fbpx
Image Alt

Blog

Nebesa nad Šentrupertom so čudovita razgledna točka

Sredi razgibane dolenjske pokrajine, tam, kjer vas ozke in vijugaste ceste vodijo do številnih skritih, a izjemno lepih kotičkov, se odpira krasen razgled na Mirnsko dolino in širšo okolico. Če še niste slišali za Nebesa nad Šentrupertom, je zdaj res že skrajni čas, da o tem čudovitem kraju tudi vi izveste nekaj več. Dobili boste dobro idejo za nedeljski ali družinski izlet, pohod ali zanimivo kolesarsko turo, če ste po duši avanturist, pa vas tu čaka prav posebna preizkušnja. Si upate?

Nebesa nad Šentrupertom so najvišji vrh majhne in mlade občine Šentrupert, ki leži v širokem delu Mirnske doline nekaj kilometrov severovzhodno od Mirne ter severozahodno od Mokronoga. Če teh krajev ne poznate, naj namignemo, da so Nebesa nad Šentrupertom le 12 kilometrov stran od Trebnjega (v smeri proti Sevnici), kar pomeni bližino avtoceste in res hiter dostop s katerega koli kraja v Sloveniji.

Ta točka je najbolj znana po čudovitem razgledu, ki zajema dolino reke Mirne s prej omenjenima krajema, pogled pa v jasnem vremenu seže res daleč – vse do Snežnika! Da najdemo ‘nebesa’, pa ne bo treba v vrtoglave višine, ampak zgolj do 602 metrov nadmorske višine, kar je res prikladno tako za hiter obisk kot prijeten pohod.

Različne možnosti dostopa – z avtom, motorjem, s kolesom, peš

Res je, Nebesa nad Šentrupertom niso tako znana kot kakšna druga razgledna točka v Sloveniji, a ravno v tem je njihov čar. Tam ne boste našli trume obiskovalcev, temveč mir in spokojnost, med potjo boste srečali prijazne in delavne domačine, neokrnjeno naravo in številne ostanke naravne ter kulturne dediščine, ki pričajo o tem, da je bil kraj zanimiv že v preteklosti, verjamemo pa, da bo v prihodnje privabil vse več obiskovalcev.

Tja se lahko podate tako z avtomobilom kot s kolesom in peš. Prijetna cesta vodi vse do vrha, do izletniške kmetije, kjer vas čaka brezplačno in dovolj veliko parkirišče, tako da je kraj dostopen tudi za vse, ki so morda v invalidskem vozičku ali kakor koli drugače omejeni z gibanjem. Cesta, po kateri v Nebesa nad Šentrupertom pride največ ljudi, vodi iz Šentruperta. Mimo cerkve se zapeljete v smeri proti severu, mimo tovarne Plasta in naprej po ravninski ter vijugasti poti mimo vasi Draga. Cesta se pri izletniški kmetiji Možina začne strmeje vzpenjati desno, proti Homu. Po nekaj minutah vožnje boste na vrhu hriba zavili ostreje desno (odcep za Hrastno), potem pa boste čez slab kilometer videli še en smerokaz, ki vas bo spet usmeril desno – do res lepega razgleda nad Šentrupertom in okolico. Vsem, ki bi želeli do cilja s pomočjo navigacije, pa svetujemo, da v napravo vtipkajo ‘Hom 23’.

Nebesa nad ŠentrupertomTa pot je pogosta tura tudi za motoriste, kolesarje in pohodnike, čeprav se slednji v Nebesa nad Šentrupertom podajajo tudi z drugih strani, prek Hrastnega ali pa kar po gozdnih poteh. Tudi prek Hrastnega lahko do te točke dostopate z avtomobilom, ravno tako s severne strani, iz smeri Dol pri Litiji, tako da so Nebesa nad Šentrupertom res dostopna točka iz različnih smeri.

V Nebesa vodi tudi znana Steklasova pot, ki krožno poteka po obronkih Mirnske doline. Po poti vas vodijo smerokazi, če želite po njej priti do Nebes, pa boste s pohodom začeli pri izletniški kmetiji Možina in potem po gozdu vse do cilja. Od Nebes Steklasova pot nato vodi po vrhu hriba, do cerkvice na Vihru in naprej med vinogradi, dokler se ne spustite spet nazaj skozi kraj Kamnje v dolino. Vsako drugo soboto v oktobru Planinsko društvo Polet Šentrupert organizira tradicionalni pohod po Steklasovi poti, prav tako bi vas morda zanimali skrivnostni pohodi ob polnih lunah.

Skok z jadralnim padalom, spust z zmajem, okrepčilo ali le uživanje v nebeškem razgledu

Med dogodke, ki v Nebesa nad Šentrupertom privabijo več ljudi, je zagotovo prvomajski kres, tradicija, ki je zaradi trenutnih razmer nekoliko okrnjena, a verjamemo, da se bo vrnila. Za tiste, ki uživate v adrenalinskih športih, je v Nebesih na voljo vzletna steza za jadralne padalce in zmajarje. Takšnih pogumnežev se najde kar nekaj in letenje nad čudovito ter razgibano dolino je zagotovo prav posebno doživetje.

Z lesenega vzletišča lahko seveda tudi samo opazujete okolico, ki vas bo navdušila. Videli boste velik del doline, številne cerkvice, zapor Dob, v daljavi pa Gorjance, Zaplaz in, če bo to dopuščalo vreme, tudi Snežnik. Prija pa tudi, če se na leseno podlago zgolj usedete ali uležete ter uživate v božanju sončnih žarkov.

Če vas bo zdelala žeja, se lahko okrepčate v neposredni bližini. Izletniška kmetija Nebesa je odprta ob petkih, sobotah in nedeljah, ter ob pohodih, ko je polna luna, malico pa, v kolikor niste ljubitelj klobas, imejte s seboj. Kuhinje nimajo, kar je res dobro vedeti, če se tja podajate z željo, da bi potešili tudi lakoto. Za vse dodatne informacije o izletniški kmetiji lahko pokličete na telefonsko številko 031 301 008.

Zanimivosti v okolici

Dežela kozolcev – muzej kozolcev na prostem je prava paša za oči in dušo. Sprehodite se med tradicionalnimi slovenskimi kozolci, spoznajte jih od blizu. Poleg njih boste tu našli še številne druge etnološke vsebine, ki tja privabljajo staro in mlado. Dežela kozolcev je postavljena na južni strani Šentruperta, seveda pa se jo dobro vidi tudi s turistične točke Nebesa nad Šentrupertom.

Slap Bena – zanimiv in slikovit slap je dosegljiv peš. Če pot začnete v Šentrupertu, greste mimo ribogojnice v Dragi, tam pa že vidite smerokaz levo za slap. Nekaj časa se boste še lahko peljali z avtomobilom, na koncu pa le pot pod noge. Slap boste našli v smeri Dol pri Litiji, vmes boste občudovali čudovito naravo in kakšno lepo urejeno domačijo. Zadnji del poti poteka po gozdu, ves čas ob potoku Bistrica.

Oglarska dežela – skriva se severozahodno od Šentruperta, s središčem v Dolah pri Litiji. Podajte se v zanimivo zgodovino oglarstva, z njim se marsikatera domačija resno ukvarja še danes, poleg tega pa se lahko odpravite po Oglarski poti in sami ali z vodnikom raziskujete okolico.

Grad Škrljevo – Nebesa nad Šentrupertom nudijo lep razgled tudi na ta grad, ki stoji na vzpetini nedaleč od Šentruperta. Nekoč imeniten grad je danes prazen, a za marsikoga zato še bolj zanimiv za raziskovanje.

Nebesa nad Šentrupertom torej niso le zanimiva turistična točka, kjer se lahko naužijete svežega zraka in občudujete lep razgled, temveč nudi veliko več. Lepa okolica, številni skrivni kotički, ostanki zgodovine, ki kar kličejo po raziskovanju, neskončne poti, prijazni in zgovorni domačini ter sproščenost, kamor koli se obrnete so zagotovo odlični razlogi, da se tja podate tudi vi.

Objavi komentar

Follow us on