fbpx
Image Alt

Blog

Kamniska-bistrica

Kamniška Bistrica je tipično izoblikovana alpska dolina

Kamniška Bistrica velja za enega od krajev, ki jih je vredno obiskati, saj najdemo tukaj številne znamenitosti kot so slap Orglice, soteska Velikega in Malega Predaslja, dvorec Aleksandra Karađorđevića, spominski park in izvir reke Kamniška Bistrica. Kraj je primeren za obisk, če imate družino, za planince predstavlja odlično izhodiščno točko do številnih vrhov v Kamniško–Savinjskih Alpah, za kolesarje pa manjši vzpon do izvira Kamniške Bistrice.

Kamniška Bistrica je tipično ledeniško izoblikovana alpska dolina. Njen zgornji del je oblikovan v obliki črke U, spodnji pa v obliki črke V. Zgornji del se je izoblikoval v pleistocenu, ledenik pa je za seboj pustil čelno moreno pod Drinovim robom. Poleg te morene je ledenik za seboj pustil še številne balvane. Tem rečejo domačini tudi griče ali peči. Najbolj znana griča je Sivnica, ki je tudi največja, tukaj pa se še nahajajo Lepi kamen, Žgana in Pintarska peč, Gadova, Kavkina, Brtucova, Zavetrna in Jerebova griča.

Včasih dostop do Kamniške Bistrice ni bil ravno prehoden, zato ljudje tega kraja niso natančno poznali, bil pa je svobodna last mesta Kamnik. Tukaj se nahajajo številni spodmoli in jame, v katerih so se včasih zadrževali vojni ubežniki ali flehtarji in rokovnjači. Rokovnjači so bili razbojniki, združba, ki je obstajala v 18. in 19. stoletju, in ti so kradli bogatim ljudem. Od 100 do 200 m nad dolino se nahajajo Nandetove ali Rokovnjaške jame. Poimenovanje najbrž izhaja iz leposlovnega dela Rokovnjači, znanega slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Poznič, Franjo Kravos, Karmen Plestenjak, Marko Mihalič.

Med drugo svetovno vojno se je pod Kozjim hrbtom nahajala partizanska bolnišnica Bela, od katere so danes vidni samo še ostanki. Kamniška Bistrica pa je bila že zelo zgodaj poseljena. Temu pričajo ostanki, najdeni V Sedli pod Kamniškim sedlom, in sicer tam so našli rimsko fibulo ali sponko, ki izhaja in 1. ali začetka 2. stoletja. Prva cesta, ki je potekala do Kamniške Bistrice je bila zgrajena v tridesetih letih 20. stoletja, v sedemdesetih pa so jo modernizirali. Včasih so bile nad strugo reke speljane lesene galerije. Gozd je ostal ohranjen, višje ležeči gozdovi pa so pridobili status varovanih gozdov. Prevladujejo predvsem iglavci.

Kamniško Bistrico obdajajo tudi številne gore in planine: Krvavec, Kalški greben, Grintovec, Skuta, Turska gora, Brana, Planjava, Ojstrica, Velika planina, Kamniški vrh in Ravni hrib.

Kraj je dobil ime po istoimenski reki, ki je levi pritok reke Save na višini 623 m, dolga pa je kar 33 km. Voda izvira iz skal in velja za kraški izvir, potem pa se v obliki jezera zadržuje pri Domu v Kamniški Bistrici. Voda je pitna in velja za eno od najčistejših.

Dom v Kamniški Bistrici se nahaja 13 km stran od Kamnika. Sprva je tukaj stala Turistovska koča, ki je bila leta 1909 preurejena, sedanjo podobo pa je koča dobila 5. maja 1929.  Po drugi svetovni vojni je dom prišel pod okrilje PD Ljubljana – matica, ki ga redno obnavlja in posodablja. Dom obratuje od sredine aprila do sredine oktobra, za večje skupine pa je možno tudi po dogovoru. Ponujajo tudi odlično hrano kot so enolončnice, goveji in divjačinski golaž ter tudi postrvi. Možna je tudi prenočitev. Dom v Kamniški Bistrici je primeren tudi za otroke, saj se poleg njega nahajajo otroška igrala. V bližini koče se nahaja tudi kapela Lurske Marije, pogled pa od koče seže tudi na najvišji vrh Kamniško–Savinjskih Alp, Grintovec.

Na poti do izvira Kamniške Bistrice se lahko ustavite in si ogledate slap Orglice ali Orlice, 30 m visok slap, ki se nahaja v stranski steni hudournika Kamniške Bele. Velja za priljubljeno pohodniško točko, saj je lahko dostopen. Ime naj bi slap dobil po obdobju, ko je bil vodni tok največji in naj bi se slišalo kot bi nekdo igral na orglice. Drugo ime pa naj bi izviralo iz orlov. Ti naj bi domovali v prepadnih stenah Kamniške Bele.

Če se želite imeti bolj pohodniški dan se lahko odpravite tudi na Koželjevo učno pot. Ta se začne v Stahovici in vodi čez sotesko Velikega in Malega Predaslja, kjer ko prečkate most, ne smete pozabiti pogledati dol in si ogledati čudovito kristalno zeleno-modro Kamniško Bistrico. Sama pot vam vzame 2 uri in pol časa. Ob poti lahko naletite tudi na številne posebne rastline kot je na primer kranjska lilija ali zlato jabolko, ki cveti od konca maja pa do sredine junija.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ob izviru Kamniške Bistrice si lahko ogledate še lovsko kočo Aleksandra Karađorđevića in spominski park, ki se nahaja v gozdu pod gorami.

Lovsko kočo Aleksandra Karađorđevića je zasnoval in zgradil najbolj znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Zgrajena in opremljena je bila leta 1934, namenjena pa je bila oddihu kraljeve družine. Aleksander Karađorđević žal v njej ni preživel veliko časa, saj je  bil 9. oktobra 1934 ubit v atentatu. Koča naj bi imela več imen. Poleg imena po Aleksandru Karađorđeviću naj bi se imenovala tudi Titov dvorec in Plečnikov dvorec. Plečnikov, seveda po snovalcu, Jožetu Plečniku, Titov dvorec pa, zato ker je kočo po smrti Aleksandra Karađorđevića prevzel Tito in jo uporabljal za lov. Danes si jo lahko ogledate, lahko pa jo tudi najamete za 700 € na mesec.

Nedaleč stran pa se lahko sprehodite po gozdni poti in si ogledate spominski park posvečen vsem, ki so izgubili življenje v Kamniško–Savinjskih Alpah. 

Zanimiva pa je tudi sama geološka zgradba Kamniške Bistrice, saj se tukaj nahaja predvsem lapor in mehkejše kamnine kar dokazuje, da je bilo tukaj včasih morje. Tako lahko na tleh najdete številne fosile – ostanke rastlin in živali na kamninah.

Če pa si ne želite ogledat nobene od teh znamenitosti, se lahko na poti do izvira do Kamniške Bistrice ustavite ob cesti na parkirišču in se z nihalko popeljete na Veliko planino.

Cenik vozovnic:

  • Dvosmerna: odrasli: 17 € otroci: 13 € študentje upokojenci: 15 €
  • Enosmerna: odrasli: 11 € otroci: 7 € upokojenci: 9 €

Kamniška Bistrica predstavlja čudovit kraj, kjer si lahko ogledate številne znamenitosti. Če si ne morete pogledati vsega v enem dnevu, pa pridite večkrat. Vredno si je pogledati naravo in jo doživeti, sam, s prijatelji ali z družino. Lokacija je lahko dostopna in priljubljena ter primerna za vse generacije.

Objavi komentar

Follow us on