fbpx
Image Alt

Blog

Planinski dom Komenda leži na mirni lokaciji

Slovenija ima kar preko 100 planinskih domov, zavetišč in bivakov. Namenjeni so okrepitvi planincev, ki se podajo na pot v višje predele. Med več kot stotimi planinskimi domovi se nahaja tudi planinski dom Komenda, ki ne leži na visoki nadmorski višini, a je vendar označen za planinski dom. Na prvi pogled predstavlja skromno hišico, v kateri se ne odvija veliko stvari, vendar ta majhna hišica ponuja veliko več.

Planinski dom Komenda se nahaja na 345 metrih nadmorske višine, na obrobju Komende, pod Šenturško goro na gričku, ki je obdan z gozdom. Lokacija je ravno prav oddaljena od cestnega prometa, da predstavlja miren in sproščujoč kraj.

Sama ideja o postavitvi planinskega doma Komenda je nastala že leta 1991. Tega leta so začeli v planinskem društvu Komenda iskati primerno lokacijo za postavitev planinskega doma. Za lokacijo so določili obrobje gozda iz Podboršta na Komendsko Dobravo. Lokacija je veljala za mirno, neposeljeno, hkrati pa je ponujala čudovit razgled na Krvavec na eni strani, na drugi pa na vas Podboršt. Zemljišče je bilo takrat v lasti domačinov, društvo pa ga je leta 2000 odkupilo. Leta 2001 so potekala srečanja, kjer so se člani društva dogovarjali o velikosti doma. V naslednjih mesecih so dobrosrčni planinci v celoti poskrbeli za zunanji izgled. Uredili so okolico, naredili klopi, ribnik in mize. Pobudnik izgraditve planinskega doma Komenda je bil Milan Šinkovec, takratni predsednik društva, ki je leta 2001 preminil, zato se je sama gradnja takrat nekoliko zaustavila. Ponovno so začeli z gradnjo doma leta 2003, ko je upravni odbor ustanovil gradbeni odbor. Takrat so se tudi strinjali o poimenovanju doma in ga poimenovali po pobudniku – Milanu Šinkovcu. 16. maja 2004 je bil položen temeljni kamen za planinski dom Komenda. Gradnja je trajala kar 4 leta, slavnostno pa so planinski dom otvorili 24. maja 2008. Dom je odprla žena pokojnega Milana Šinkovca skupaj s takratnim predsednikom države Milanom Kučanom in takratnim predsednikom Planinske zveze Slovenije Francem Ekarjem ter predsednikom planinskega društva Komenda Zoranom Sodnikom. Ob otvoritvi je potekal še kulturni program, po njem pa zaslužena veselica. Danes ima v planinskem domu Komenda sedež Planinsko društvo Komenda. Za dom pa trenutno skrbi Jože Dodig, ki je sam preuredil okolico in poskrbel za promocijo planinskega doma. Planinski dom Komenda od leta 2014 na podstrešju ponuja plezalno stezo, ki so jo ob pomoči društva in občine naredili plezalci. Na njej se lahko preizkusijo izkušeni kot tudi manj izkušeni plezalci.

Planinski dom Komenda lahko obiščete od ponedeljka do petka od 8.00–20.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 9.00–20.00.

Planinski dom Komenda leži na mirni lokaciji in predstavlja odlično idejo za enodnevni izlet. Do tja se lahko podate peš. Od Komende vam pot, ki velja za lahko in označeno, vzame le 15 minut. Lahko pa se do planinskega doma pripeljete neposredno z avtom. Pred domom je urejeno parkirišče. Od Ljubljane pa do planinskega doma Komenda vas loči le 21 kilometrov, kar vam vzame približno 35 minut vožnje. Planinski dom Komenda poskrbi za vse. Sem na izlet lahko vzamete predšolske, šolske otroke, mačke in pse. Ob domu se nahajajo igrala za otroke (trampolin, tobogan, gugalnice …). Ob igranju otrok si lahko odrasli privoščite kavo ali kakšno drugo osvežilno pijačo. V bližini se nahaja tudi mini zoo in mlaka. Prav tako planinski dom predstavlja prijazno točko za pse in mačke, zato so tukaj zaželeni.

V planinskem domu se je mogoče dogovoriti tudi za kosila po naročilu in rezervacijo prostora. Tukaj se lahko dogovorite za praznovanje rojstnega dne, novoletne zabave, poroke, večerje pa tudi poslovne večerje, kjer lahko najamete zasebno ločeno sobo, ki sprejme do 60 gostov, vključeno pa je ozvočenje in televizija. Na voljo je poleg ločenega prostora še terasa z lesenim nadstreškom, ki sprejme do 60 ljudi in piknik prostor, ki lahko sprejme do 100 ljudi, zraven pa je vključen hladilnik, ozvočenje in žar. Če želite se lahko dogovorite za najem kuharja, ki poskrbi za žar, animatorja in za najem glasbenikov.  

Njihovi notranji prostori so urejeni na stari kmečki način, ki pričara domače vzdušje. Nuditi želijo dobro in zdravo hrano za vse, ki se želijo posluževati zdravega načina življenja, vendar za to nimajo časa. Planinski dom Komenda ponuja tedenske malice, pice iz krušne peči, kosila po naročilu … Predvsem pa je poudarek na jedeh na žlico in na jedeh z žara.

Planinski dom Komenda pa predstavlja tudi dobro izhodiščno točko za nadaljnje poti. Od tukaj se lahko podate na Komendsko Dobravo, Šenturško goro, Ambrož pod Krvavcem ali na Krvavec.

Pri planinskem domu pa se začne tudi Komendska planinska pot. Planinci so že nekaj časa nazaj načrtovali planinsko pot iz Komende proti Krvavcu. Transverzalo so nato odprli 2. maja 2001. Od leta 2012 vsebuje 14 kontrolnih točk in je dolga približno 50 kilometrov.

Točke Komendske planinske poti:

 1. Planinski dom Komenda
 2. Šenturška gora – Gostilna Pavlin
 3. Ambrož pod Krvavcem – Kmečki turizem Slatnar
 4. Vrh Krvavca
 5. Veliki Zvoh
 6. Vrh Korena
 7. Kalški greben
 8. Kompotela
 9. Mokrica
 10. Košuta
 11. Planina Osredek
 12. Kamniški vrh
 13. Lenart – Kmetija
 14. Tunjice – cerkev

Prvi dnevnik Komendske poti je bil izdan ob otvoritvi leta 2001, leta 2012 pa je nastal nov, zaradi spremembe kontrolnih točk. Lahko ga dobite na sedežu Planinskega društva Komenda v času uradnih ur ali pa si ga preprosto vzamete v planinski omarici ob vhodu Planinskega doma. Ko prehodite pot, se vrnite na sedež društva, kjer boste v spomin na prehojeno pot dobili spominsko značko, prav tako pa boste uvrščeni na seznam članov, ki so že prehodili Komensko planinsko pot.

Planinsko sekcijo Komenda, ki ima danes sedež v Planinskem domu Komenda, so ustanovili leta 1992. Najprej so delovali v okviru Planinskega društva Kamnik, 17. decembra 1997 pa so se osamosvojili. Za predsednika je bil takrat izvoljen Milan Šinkovec. V začetku je društvo štelo okoli 500 članov, v zadnjih letih pa ima okoli 300 članov.

Planinski dom Komenda predstavlja odlično idejo za enodnevni izlet, saj se ne nahaja na visoki nadmorski višini, zato se do tja lahko pripeljete z avtom. Lokacija je primerna za vse, ki si želijo oddiha in dobre domače hrane. K odličnemu počutju pa poskrbi še prijazno osebje. 

Objavi komentar

Follow us on