fbpx
Image Alt

Blog

triglavska-jezera

Triglavska jezera so najbolj znana pod imenom Sedmera jezera

Triglavska jezera so znana tudi kot sedmera jezera ali Dolina Triglavskih jezer. Kjer se ta jezera nahajajo, je alpska ledeniška dolina med Trento in Bohinjem. Dolina Sedmerih jezer je narodni park, ki je zavarovan od leta 1924. Triglavska jezera pa se nahajajo v Triglavskem narodnem parku. Dolino krasi zelo razgiban svet, alpske rastline, fosili in tudi gorske živali.

Čeprav je teh jezerc več kot sedem, dosti je majhnih mlak in jezerc, se že od nekdaj omenjajo sedmera Triglavska jezera, ker so res podobna jezerom in so vidna čez celo leto, ostala pa čez poletja usahnejo in izginejo.

Najnižje in najbolj toplo jezero je Črno jezero, ki leži na višini 1319 metrov nad morjem. To jezero je 150 metrov dolgo, 6 metrov globoko in 80 metrov široko. Črno jezero leži sredi gozda.

Drugo in tretjo jezero se držita skupaj in se nahajata ob koči pri Triglavskih jezerih. Ležita na višini 1685 metrih nad morjem. Skupaj se imenujeta Dvojno jezero in imata barvo akvamarina.

Naslednje jezero, ki sodi med Triglavska jezera, se imenuje Jezero v Ledvicah, kar je tudi največje jezero in meni najlepše od vseh jezer. Imenujejo ga tudi Veliko jezero, ker je največje in tudi najbolj globoko. Leži na višini 1830 metrih nad morjem, dolgo je kar 300 metrov, široko 120 metrov in globoko 15 metrov. Jezero se imenuje zato Jezero v ledvicah, ker ima obliko ledvičke. To jezero je tudi najbolj čisto od vseh jezer. Pri jezeru je čudovit razgled na melišča nad jezerom in gorami, ki se dvigajo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleš Peško, Grega Gigi, Klavdija Štular, Laura Simončič, Niko Rejec, Simona Gortnar, Simona Štravs, Špela Kračun, Tihana Šimić, Tina Okorn

Četrto jezero se imenuje Zeleno jezero, saj je tudi zaradi alg obarvano v zeleno barvo. To jezero je globoko nekje 2 metra. Veliko je 100 metrov, široko pa 80 metrov. Nahaja pa se pod prevalom Hribarice, leži pa na višini 1988 metrih nad morjem. Je pa zelo blizu Zasavske koče.

Rjavo jezero je naslednje, ki ga štejemo med Triglavska jezera. Dolgo je nekje 150 metrov, široko 100 metrov in globoko 10 metrov. Leži na višini 2006 metrov nad morjem in je najvišje od vseh jezer v Dolini Sedmerih jezer. To jezero v sušnih obdobjih tudi usahne in ga ni mogoče videt.

Pod Zasavsko kočo na Prehodavcih je Mlaka na Laštah, tudi to jezero v poletnih mesecih pogosto usahne.

In še sedmo jezero, ki spada v to skupino, pa se imenuje Jezero pod Vršacem ali pa Jezero v Podstenju. Nahaja se tudi v bližini Zasavske koče in leži na višini 1993 metri nad morjem. To jezero je tudi poleti zmrznjeno.

Triglavska jezera so prepovedana za kopanje, saj zanje velja zakon z območja Triglavskega narodnega parka.

Vsa jezera v Dolini Triglavskih jezer so dostopna samo pohodnikom. Do nobenega jezera se ne moremo pripeljati z avtom, zato moramo imet vsaj malo kondicije, da obiščemo Triglavska jezera. Če hočemo obiskat čisto vsa jezera v enem, je najbolje da prespimo v Koči pri Triglavskih jezerih ali pa v Zasavski koči, saj v enem dnevu ni mogoče obiskati vseh jezer. Mi smo pred leti, ko sta bila otroka stara 7 in 8 let, obiskali jezera vse do Zelenega jezera in nato smo šli nazaj v dolino. Ko pa smo se potepali v Trenti, pa smo šli do Zasavske koče in še obiskali ostala Triglavska jezera. Tako, da smo res obiskali vsa Sedmera jezera.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Do Koče pri Triglavskih jezerih vodi kar nekaj poti, primernih za vso družino, tudi za otroke. Tako Triglavska jezera niso rezervirana samo za naše, odrasle oči. Včasih si mislimo, da otroci ne zmorejo, ampak zmorejo več kot mi odrasli. Najlažja pot je iz Planine Blato, ta pot traja nekje 3 ure in pol. Seveda moramo vedeti, da se med potjo večkrat ustavljamo, da si ogledujemo okolico, slikamo in tudi včasih kaj vmes pojemo. Seveda pa ne smemo pozabit na zadostno količino vode.

Do planine Blato do našega prvega izhodišča ni težko prit. Najprej se zapeljemo do Bohinjskega jezera, kje gremo v križišču desno čez most v smeri Stare Fužine. V omenjenem kraju pa zavijemo ostro levo v smeri planine Blato. Po tej makadamski cesti se kar en čas moramo peljati. V vseh križiščih se samo držimo oznak za planino Blato. Po kar nekaj kilometrih vožnje po vzpenjajoči cesti bomo prišli do parkirišča. Tu pustimo avto in se dalje odpravimo peš. Na parkirišču bomo opazili table za smer planine Pri jezeru. Napotimo se na to pot. Do te planine je kar pot strma, tako da potrebujemo dobro obutev in kondicijo tudi. Ko bomo prišli do koče na planini Pri jezeru, si lahko malo odpočijemo telo ter napasemo oči. Saj je planina zelo čudovita, poleti se pase živina in pod kočo je majhno jezerce, kar privablja planince. Ko se bomo malo odpočili, napili in fotografirali se odpravimo naprej proti Dednemu polju. Tudi Dedno polje je prava paša za oči, pastirske koče so pravo planinsko doživetje. Naprej se kar odpravimo po poteh, ki nam kažejo do koče pri triglavskih jezerih. Med samo potjo bomo deležni prav čudovitih pogledov vse naokoli. Od Dednega polja do koče za Triglavska jezera bomo potrebovali kaki 2 uri hoje, nekateri več, nekateri mogoče manj. Pred kočo bomo zagledali Dvojno jezero, ki nam bo res takoj padlo v oči. Moram pa povedat, da če gremo po tej poti, obidemo Črno jezero, ki ga ne bomo videli, ker nam je iz poti. Ko pridemo do Dvojnega jezera, si sami izberemo pot, po kateri strani ga bomo obkrožili. Če imamo malico v nahrbtniku, se je najlepše nekje ob jezeru usesti in pomalicati. Če pa nimamo nič s sabo, pa kar pot pod noge do koče in si tam nekaj naročimo. Tam imajo vedno veliko izbiro jedi in tudi pijačo. Ker pa je do koče več kot 3 ure hoje in med potjo ni vode, moramo s sabo v nahrbtniku vedno imeti zadostno količino vode ali kake druge brezalkoholne pijače. V koči pri Triglavskih jezerih je tudi možno prenočiti, saj imajo sobe, samo za prenočišča moramo prej poklicati in se naročiti, ker je poleti vse polno. Če pa smo ugotovili, da imamo še precej časa in tudi kondicije, pa se le odpravite naprej po poti do jezera Ledvica. Ta del ni tako naporen, saj poteka zelo po položni poti in je najlepši. Vse okoli nas obdajajo visoki vrhovi, ter občudovanja vredna dolinica. Pri jezeru Ledvica pa si kar vzemite čas in si napasite oči, ter poslikajte iz vseh strani. Triglavska jezera so res paša za oči. Če vam še čas dopušča, lahko greste še dalje do Zelenega jezera. To je vse od vas odvisno, koliko imate časa in koliko vam kondicija dopušča. Če pa ste seveda se odločili, da boste prespali v Zasavski koči, pa kar po poti nadaljujete pot. Smerokazi vam lepo kažejo, tako da boste brez težav prišli do cilja. Sedaj je dalje vse odvisno od vas ali greste naprej ali pa po poti, po kateri ste prišli. Je pa res, da boste nazaj prišli dosti hitreje.

Če pa ste bolj izkušeni in vajeni jeklenic in tudi kakšnega klina, pa lahko začnete pri koči pri Savici in greste čez Komarčo in mimo Črnega jezera in potem proti koči pri Triglavskih jezerih. Samo to pot vam ne priporočam z otroci, če re niso vajeni malo težjega terena. Moja dva sta to pot prehodila brez problema, ker sta že prej hodila na Triglav in sta bila vajena jeklenic in klinov. Ta pot je malo krajša in pri Črnem jezeru, ker pa se nahaja v senci, je tudi prav prijetno počivat.

Triglavska jezera in vsa dolina, ki se sprehajamo je res čudovita. Navžijemo se lepot narave, planinskih rož, srečamo kako alpsko žival, obdajajo nas prelepe gore. Tu je res čudovito, kot bi kdo rekel raj na zemlji. Ker pa hodimo po visokogorji, moramo vedno bit tudi primerno oblečeni in obuti. S sabo imet rezervna oblačila, v nahrbtniki dovolj vode, ker voda se vedno ne najde med potjo. Tudi hrano je dobro imet s sabo.

Pot je primerna tudi za otroke in tudi starejše. To pot lahko opravimo v enem dnevu ali pa več dnevno turo, to moramo si sami preračunat.

Obiščite to prelepo Dolino Triglavskih jezer ne bo vam žal in fotoaparata ne pozabite doma, ker drugače bote morali še enkrat na pot. In varno hojo vam želim.

Objavi komentar

Follow us on