fbpx
Image Alt

Blog

planina-nad-vrhniko

Planina nad Vrhniko je vrh, na katerem stoji koča

Planina nad Vrhniko je 733 metrov visok vrh, na katerem pa najdemo tudi planinsko kočo in pa tudi lesen razgledni stolp. Celoten hrib je porasel z gozdom, iz razglednega stolpa je ob lepem vremenu razgled, ki seže zelo daleč, tudi do Triglava.

Planina nad Vrhniko in poti nanjo:

Blatni dol- Planina nad Vrhniko (1 ura in 10 minut)

Najprej vam bom povedala kako sploh pridete do izhodišča, ki se imenuje Blatni dol. Torej do sem pridete tako, da avtocesto Ljubljana- Koper zapustite na izvozu za Vrhniko. Potem morate iti proti Logatcu. Pri zadnjem semaforju v Vrhniki, greste desno in v naslednjih križiščih morate iti za oznakami Starega malna. Cesta pa gre nato mimo Kurje vasi in kar kmalu se konča vožnja po asfaltni cesti. Ko pa vidimo oznake oziroma table za Blatni dol, Gačnik in Star maln, pa nekje poiščemo parkirišče, kjer lahko parkiramo.

Planina nad Vrhniko

Od izhodišča gremo desno, za smer Blatni dol. Po desetih minutah hoje, pridemo na razpotje, kjer gremo desno, za smer Planina. Potem prečimo dva daljnovoda in višje, ko se pot razcepi na dva dela, moramo izbrati tisto desno pot, ki gre za Planino. Potem prečimo tudi kolovoz. In nato še gremo mimo poti, ki se priključi naši ter gremo po široki planinski poti. Kar kmalu smo pa na Planini nad Vrhniko, kjer je planinski dom in razgledni stolp.

Pot je lahka in označena. Višinska razlika med izhodiščem in našim ciljem, Planina nad Vrhniko, je 418 metrov nadmorske višine.

Vrhnika (tankovska cesta) – Planina nad Vrhniko: 2 uri in 20 minut

Najprej seveda moramo priti do izhodišča, kamor pridemo tako, da na tankovski cesti, na zadnjem semaforiziranem križišču zavijemo desno. Čez dva kilometra pa pridemo na makedamsko cesto, ob kateri moramo poiskati parkirišče, kjer bomo parkirali.

Planina nad Vrhniko

Od izhodišča pa gremo po tanki oziroma ozki potki, vse do hiš na Storževem griču. Ko pozneje pridemo do stare sušilnice za sadje, gremo po srednji poti. Kmalu pridemo potem do klopce, kjer si lahko malo odpočijete in tudi kaj pojeste, če ste seveda že lačni. Pri klopci pa lahko izberete med desno ali levo potjo. Desna je bolj strma, leva bolj položna, sami se odločite po kateri poti boste šli. Če izberemo desno, ki je kot sem rekla bolj strma, hitro pridemo na greben. Pot, ki je strma pa nas potem kar kmalu pripelje na vrh.

Naj povem, da je pot lahka in pa označena. Višinska razlika med potjo je 433 metrov. Pot pa lahko prehodimo v vseh letnih časih, tudi za zimo ni neke posebej priporočene opreme.

Jaz sem opisala dve poti, ki sem jih prehodila oziroma po katerih sem dosegla Planino nad Vrhniko. Seveda je drugih poti  še veliko. Najkrajša pot traja samo 45 minut, tako da je Planina nad Vrhniko lep popoldanski izlet. Vse poti so lahke in pa vse so tudi označene, tako da se ne boste izgubili. Zraven gredo lahko tudi otroci in pa seveda vaši štirinožni prijatelji, če jih imate doma.

Planina nad Vrhniko

Koča na Planini nad Vrhniko

Planinski dom oziroma koča se nahaja na nadmorski višini 733 metrov, zraven nje pa lahko vidimo oziroma najdemo lesen razgledni stolp. Dom je odprt vse dni v tednu, razen v ponedeljek je dom zaprt.

Leta 2017 so star dom tukaj podrli in naredili novega, preurejen in večji dom. Dom je odprt vse mesece v letu.

Kot sem že omenila je zraven razgledni stol, ki je že četrti. Iz stolpa je lep razgled na Barje, Vrhniko, Ljubljano, Krim, Javornik, Nanos, Hrušico, Idrijsko hribovje, Julijske Alpe, Polhograjsko hribovje, Karavanke, tudi na Kamniško Savinjske Alpe, Snežnik in Slivnico. Planina nad Vrhniko ima svoj razgledni stolp povzpnite se nanj in ta razgled doživite tudi sami. Seveda je kot vedno najlepšo razgled v lepem vremenu.

Planina nad Vrhniko

 

Kaj si še oglejte ta dan?

Ker kot sem že omenila, je najkrajša pot na planino nad Vrhniko, samo 45 minut. Zato vam še bo ostalo kar nekaj prostega dneva in zato si še oglejte kaj drugega v  bližini.

Oglejte si Vrhniko. Nahaja se na nadmorski višini 293 metrih. Vse skupaj ima kar 8701 prebivalcev. Mesto Vrhnika pa naj bi zgradili Argonavti. Dokazi, da pa so tukaj prebivala stara človeška ljudstva pa kažejo, da so tu prvi prebivalci živeli že v kameni dobi. V celotni občini Vrhnika pa si oglejte: visoko barje Mali plac, Vrhniško jamo, tri izvire Ljubljanice, Jurčevo šotišče, Star maln, izvir Lintverna, spomenik Ivana Cankarja, Lavrenčičevo hišo, spomenik padlim v narodno osvobodilnih bojih, grad Bistra in še več. Vrhnika vas zagotovo ne bo razočarala.

Potem je pa še tukaj naše prečudovito glavno mesto, Ljubljana. Povzpnite se na Ljubljanski grad, sprehodite se ob prečudoviti reki Ljubljanici, idite vse do Zmajskega mosta in do Tromostovja. Potem ima Ljubljana tudi parke, najbolj znan in velik je park Tivoli. V čisti bližini je tudi Ljubljanski živalski vrt, kar bo še bolj zanimivo za vaše otroke.

Planina nad Vrhniko

Potem pa če hočete v enem dnevu osvojiti dva hriba, pa se lahko povzpnete tudi na Šmarno goro. Ena pot na Šmarno goro je tudi plezalna. Drugače pa ste po najkrajši poti, lahko na vrhu že v 45 minutah. Najdaljša pot gor pa traja 1 uro in 35 minut. Drugače pa je Šmarna gora visoka 669 metrov. Tik pod vrhom pa je tudi zvon želja, na katerega pozvonite in si nekaj zaželite, mogoče pa se vam želja celo uresniči.

Planina nad Vrhniko je vredna obiska in vam jo toplo priporočam. Razgled iz razglednega stolpa vas zagotovo ne bo razočaral. Vodo v nahrbtniku seveda imejte zraven, in seveda fotoaparat. Glede hrane se sami odločite. Gor se da priti tudi samo v športnih copatih ali pa si obujte pohodne čevlje. Zraven še lahko obiščete kaj, seveda če vam to dopušča čas. Lepo se imejte in srečno pot vam želim.

Foto: Andrej Jeglič, Barbara Naraločnik, Duši Matko, Jugo Kiselič, Tina Stegne.

Objavi komentar

Follow us on