se radi razvajate, saj je na Mariborskem Pohorju pestra ponudba spa oziroma wellness centrov, tako ob vznožju Pohorja kot na samem vrhu.

Za tiste, ki radi dobro jeste, se doživetje začne že pod Pohorjem, saj se tam nahaja najbolj priljubljena mariborska picerija La Cantina. V letošnjem izboru najboljše picerije z najbolj okusno pico so bili okronani s prvim mestom. Priporočam, da poskusite kakšno res neklasično pico, saj so tiste še posebej izvrstne. Mariborsko Pohorje nudi veliko izbiro za sladkosnede. Zraven La Cantine so kočice, kjer dobite sladoled, če pa si želite res izvrstne tortice in kave, pa pojdite še malce nižje do Pohorske kavarne. Pohorska kavarna ima najboljše kose tort v mestu. Ponujajo pester izbor, nekaj za vsak okus. Poizkusite lahko vse od sadnih (res izvrstni sta malina in višnja) pa do čokoladnih (nutella mascarpone, cookie, oreo in snickers so neverjetne) ter do klasičnega cheesecake-a. Za sladkosnedce absolutno obvezen postanek.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na samem Pohorju pa potem sledi tista prava kulinarična poslastica, ki jo začnemo z borovničevcem ali po štajersko z borovničkami. Izjemno priljubljena pijača oziroma aperitiv sladkega okusa, s katerim Štajerci začnemo marsikatero praznovanje, zabavo ali  zajtrk. Nadaljujete pa tipično pohorsko. Za zajtrk si privoščite pohorske žgance ali olbič, ki so preliti z domačim kravjim mlekom ali belo kavo. Včasih se je cela družina zbrala ob teh žgancih in jih jedla iz ene sklede z leseno žlico. Še vedno jih gostinci postrežejo zelo preprosto, v glineni skledi. Pohorski žganci pa so lahko tudi kot priloga k mesu ali zelenjavni omaki in tako odlično kosilo. Za ljubitelje enolončnic je izvrstna izbira pohorski pisker, ki se orientira po letnih časih in ni vedno enak, saj ga kuhamo s tistim, kar se najde na domačem vrtu. K pohorskem piskru si privoščite kozarček vina, ki vam ga bodo gostinci v z veseljem priporočali – na koncu koncev ste na štajerskem koncu. Odlična je tudi pohorska bunka z domačim sirom, ki vam jo z različnimi prilogami postrežejo kot narezek.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na res tipične sladice. Med njimi zagotovo kraljuje Pohorska omleta, katere sestavine predstavljajo okus Pohorja. Pripravili vam jo bodo čisto svežo, zato boste nanjo morali malo počakati, a ne jezite se, saj se bo čakanje izplačalo. Greha vredni sta tudi Pohorska gibanica in Pohorska šarlota. Zdaj si verjetno mislite, da toliko hrane človek sam ne more pojesti in so moji predlogi čisto preveč za dan ali dva. Če vas gre več, naj vsak naroči nekaj drugega in si med seboj razdelite. Tako bo čisto vsak poskusil in doživel tisto pravo pohorsko kulinarično doživetje.

Vse to si lahko privoščite v različnih hotelih in kočah po Pohorju. V večini lahko tudi prespite. Ruška koča, hotel Jakec, Mariborska koča, Hotel Bellevue, Trikotna jasa, hotel Areh, Koca Cojzarica so le nekateri, ki vas bodo gostoljubno sprejeli.

Nekaj nepozabnega, predvsem za ljubitelje dobrih vin, je podpohorska vinska turstična cesta, kjer boste lahko uživali v značilnih vinskih sortah renski in laški rizling, sauvignon, traminec, rumeni muškat in silvanec.

Razvajajte se na SPA vikendu

Na Mariborskem Pohorju ne zmanjka tudi možnosti za razvajanje. V hotelu Habakuk imajo prvovrstni spa in beauty center, kjer si lahko privoščite masaže, nege obraza in kopanje. Sem pridejo tudi športniki na pripravi, v kongresnem centru Habakuka pa se odvijajo raznorazni dogodki in konference. Na samem Pohorju pa sočasno s sproščanjem doživite tudi fantastičen pogled v dolino in tako imenovani gorski wellness.

 Energijska pot Bolfenk

V objemu čiste, zelene narave je nekaj posebnega energijska potka Bolfenk, ki se nahaja nad 1000 metri v naselju Bolfenk. Tja lahko pridete z avtom ali se peljete z vzpenjačo. Namen poti je doživetje telesne in duševne sprostitve, očiščenje vaših 7 telesnih energijskih centrov ali t.i. čaker, spodbuditev telesne energije in vaše celostne psiho-fizične podobe. Za pravilno izvedeno sproščanje je potrebno kupiti in uporabiti zloženko z zemljevidom, ki stane 1 EUR.

Mariborsko Pohorje, od kod lepote tvoje

Na Mariborskem Pohorju se najde za vsakega nekaj. Predvsem pa je potrebno poudariti krasno naravo, svež zrak in energijo, ki jo ta kraj oddaja. Tukaj se spočijete in napolnite baterije. S prijatelji ali družino se odpravite na izlet ali krajši pohod in na koncu dneva bo za vas to nepozaben izlet. Lahko pa se na Pohorje odpravite tudi sami in enostavno uživate v tihoti, miru in zelenosti. Je edinstven kraj, ki razvaja vse človekove čute. Obiščite Mariborsko Pohorje in se prepustite lepoti štajerskega konca naše Slovenije.

Objavi komentar

Follow us on