fbpx
Image Alt

Blog

Pohod po Jurčičevi poti

Na 26. pohodu po Jurčičevi poti Beremo domače

Pridružite se nam na že 26. pohodu po Jurčičevi poti, ki bo letos potekal 2. marca pod sloganom Berimo domače. Pot pohodnike pelje po Jurčičevi šolski poti iz Višnje Gore, kjer je znani pisatelj obiskoval šolo, do Krke, kjer se je sprva šolal, in Muljave, njegove rojstne vasi.

Petnajst kilometrov dolga, razgibana in nezahtevna pot pohodnike vodi mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih do Polževega ter mimo cerkvice Svetega Duha iz 15. stoletja, ki stoji na najvišji točki pohoda na 630 metrih nadmorske višine. Nekaj kilometrov pred Muljavo pohodniki lahko pot nadaljujejo po daljši trasi do Krke, si ogledajo Krško jamo z jezerom in izvir reke Krke ter pohod končajo na Jurčičevi domačiji na Muljavi. 

Ob robu pohoda so organizatorji tudi letos pripravili številne zanimive spremljevalne dejavnosti. Na pohodu boste lahko preizkusili svoje znanje v knjižnem kvizu. Table z namigi bodo ob poti, na cilju pa boste na podlagi pravilnega gesla od hostes prejeli praktično darilo.

 

Poznate kamišibaj? Knjižničarka s knjižnice Ivančna Gorica vam bo predstavila namizno gledališče skozi pripovedovanje Jurčičevih del. Pridružite se ji v Krjavljevi koči, kjer bodo na 15 minut sprejemali novih 10 obiskovalcev. Knjižnica bo na svoji stojnici predstavila tudi knjige domačih avtorjev in knjige z Jurčičevih krajev. Za lažje branje boste prejeli tudi knjižne kazalke, ki vsebujejo 10 Jurčičevih bralnih zapovedi.

Vas skrbi, da boste po poti lačni? Brez skrbi. Že na začetku poti boste dobili medeni zajtrk, ki ga za vas pripravljajo čebelarska društva, med tem, ko bodo po poti za vaše želodčke poskrbela lokalna turistična društva, med drugimi tudi Združenje ekoloških kmetij Eko ljubezen. Na Slakovo domačiji, prizorišču snemanja serije Reka ljubezni, za vsa pripravljajo brezplačen šmorn in druge dobrote z ekoloških kmetij.

Smo vas prepričali? Pridružite se nam to soboto, 2. marca na že 26. Pohodu po Jurčičevi poti. Če se želite izogniti iskanju parkirnega mesta za svojega jeklenega konjička, se lahko odločite, da v Višnjo Goro pridete in se tudi odpeljete z vlakom. Pohodnikom je namreč na voljo brezplačni vlak Prijetno domače, ki pelje iz smeri Ljubljane in Novega mesta s postaje Bršljin.

Več informacij o pohodu – https://www.jurcicevapot.si/

P.S.: Letošnji pohod poteka na pustno soboto, zato ne pozabite na preobleko. Na cilju pohoda bo organizator pripravil rajanje maškar in izbiral najlepše maske.

Objavi komentar

Follow us on