fbpx
Image Alt

Blog

planina-nad-vrhniko

Planina nad Vrhniko je vrh, na katerem stoji koča

Planina nad Vrhniko je 733 metrov visok vrh, na katerem pa najdemo tudi planinsko kočo in pa tudi lesen razgledni stolp. Celoten hrib je porasel z gozdom, z razglednega stolpa pa je ob lepem vremenu razgled, ki seže zelo daleč, tudi do Triglava.

Planina nad Vrhniko in poti nanjo:

Blatni dol- Planina nad Vrhniko (1 ura in 10 minut)

Najprej vam bom povedala, kako sploh pridete do izhodišča, ki se imenuje Blatni dol. Torej, do sem pridete tako, da avtocesto Ljubljana-Koper zapustite na izvozu za Vrhniko. Potem morate iti proti Logatcu. Pri zadnjem semaforju v Vrhniki greste desno in v naslednjih križiščih morate iti za oznakami Starega malna. Cesta pa gre nato mimo Kurje vasi in kar kmalu se konča vožnja po asfaltni cesti. Ko pa vidimo oznake oziroma table za Blatni dol, Gačnik in Star maln, pa nekje poiščemo parkirišče, kjer lahko parkiramo.

Planina nad Vrhniko

Od izhodišča gremo desno, za smer Blatni dol. Po desetih minutah hoje, pridemo na razpotje kjer gremo desno, za smer Planina. Potem prečimo dva daljnovoda in višje, ko se pot razcepi na dva dela, moramo izbrati tisto desno pot, ki gre za Planino. Potem prečimo tudi kolovoz. In nato še gremo mimo poti, ki se priključi naši ter gremo po široki planinski poti. Kar kmalu smo pa na Planini nad Vrhniko, kjer sta planinski dom in razgledni stolp.

Pot je lahka in označena. Višinska razlika med izhodiščem in našim ciljem, Planina nad Vrhniko, je 418 metrov nadmorske višine.

Vrhnika (tankovska cesta) – Planina nad Vrhniko: 2 uri in 20 minut

Najprej seveda moramo priti do izhodišča, kamor pridemo tako, da na tankovski cesti, na zadnjem semaforiziranem križišču, zavijemo desno. Čez dva kilometra pa pridemo na makadamsko cesto, ob kateri moramo poiskati parkirišče, kjer bomo parkirali.

Planina nad Vrhniko

Od izhodišča gremo po tanki oziroma ozki potki vse do hiš na Storževem griču. Ko pozneje pridemo do stare sušilnice za sadje, gremo po srednji poti. Kmalu pridemo do klopce, kjer si lahko malo odpočijete in tudi kaj pojeste, če ste seveda že lačni. Pri klopci lahko izberete med desno ali levo potjo. Desna je bolj strma, leva bolj položna, sami se odločite, po kateri poti boste šli. Če izberemo desno, ki je, kot sem zapisala, bolj strma, hitro pridemo na greben. Pot, ki je strma, pa nas potem kar kmalu pripelje na vrh.

Naj povem, da je pot lahka in označena. Višinska razlika med potjo je 433 metrov. Pot pa lahko prehodimo v vseh letnih časih, tudi za zimo ni neke posebej priporočene opreme.

Jaz sem opisala dve poti, ki sem jih prehodila oziroma po katerih sem dosegla Planino nad Vrhniko. Seveda je drugih poti  še veliko. Najkrajša pot traja samo 45 minut, tako da je Planina nad Vrhniko lep popoldanski izlet. Vse poti so lahke in vse so tudi označene, tako da se ne boste izgubili. Zraven gredo lahko tudi otroci in pa seveda vaši štirinožni prijatelji, če jih imate doma.

Planina nad Vrhniko

Koča na Planini nad Vrhniko

Planinski dom oziroma koča se nahaja na nadmorski višini 733 metrov, zraven nje pa lahko vidimo oziroma najdemo lesen razgledni stolp. Dom je odprt vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih.

Leta 2017 so stari dom tukaj podrli in naredili nov, preurejen in večji dom. Dom je odprt vse mesece v letu.

Kot sem že omenila, je zraven razgledni stolp. S stolpa je lep razgled na Barje, Vrhniko, Ljubljano, Krim, Javornik, Nanos, Hrušico, Idrijsko hribovje, Julijske Alpe, Polhograjsko hribovje, Karavanke, tudi na Kamniško-Savinjske Alpe, Snežnik in Slivnico. Planina nad Vrhniko ima svoj razgledni stolp, povzpnite se nanj in ta razgled doživite tudi sami. Seveda je kot vedno najlepši razgled v lepem vremenu.

Planina nad Vrhniko

 

Kaj si še oglejte ta dan?

Ker kot sem že omenila, je najkrajša pot na Planino nad Vrhniko samo 45 minut. Zato vam bo ostalo kar nekaj prostega dneva in si lahko ogledate še kaj drugega.

Oglejte si Vrhniko. Nahaja se na nadmorski višini 293 metrov. Vsega skupaj ima 8701 prebivalcev. Mesto Vrhnika naj bi zgradili Argonavti. Dokazi, da so tukaj prebivala stara človeška ljudstva, pa kažejo, da so tu prvi prebivalci živeli že v kameni dobi. V celotni občini Vrhnika pa si oglejte: visoko barje Mali plac, Vrhniško jamo, tri izvire Ljubljanice, Jurčevo šotišče, Star maln, izvir Lintverna, spomenik Ivana Cankarja, Lavrenčičevo hišo, spomenik padlim v narodno osvobodilnih bojih, grad Bistra in še več. Vrhnika vas zagotovo ne bo razočarala.

Potem je pa še tukaj naše prečudovito glavno mesto, Ljubljana. Povzpnite se na Ljubljanski grad, sprehodite se ob prečudoviti reki Ljubljanici, pojdite vse do Zmajskega mosta in do Tromostovja. Potem ima Ljubljana tudi parke, najbolj znan in velik je park Tivoli. V čisti bližini je tudi ljubljanski živalski vrt, kar bo še bolj zanimivo za vaše otroke.

Planina nad Vrhniko

Potem pa, če hočete v enem dnevu osvojiti dva hriba, se lahko povzpnete tudi na Šmarno goro. Ena pot na Šmarno goro je tudi plezalna. Drugače pa ste po najkrajši poti lahko na vrhu že v 45 minutah. Najdaljša pot gor pa traja 1 uro in 35 minut. Drugače pa je Šmarna gora visoka 669 metrov. Tik pod vrhom je tudi zvon želja, na katerega pozvonite in si nekaj zaželite, mogoče pa se vam želja celo uresniči.

Planina nad Vrhniko je vredna obiska in vam jo toplo priporočam. Razgled z razglednega stolpa vas zagotovo ne bo razočaral. Vodo v nahrbtniku seveda imejte zraven, in seveda fotoaparat. Glede hrane se sami odločite. Gor se da priti tudi samo v športnih copatih ali pa si obujte pohodne čevlje. 

Foto: Andrej Jeglič, Barbara Naraločnik, Duši Matko, Jugo Kiselič, Tina Stegne.

Objavi komentar

Follow us on