fbpx
Image Alt

Blog

Peleti

Peleti – kje najceneje kupiti kvalitetne pelete?

Slovenija je ena izmed najbolj gozdnatih držav v Evropi, saj gozdovi prekrivajo kar 58,2 % njene površine. Že naši predniki so bili z gozdovi neločljivo povezani, mi pa tradicijo življenja in gospodarjenja z njimi nadaljujemo. Življenja brez lesa si zato praktično ne znamo več predstavljati, saj se nahaja že praktično povsod. Zelo prav nam pride tudi pozimi, ko želimo ogreti naše domove. Eden izmed naravnih in cenovno ugodnih načinov ogrevanja hiše je ogrevanje z lesnimi peleti. Na tržišču imamo danes že zelo široko ponudbo različnih proizvajalcev lesnih peletov. Zato se toliko pogosteje pojavi vprašanje, kje lahko najceneje kupimo kvalitetne pelete?

Zakaj za ogrevanje hiše izbrati lesne pelete?

  1. Cenovno ugodni

Zaradi dostopnosti energenta so lesni peleti eden izmed cenovno ugodnejših načinov ogrevanja vaše hiše. Cene peletov se sicer med seboj rahlo razlikujejo, vendar v splošnem velja, da z ogrevanjem z lesnimi peleti privarčujete do 50 % cene, ki bi jo morali odšteti za letno zalogo kurilnega olja. Dobro je vedeti tudi to, da se cena peletov ponavadi spreminja dvakrat letno, vendar je iz podatkov iz preteklosti razvidno, da bistveno ne narašča, medtem ko cena kurilnega olja z izjemo nekaj padcev, vztrajno raste.

  1. Dober izkoristek

Že 2 kg lesnih peletov naj bi imela enako kurilno moč kakor 1 liter kurilnega olja. Če se vrnemo na cene peletov, vidimo, da 2 kg peletov staneta enkrat manj kakor 1 liter kurilnega olja, kar nam omogoča 50 % prihranek. Z razvojem vedno bolj naprednih tehnologij kurilnih peči pa se ta izkoristek in s tem tudi naš prihranek le povečujeta.

  1. Varčnost s prostorom za shranjevanje

V primerjavi z ostalimi biogorivi lesni peleti zavzamejo najmanj prostora za shranjevanje, saj jim njihova oblika omogoča, da med njimi ni neizkoriščenih praznih prostorov, ki nastanejo pri shranjevanju drv. Če torej ne razpolagate z odvečnim prostorom ali ne želite naročati drv vsak mesec, ker nimate prostora za shranjevanje, so torej lesni peleti ekonomična rešitev za prihranek prostora.

  1. Praktični za uporabo

Prednost ogrevanja z lesnimi peleti je tudi v enostavnosti uporabe. Ob dostavi pelete le shranite v primeren prostor, kjer bodo čakali na uporabo. Z njimi ne boste imeli dela, kot je naporno sekanje, prekladanje s kupa na kup ali estetsko zlaganje.

Lesni peleti

Kakšne so aktualne cene lesnih peletov?

Kot smo že opozorili, se cene peletov minimalno spreminjajo dvakrat letno. Na ceno vplivajo tudi velikost embalaže ter sestava in kakovost peletov. Pelete lahko kupite v 15-kilogramskem pakiranju ali v veliki, tako imenovani BIG-BAG vreči, ki je primerna tudi za industrijske uporabnike. Res pa je, da je cena peletov na kilogram ugodnejša, če jih kupite v večji količini. Tona lesnih peletov kakovostnega razreda A1 trenutno znaša približno 275 €.  V splošnem pa se cene ene tone lesnih peletov v tem trenutku gibajo med 256 € in 311 €.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu lesnih peletov?

  1. Kakovost in cena

Kakovost pri nakupu peletov igra pomembno vlogo, saj peleti slabe kakovosti lahko slabo vplivajo na delovanje vaše peči, kar lahko vodi tudi do okvare. Pred nakupom se je zato dobro pozanimati o kakovosti peletov, saj ne velja zmeraj, da je najcenejše najslabše in najdražje najboljše.

       Pred odločitvijo, katere pelete izbrati, naj zato cena nikoli ne bo vaše glavno vodilo.

  1. Možnost in cena dostave

Večina ponudnikov danes ponuja dve možnosti prevzema. Možnost osebnega prevzema v skladišču in možnost dostave na dom. Vseeno se je pred nakupom dobro pozanimati, kakšne možnosti dostave ponujajo in ali je dostava vključena v ceno ali je potrebno doplačilo.

Kje najceneje kupiti kakovostne lesne pelete?

Ker danes na trgu mrgoli različnih ponudnikov različnih lesnih peletov, lahko navidez preprosta izbira hitro postane nočna mora. Odvečno brskanje po različnih spletnih straneh in mučno klicanje različnih ponudnikov, vam lahko olajša spletna stran peleti-ceneje.si. Na tej strani v iskalno okence le vnesete kraj vašega bivanja in način dostave (lasten prevzem/dostava). Spletna stran vam nato oblikuje tabelo različnih ponudnikov lesnih peletov. V tabeli lahko preprosto primerjate karakteristike peletov različnih ponudnikov, jasno pa so označeni tudi kakovostni razredi in ali imajo določeni peleti certificirano kakovost ali ne. Slednjemu bo vaša peč zelo hvaležna.

Lesni peleti so vse bolj priljubljen način ogrevanja stanovanjskih objektov predvsem iz ekonomskih in praktičnih razlogov. Zato je nakup peletev dobro opraviti pri ponudniku, ki združuje enostavnost naročanja, dobro kvaliteto in ugodne cene. Opravite premišljen nakup in v mrzlih zimskih dneh uživajte v toplem zatočišču vaše s peleti ogrevane hiše.

Objavi komentar

Follow us on