fbpx
Image Alt

Blog

planina-razor

Planina Razor se nahaja na nadmorski višini 2061 metrov

Navadno ob vikendih razmišljamo, kam naj gremo, da ne bomo sedeli doma na kavču in pred televizijo nabirali odvečnih kilogramov. Tako se navadno rodi ideja, da bi se lahko povzeli na katerega izmed (nižjih) vrhov Slovenije. A včasih se zgodi, da se preprosto ne moremo odločiti le za enega izmed vrhov, ali pa nas en vzpon tako navduši, da ne moremo odnehati, si vzamemo nekaj dni in tako naredimo več različnih tur. Planina Razor je razlog, da veliko hribolazcev ne obišče le-tega, pač pa tudi katero izmed ostalih planin.

Planina Razor ne spada ravno med nižje vrhove Slovenije. Njen vrh se nahaja namreč na nadmorski višini 2061 metrov. Ta višina je tudi krivec, da Razor spada med ene izmed najvišjih vrhov v Julijskih Alpah. Vrh planine Razor predstavlja oblika zelo strme in vitke konice, za dosego vrha pa si lahko izberemo kar nekaj različnih pristopov, so pa vsi kar precej dolgi. Torej planina Razor prav gotovo ne predstavlja hitrega in preprostega vzpona. Za tiste, ki so malo manj kondicijsko podkovani, je najbolje, ad si izberejo južni pristop, ki poteka iz Zadnjice, ki se nahaja v Trenti. Markirana pot nas bo vseskozi vodila do Pogačnikovega doma, ki se nahaja na višini 2050 metrov. Ta pot je v bistvu italijanska vojaška cesta oziroma mulatjera. Ko prispemo do Pogačnikovega doma, nas pot, ki je tudi označena, vodi na sedlo Planja (sem z Vršiča pripelje Jubilejna pot), od tod pa nas pot vodi do samega vrha. Ta vzpon ni pretirano hud, zato se ga lahko loti vsakdo, ki ima le nekaj kondicije in volje ter ljubezni do gora.

Že prej omenjeni Pogačnikov dom, stoji na Kriških podih. Do tod lahko pridemo tudi, če se povzpnemo po severni strani od koče v Krnici in gremo čez Kriško steno. Če gremo po vzhodni strani pa lahko do tod pridemo iz Vrat.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andrej Sumer, Iztok Sinček, Mojca Frančeškin.

Na planini Razor se nahaja tudi koča, ki zna biti zelo priročna za tiste, ki se odločijo, da se ne bodo povzpeli le na enega izmed vrhov, pač pa na več, saj je treba nekje tudi prespati. Koča se nahaja na višini 1315 metrov. Do nje lahko pridemo, če štartamo iz planine Kuk, ki se nahaja nad Tolminom, od tu pa do koče bomo hodili približno uro, uro in pol, če bomo šli nekoliko počasneje. Koča je zelo pomembna točka planine Razor, saj je postavljena na stičišču zelo pomembnih planinskih poti, kot je Evropska pešpot. Poleg te sta tu še Slovenska planinska transverzala in pa Slovenska geološka pot.

Koča na planini Razor je odprta za vsakogar, in sicer od konca junija, pa do konca septembra čisto vsak dan. Takrat je največji naval. Potem pa je odprta le še ob vikendih in pa lepem vremenu. Njen upravitelj je PD Tolmin. Koča predstavlja izhodiščno točko marsikomu, ki se odloči, da bo obiskal katerega izmed mogotcev, višjih od 2000 metrov. Največkrat obiskani so seveda Krn, Vogel in pa prelaz Globoko, ki je primeren tudi za manj vzdržljive, od tu pa je resnično lep razgled do Bohinja in pa Triglava.

Do koče na planini Razor lahko pridejo tudi kolesarji. Najboljša izbira poti zanje je, če se iz Tolmina odpeljejo do Tolminskih korit, ki si jih je res vredno iti ogledati, nato pa čez nekaj ur prispejo do koče, po relativno zahtevni poti. Seveda obstajajo tudi lažje poti do koče, ki so prav tako primerne za otroke in tiste, ki so po duši flegmatiki. Treba se je le nekoliko pozanimati (kar v tem času sploh ni težava) in izbrati pot, ki nam bo najbolj ustrezala, nato pa preprosto obuti pohodne čevlje in oditi na pot.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Planina Razor je lahko krasen zimski vzpon, še lepša pa je spomladi. Takrat namreč vse cveti, planina pa se tako ali drugače ponaša s zelo pestro floro. Izstopajo seveda številne zdravilne cvetlice, veliko pa je tudi takšnih rastlin, ki rastejo na zelo omejenem območju, primer takih sta Zoisova zvončnica in pa Bertolonijeva orlica. Svoj pečat pa prav gotovo planini Razor dajejo visoke in mogoče, simbolne, bukve, ki naj bi bile stare okrog 300 let. Zaradi teh je gozd dobil tudi status zaščitenosti, zaradi posebnega pomena, veljajo pa tudi za pravo krajinsko posebnost.

A planina Razor ne slovi le po rastlinstvu in koči, ki stoji na pomembni točki. Namreč, v podzemlju najdemo najdaljši jamski sistem celotne Slovenije. V dolžino meri 25 535 metrov rovov, ki so že raziskani. Tu pa je tudi megalitski krog, postavljen na prav posebni točki, ki naj bi s svojo energijo blagodejno vplival na počutje pohodnikov. Planina Razor pa slovi tudi po že večstoletni tradiciji pridelovanja tolminskega sira. Prvi sir naj bi bil na tem območju izdelan leta 1200.

Planina Razor je eden izmed vrhov, ki se jih splača obiskati zaradi razgleda. Vrh se nahaja nad alpsko dolino, imenovano Mlinarica. Sicer ni prostoren, nudi pa resnično lep razgled. Vidi se namreč čisto vse vrhove, ki so nad Kriškimi podi. Najlepši in največji je seveda Triglav.

Moja izkušnja s planino Razor je bila večdnevna. Najprej sem se povzpela na planino Kuk, od tod pa sem odšla do koče. Naslednjega dne sem šla do vrha planine Razor, nato pa še do Tolminskega Migovca. Tu sem ostala do naslednjega dne, potem pa sem se odpravila na Vogel in do prevala Globoko. Zatem sem se vrnila nazaj do planine Kuk, od tod pa nazaj v Tolmin.

Vsakomur, ki mu poležavanje ob morju ne naredi užitka in raje obuje pohodne čevlje in odide v gore med poletjem, toplo priporočam obisk planine Razor in še katere izmed bližnjih planin. Nekaj najlepšega je, če lahko nekaj dni (tako kot sem jaz), preživimo v gorah, kjer je zrak veliko bolj čist in svež, kot pa ob morju, kjer je vrvež. Gore so miren kraj in tu nas ne bo motilo premočno sonce, poleg tega pa bomo s tem lahko naredili še veliko koristnega za svoje telo.

Planina Razor je odlična izbira tudi za družinice, ki hodijo rade skupaj v gore. Sicer zna biti vzpon res nekoliko težji za manjše otroke, vendar je z voljo in potrpežljivostjo mogoče doseči vse. Potrebno je le poskusiti.

Komentarji

  • Miljko LESJAK
    7. septembra, 2018

    Ne poznam avtorja – avtorice tega članka, a očitno ne loči med goro z imenom Razor in planino Razor. Med njima je kar 19,5 km zračne razdalje. Prvi – vrh Razorja je res nad dolino Mlinarce oz. nad Kriškimi podi na drugi strani, kakor pač gledaš na to. Druga – Planina Razor pa je nad dolino Zadlaščice, na južni strani Bohinjsko-Tolminskega grebena. V opisu pa sta med seboj pomešana dva opisa. Bo treba popraviti, da bo ustrezalo dejstvom.
    Miljko

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on