fbpx
Image Alt

Blog

Mesečev zaliv

Mesečev zaliv je eden najbolj romantičnih kotičkov ob morju

Slovenska obala slovi po turistih in gnečah, pa tudi po čudovitih in skoraj že romantičnih kotičkih ob morju, kjer je nekaj najbolj čudovitega, če opazujemo, kako sonce pade v morje. Eno takih mest nam ponuja tudi Strunjan. Imenuje se Mesečev zaliv.

Mesečev zaliv naj bi veljal za najlepšo slovensko plažo, velja pa tudi za kraj, kjer so sončni zahodi najlepši v vsej Sloveniji. Da je res prelepa plaža, priča tudi obisk mnogih turistov, sploh Italijanov. Nekateri Mesečev zaliv imenujejo tudi Zaliv svetega Križa, saj na vrhu klifov stoji velik bel križ, mimo katerega moramo, da pridemo do Zaliva. Križ je tudi ena izmed lokalnih znamenitosti.

Mesečev zaliv spada pod Krajinski park Strunjan, ta pa je del Naravnega rezervata Strunjan. Govorimo o območju, ki nosi ogromen pomen na področju geografije, botanike in favno. Mesečev zaliv predstavlja tudi del strunjanskega obalnega pasu, pomemben pa je predvsem zaradi podvodnih travnikov dveh cvetnic oziroma morskih trav, je pa tudi najdišče školjk leščurjev, ki so lahko velike tudi po meter. Tisti, ki se ga odločijo občudovati s pečine, pa lahko dobijo celo občutek, da niso več v Sloveniji.

Zaliv svetega Križa je divja plaža, kar pomeni, da ni urejena kot večina ostalih kopališč na naši kratki obali. Prav zaradi tega velja za dokaj mirno in predvsem nedotaknjeno. Priporočljiva je za vse tiste, ki jim tuši, bari in senčniki niso obvezna sestavina plaže. Tisti, ki so bolj jutranji tipi, lahko pohitijo na plažo in zasedejo redke senčne kotičke. Senco tu delajo predvsem značilna submediteranska drevesa, pa tudi nekaj grmov. Za tiste, ki se hočejo spotoma še kaj naučiti, so kot nalašč informativne table, ki nas spremljajo ob poti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Agata Popovič. Dajana Gašperin, Franjo Kravos, Helena Rešek, Lilijana Kosič, Romana Majhen

A kako sploh pridemo do tega prečudovitega zaliva? Najlažja izbira je, če se v Strunjanu podamo nekoliko višje od cerkve Marijinega prikazovanja. Cerkev je najpomembnejše romarsko središče cele Istre. Od tod nas pod vodi do pečine, kjer najdemo že prej omenjeni križ. Od tod lahko občudujemo razgled na Mesečev zaliv – zaliv, v obliki Meseca, ki je turkizno zelene barve. Po klifu se lahko sprehodimo vzdolž celotnega zaliva, tisti, ki pa želijo plavati, se lahko spustijo po strmini klifa navzdol. Celotna pot sicer ni nevarna, je pa potrebne tudi nekaj previdnosti.

Skozi krajinski park Strunjan nas vodi 80 sprehajalna pot, ki se nahaja ob 80 metrov visokih flišnih stenah, ki veljajo za največje znane obmorske flišne stene ob celotni jadranski obali. Sprehajalna pot nam na eni strani nudi pogled na Mesečev zaliv, na drugi strani pa na Piran. Celotna Strunjanska obala obsega štiri kilometre, nahaja pa se med Simonovim in Strunjanskim zalivom. Del te obale se je ob vznožju sten oblikoval v teraso, ki je široka tudi do 7 metrov. Na Strunjanskem rtu je ta terasa tako ozka, da jo lahko prehodimo le takrat, ko nastopi oseka. Poleg Mesečeva zaliva, ki je urejena plaža, najdemo tu še plačljivo kopališče Term Krka, skozi katero se lahko odpravimo do znamenitega Zaliva, ki se nahaja med rtoma Strunjan in Ronek.

Za tiste, ki se na obalo odpravijo le za en dan, je čudovit zaključek dneva še obisk katerega izmed prelepih obalnih mest, kot sta Piran ali Izola. Tisti, ki jih dolga vožnja ne moti, pa se lahko odpravijo celo do Trsta. Izlet na obalo je tako primeren za družine, pare ali pa za individualne izlete, saj lahko poleg plavanja v Mesečevem zalivu počnemo še marsikaj zanimivega.

A ker se v vsaki dobri stvari skriva tudi nekaj slabega, ima tudi pravljični Mesečev zaliv nekaj slabosti. Dež, veter in ostale vremenske razmere namreč ves čas preoblikujejo klif, ki se je pričel tudi krušiti. Sicer je res, da obstaja nevarnost, da odkrušen del klifa pade na nas, vendar je to malo mogoče, če le znamo nekoliko poskrbeti za varnost. Najboljša oziroma najbolj varna izbira naj bi bil zato vzhodni del, kjer se klif najmanj kruši. A morebitna nevarnost, če nismo previdni, nam vseeno ne sme pokvariti izleta. Prav tako se lahko, po drugi strani, zabavamo v vodi.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ena izmed možnosti, ki jo lahko izberemo, je SUP-anje po zalivu. Četudi naj bi Zaliv svetega Križa veljal za miren kotiček, kjer si lahko spočijemo dušo od vrveža, tudi tu naletimo na veselo vriskanje, smeh in zabavo. Bananaway namreč ponuja možnost tečaja SUP-anja. Za ceno le od 50 do 60 evrov, se lahko prijavimo na tečaj. Ta se začne z predstavitvijo dejavnosti, nato pa s prakso. Za ceno od 10 do 25 evrov pa se lahko prijavimo na SUP izlet, ki pa se izvaja le ob določenih terminih, zato je dobro, da doma preverimo, kdaj so ti termini, če se izleta želimo udeležiti. Podoben tečaj oziroma izlet ponuja tudi HaloSup. Za tiste, ki se želijo tega udeležiti, je dobro, da se sam doma pozanima o ponudnikih in izbirah ter se zatem sam odloči za eno izmed mnogih možnosti.

Strunjan pa ne slovi le po prečudovitem Mesečevem zalivu. Najbolj znan je seveda zaradi svojih solin. Za tiste, ki imajo družino z otroki ali pa za tiste, ki preprosto uživajo v spoznavanju novih reči, zna biti nekaj najlepšega in nepozabnega, če se odpravijo do Strunjana, si tam ogledajo soline in poližejo kak sladoled, nato pa se odpravijo na kopanje v Zaliv svetega križa, kjer bodo prav zagotovo uživali. Otroci, ki slovijo po tem, da se radi potapljajo in raziskujejo morsko dno, pa le naj ne pozabijo doma maske in dihalke, saj bodo tako zamudili neprecenljivo izkušnjo. Po mirnem kopanju pa se seveda prileže še nekaj malega vrveža, zato se splača iti do kakega bližnjega mesta na večerjo ali pa le na še en sladoled. Prav tako pa je lahko brezskrbni izlet lahko precej poučen, če sledimo tablam in se sproti učimo o flori ter preostali naravi, ki nas obkroža. Pot do Mesečevega zaliva je dokaj preprosta, če smo le previdni, zato je zaliv ni težko dosegljiv. Kot že povedano, pa je seveda nekaj najlepšega, če si ogledamo sončni zahod iz zaliva, ali pa iz klifa, nad zalivom. Zagotovljen je najlepši spomin na zahod in najbolj romantičen trenutek življenja, saj je pogled na padajoče sonce skoraj čarobno. Zato le pograbimo kopalke ter se odpravimo raziskovat prečudovit Mesečev zaliv.

Objavi komentar

Follow us on