fbpx
Image Alt

Blog

planica

Planica je slovenska kraljica smučarskih skokov

Planica se nahaja v dolini pod Poncami v Triglavskem Narodnem Parku v Julijskih Alpah, natančneje med Ratečami in Domu v Tamarju. Planica je najbolj znana po zimskem športu, smučarskih skokih. Je dobro obiskana v vseh letnih časih, ker vam čez celo leto nudi športne aktivnosti. Planico na vse strani obdajajo čudovite gore, kot so pogorje Ponce, Sleme, Jalovec, Mojstrovka, Ciprnik ter Travnik. Vse gore so zelo obiskane, z njih pa boste imeli čudovit pogled.

Vsi, ki pridejo v Planico, jo poznajo zaradi enega najbolj priljubljenih tekmovanj v Sloveniji – smučarskih skokov. Na to smo lahko izredno ponosni, saj imamo v Planici največjo letalnico na svetu, ki se imenuje Bloudkova velikanka K130. Ni pa to edina skakalnica v Planici, vseh skakalnic je sedem, poleg velikanke še imamo Letalnico bratov Gorišek, mladinski skakalnici ter otroške skakalnice.

Kako priti do Planice?

Najprej morate priti do Kranjske Gore in z vožnjo nadaljujete proti Ratečam. Ko boste prišli iz Kranjske Gore, bodite pozorni na table za Planico, ki vas usmerijo na levo cesto. Cesti kar sledite do konca do parkirišča. Plačali boste tudi parkirnino. Lahko pa se tudi sprehodite iz Kranjske Gore peš ali pa greste s kolesom.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anja Cerar, Helena Murgelj, Irena Marolt, Janez Švab, Klemen Bohorč, Marjo Bolčina, Nina Turk, Sabina Bajramovič, Špela Debelak, Tomi Komic

Zgodovina

Planiške skakalnice segajo že daleč v zgodovino. Prvo skalnico so zgradili že leta 1933, za njo je bil ustanovitelj Ivan Rožman. Takrat še ni bila visoka kot danes, merila je 80 metrov in leta 1934 so gostili že prvo državno prvenstvo. Že takrat je Planica postala svetovno znana skakalnica. Leta 1959 so začeli razmišljati, da bi zgradili večjo skakalnico (160-metrsko), leta 1969 sta Brata Gorišek le uspela in zgradila večjo skakalnico. Na skakalnici so se iz leta v leta vedno vrstili novi svetovni rekordi v letu. Letalci so vedno dalje poleteli in izboljševali svetovne rekorde. Leta 1988 se je Primož Ulaga vpisal v zgodovino, saj je dvakrat zmagal in postavil planiški rekord. Tudi Primož Peterka je dobil leta 1997 velik kristalni globus. Leta 2001 pa je bilo za velikanko črno obdobje, saj se je skakalnica zrušila. Tudi leta 2015 je skakalnica slavila po Petru Prevcu, saj je postavil svetovni rekord letalnice, skočil je namreč osupljivih 248,5 metrov.

Planica je tudi zelo znana po dolini Tamar. Od samih letalnic se odpravimo peš v dolino. Tamar je ledeniška dolina in pravijo, da je najlepša v Sloveniji. Skriva se pod mogočnim Jalovcem, kar je tudi kralj naših gora, seveda poleg našega očaka Triglava. V dolini Tamar je tudi planinski dom, kjer se lahko okrepčate in tudi kaj pojeste. Leži na nadmorski višini 1108 metrih. Pred domom bomo tudi opazili table za izvir Nadiže. Do izvira je tudi lepo speljana pot, ki si lahko ogledate. Zgoraj pri izviru imate prekrasen pogled v Dolino Tamar. Od doma Tamar si je vredno tudi ogledati slap Črne vode, slap je re čudovit in pot ni težka. Ker je do Doma pretežno cesta, se da do njega tudi priti z otroškimi vozički, če imate slučajno majhne otroke in bi si radi dolino ogledali. Vzemite si čas in se odpravite do doline Tamar. Od doma Tamar je speljanih tudi kar nekaj pohodniških tur za bolj ljubitelje gora. Lahko greste na Jalovec, samo res če ste izurjeni za visokogorje, saj ej vzpon precej zahteven. Z dobim 3-urnim pohodom lahko obiščete tudi Slemenovo špico. Pot ni težka, zgoraj pa prijetno lepi pogledi.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Sama Planica pa ni znana samo po skakalnicah, tukaj najdete polno aktivnosti za sebe in svojo družino. Planica vam nudi pohodniške izive, zipline, vodeni ogled nordijskega centra Planica, vetrovnik, Red Bull Planica, pozimi pa lahko tudi tečete na smučeh, saj imajo lepo speljane proge.

Zupline je najdaljši spust po jeklenici, pravo adrenalinsko doživetje. Spuščati se začnemo na višini 1151 metrih in letimo 566 metrov z hitrostjo 85 km/h. Če ste po naravi bolj adrenalinski, se podajte na to doživetje, a vas opozarjam, da to res ni za vsakogar. Imeti morate vsaj 40 kilogramov, a ne več kot 110 kilogramov. Tudi višina je tu omejitev, in sicer morate biti visoki med 140 in 200 cm. Če ste pravi za to adrenalinsko pustolovščino, si kar rezervirajte termin za spust. Samo v Planici lahko namreč preletite našo slavno velikanko.

Voden ogled nordijskega centra Planica: tukaj  boste izvedeli vse o Planici ter si ogledali celotni Nordijski center Planica. Ogledali si boste vetrovnik, popeljali se boste s sedežnico na vrh letalnice bratov Gorišek, na razgledni ploščadi pa boste uživali na prečudovite poglede. Ogled vas pride samo 9 evrov, zato si kar rezervirajte.

Vetrovnik: to je svobodno letenje, ki ga lahko doživite v Nordijskem centru Planica. Tako močan zračni tok vas bo prepustil letenju, samo ležete in se prepustite. Leteli boste kot ptica na nebu. Tu dobite vso opremo, tako da jih kar obiščite in za dobrih 60 evrov boste uživali v vetrovniku.

Red Bull Planica

Letos bosta Planica in letalnica bratov Gorišek že šestič organizirala tek na vrh zaletišča. To je najbolj strm in najtežji 400-metrski tek na svetu. Naklon vzpona znaša 38 stopinj, zato je ta tek za najbolj vzdržljive tekmovalce. Štart je v izteku letalnice, cilj pa na vrhu vzletišča. Vsako leto se na tem mednarodnem tekmovanju zbere polno tekačev, ki se preizkusijo v vzdržljivosti. Če mislite, da ste ta tek zmožni preteči, se prijavite.

Hotel Dom Planica

Blizu skakalnic je tudi športni hotel s telovadnico, regeneracijo za športnike, predvsem ima vse kar športniki potrebujejo. Hotel ima 25 sob s 60 ležišči, ima tudi višinske sobe, 10 sob z 20 ležišči ter večposteljne sobe, 19 sob s 53 ležišči. Cene sob so zelo različne, zato najboljše, da pokličete v Hotel in vam bodo povedali.

Na vrh letalnice se tudi lahko odpravite peš. Ob letalnici so speljane stopnice in steza, tako da le pot pod noge in gremo na vrh, če smo že enkrat prišli v Planico. Res vas bodo drugi dan malo bolele noge, ampak splača se od zgoraj gledat dol, da boste videli kako višino morajo naši letalci in seveda drugi preletet. Takrat smo lahko ponosni na njih, kaj si upajo.

Če se že enkrat potepate po Kranjski Gori se odpravite v Planico. Tukaj imate kaj za početi, cel dan si lahko vzamete in obiščete vse okoli. Preizkusite aktivnosti, ki vam Planica ponuja, nadihate svežega zraka ter naužijete lepot pod Poncami. Prenočišča pa v teh krajih res niso problem, saj se za vsakega nekaj najde od hotelov do navadnih sob. Tudi lačni in žejni ne boste ostali. Obiščite Planico v vseh letnih časih.

Objavi komentar

Follow us on