fbpx
Image Alt

Blog

Matajur

Matajur je visok razglednik, ki meji na Italijo

Matajur je 1642 metrov visok razglednik nad Slovensko Benečijo. Dviga se južno od Soče nad Kobaridom. V primerjavi z ostalimi gorami v Julijskih alpah je nizek, ker pa je osamljen in odmaknjen daleč od visokih sosedov, je eden najlepših razgledišč na tem koncu naših gora. Vrh leži na državni meji z Italijo, ki pa ni tudi narodnostna meja. Njegova južna pobočja predstavljajo osrčje Slovenske Benečije, saj so vse vasi v celoti slovenske. Vzpon na vrh ni zahteven, ker so pobočja položna in travnata. Več obiska je deležen iz Italije, pod njim pa stoji tudi koča. Z naše strani vodita na Matajur dve označeni poti. Iz Livka je krajša in lažja, iz Svina pri Kobaridu pa je dosti daljša in napornejša. Daleč pod vrh je speljana stara, slabo vzdrževana vojaška cesta. Vi se raje odpravite peš po senožetih s širnimi razgledi na Krnovo skupino. Morda najlepši del poti je Idrska planina, kjer se nam odpre lep pogled na gorsko verigo Krna na nasprotni strani Soče. Na vrhu Matajura stoji cerkev. Na vrhu je prekrasen razgled na Kobariški Stol, proti jugu vidimo vse jadransko morje ter pristanišče v Trsti, tudi Krn se lepo vidi in vse do Triglava.

Avsa

Prijetna pot, ki nam bo vzela nekje 2 uri in pol časa, da bomo prišli na Matajur. Najprej moramo priti v Kobarid in se peljemo proti Tolminu. Va vasi Idrsko bomo opazili table za vas Livek. Usmerimo se na to cesto v vas Livek, nato pa nadaljujemo proti vasi Avsa. Ko bomo prišli pred vas Avsa, bomo opazili table za Matajur, tu poiščemo prostor za avto in se odpravimo dalje peš.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Erik Smrekar, Iztok Sinček, Jana Lemut, Ksenija Vogrinc, Marjeta Milavec, Marjo Bolčina, Petra Novak, Simona Štravs

Usmerimo se na pot, ki nas usmerijo table za Matajur. Naprej bomo kar precej časa hodili po gozdu. Nato pa nas bo označena pot pripeljala na travnata pobočja. Ampak hitro pridemo do makedamske ceste, ki nas bodo tudi table usmerjale na Idrsko planino. Hodimo vedno lepo po označeni poti in sledimo vedno tablam za Matajur. Kar precej bomo tu hodili po makedanski cesti, nekaj časa tudi po gozdu ampak res mali del. Dobrih 20 minut do vrha Matajurja bomo začeli hodit po travnatem kolovozu, ki nas bo pripeljal na vrh Matajurja. Če zbirate žige v planinsko knjižico, tukaj si lahko daste žig. Fantastični razgledi vas bodo očarali. Vzemite si tukaj kar nekaj časa in uživajte na Matajurju. Najboljše se je vrnit lepo po isti poti nazaj do svojega avtomobila.

Matajur

Od tu bomo v 2 urah prišli na Matajur. Iz Kobarida se peljete proti Tolminu ampak v vasi Idrsko gremo za vas Livek. V vasi Livek se peljemo naprej proti Italiji. Peljemo se samo ravno čez Italijanske vasi. Bodimo pozorni na table, ki nas bodo desno usmerile za Matajur. Peljemo se v vas Matajur in ob cesti nekje nad vasjo parkiramo.

Nato poiščemo planinske table, ki nam bodo pokazale pot na Matajur.  Najprej gremo mimo počitniških hišk, ampak nato bomo prišli v gozd. Vzpenjali se bomo proti planini Gosnach. Malo se bomo sprehajali po travnatem pobočju, malo po gozdu, nakar se nam bodo odprli prečudoviti pogledi proti morju. Od tu dalje hitro prispemo do opuščenega Rifugia Gosnach, tu pa se nam odprejo pogledi proti Dolomitih. Vzpenjat se bomo začeli po travnatem pobočju, kjer se nam bo tudi prikazal vrh Matajurja in dom na Matajura. Prišli bomo tudi do Maršinske planine / Malge di Mersino, tu so pa res prekrasni pogledi na Kaninsko pogorje in vse do Dolomitov v Italiji. Naprej gremo po kolovozu, ki je lepo uhojen do hišk, ki jih vidimo pred sabo. Čez nekaj čas pridemo do drugih hišk ter tudi do umetnega jezera. Sledimo planinskim tablam, ki nas usmerijo na dom na Matajure, ki ga hitro dosežemo. Ko bomo pri domu pa res nimamo več daleč do vrha Matajur. Hitro ga bomo dosegli po travnatem pobočju. Pot je lepo shojena, tako da nam ne bo delalo težav. In tudi tu smo osvojili Matajur, ki nam daje prelepe razglede vse naokoli. Vrnemo se po isti poti, do avtomobila.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Rifugio Pelizzo

Iz Kobarida se peljemo proti tolminu, v vasi Idrsko gremo za v vas Livek. . V vasi Livek se peljemo naprej proti Italiji. Peljemo se samo ravno čez Italijanske vasi. Bodimo pozorni na table, ki nas bodo desno usmerile za Matajur in planinski koči Rifugio Pelizzo. Sledimo samo tablam nato za planinsko kočo Rifugio Pelizzo in se peljemo vse do koče in tam parkiramo. Ta pot je najkrajša do vrha Matajurja, ker pa gresta dve poti, ena gre direkt ravno gor po poti, ena pa gre malo okli in gremo najprej do doma na Matajure. V slabi uri bomo na vrhu.

Iz parkirišča se usmerimo po stopnicah gor do koče. Nato nas bojo planinske table usmerile naprej na Matajur. Najprej se usmerimo po tavnatem pobočju, nakar pridemo do razpotja. Sami se odločite po kateri greste, lahko greste tudi prvo do doma na Matajuri in potem gor na Matajur in potem direkt dol, tako, da naredite krog. Mi smo prehodili obe poti tukaj, tako, da sta obe zelo lepi in prijetni za en lep kratki izlet. Pot ni težka, lepo je pot označena in steza shojena. Pred nami pa bomo lepo videli vrh Matajura saj je zgoraj cerkvica in jo bomo lepo videli.

Matajur je res lahko dostopna gora, če ji lahko tako rečemo. Vzponi na njo so zelo lahki, res pa da večino vsi potekajo iz Italijanske strani. Ko hodite po travnatih pobočjih boste opazili prave botanične vrtove, travniki so celi v cvetju. Tako da tukaj za ljubitelje narave lahko nastanejo čudovite fotografije. Na vrhu pa čudovite fotografije na vse strani, ki jih objektiv doseže. Pot je primerna za vse ljubitelje narave in gora. Ker ne hodimo po visokogorju, lahko to pot prehodijo tudi otroci brez problema, še posebaj tisto pot iz planinske koče Rifugio Pelizzo. Moramo pa s sabo imeti tekočino, ker med potjo si nikjer ne nahaja doben izvir ali studenček. Tudi kakšni prigrizki so fajn, če jih damo v nahrbtnik. Poleti je kar vroče, zato se zaščitite s kremo in tudi pokrivalo je dobrodošlo. V planinski koči Rifugio se lahko okrepčate, samo vas opozarjam, da slovenskega jezika ne obvladajo. Če znate Italijansko ali vsaj Angleško si boste lahko naročili pijačo in tudi kaj za pojesti.

Obiščite Matajur, kjer boste navdušeni nad lepoto in presenečeni kaj vam razgledi ponujajo.

Objavi komentar

Follow us on