fbpx
Image Alt

Blog

Slavkov dom

Slavkov dom, kjer očarate svoje brbončice

Le malo stran od prestolnice Ljubljane nam v bližini Medvod narava ponuja čudovit izlet, ki si ga lahko priredimo svojim pohodnim sposobnostim in časovnemu okvirju. V manj kot eni uri lahko dosežemo našo destinacijo, Gostilno Belšak na Slavkovem domu, kjer se preprosto morajo ustaviti pravi gurmani, saj boste več kot prijetno presenečeni nad širokim asortimentom kulinaričnih dobrot. Za vse navdušence, ki vam po okrepčilu ena ura še ni dovolj, pa vam priporočam uro in pol dolg vzpon še na Katarino.

Do planinske postojanke Slavkov dom nas vodi priljubljena lahka označena pot iz izhodišča Preska, ki je primerna tudi za tiste z manj kondicije. Do njega se iz smeri Ljubljana po Celovški cesti peljemo proti Medvodam in ko v Medvodah opazimo prvi semafor, se usmerimo na levo preko železnice, kjer bomo med drugim že opazili tablo za Presko. Nadaljujemo desno in se po glavni cesti usmerimo proti naselju, kasneje pa bomo na desni strani ceste že lahko opazili manjše športno igrišče, pri katerem zavijemo levo. Vozimo se naprej po cesti in kmalu bomo opazili konec stanovanjskih hiš, tik za njimi pa lahko parkiramo na urejenem parkirišču. Do izhodišča za Slavkov dom lahko dostopamo tudi iz škofjeloške smeri, s katere se zapeljemo čez celotne Medvode proti Ljubljani, na zadnjem semaforju, ki se nahaja približno 100 metrov od trgovine Hofer, pa se usmerimo na desno preko železniške proge. Od tam naprej se cesta združi skupaj s prvotnim opisom.

Ko parkiramo svoj avtomobil, se po asfaltirani cesti podamo naprej po usmeritvah za Slavkov dom na Golem Brdu, za katerega je označeno, da ga dosežemo po 50 minutah. Kmalu pridemo do zadnje stanovanjske hiše in nadaljujemo naprej po makadamu ter še naprej po kolovozu. Prispemo v gozd in nadaljujemo po gozdni stezi, ki kmalu preide v širši kolovoz, nato pa nas markacije za Slavkov dom usmerijo na desno. V naslednjih metrih se nekoliko spustimo do asfaltne ceste, a brez skrbi, še vedno smo na pravi poti. Prečkamo cesto in po nekaj metrih nas zaraščena steza vodi do druge ceste, ki nas usmeri v desno. Na desni bomo lahko opazili okrasno drevesnico Žiher – Špur, mi pa nadaljujemo naravnost proti manjšemu potočku in prispemo v naselje Žlebe. Ob levi bomo lahko opazili oznako Slavkov dom (še 35 minut), ki nas vodi ostro levo in nas popelje nazaj v gozd. Po nekajminutnem vzponu se ponovno usmerimo izven gozda, kjer opazimo sadovnjak in nadaljujemo po levi strani. Ko prispemo do asfaltne ceste, se usmerimo desno mimo kozolca in križa, obenem pa se tam konča tudi vas Seničica. Od tam imamo do našega cilja Slavkov dom še 20 minut. Nadaljnje lahko opazimo križ, ki označuje začetek naselja Golo Brdo. Še vedno nadaljujemo naravnost in se ob manjšem križišču, kjer nas levo vodi slepa ulica, usmerimo rahlo desno, po nekaj minutah pa se naša pot začne rahlo spuščati. Na razcepu nadaljujemo rahlo levo po makadamski cesti in nadaljujemo naravnost v smeri Slavkovega doma na Golem Brdu, ki ga dosežemo že po desetih minutah.

Do Slavkovega doma lahko dostopamo tudi iz strani Medno, izlet pa nam bo predstavljal enak časovni okvir kot v prvem primeru. Iz Ljubljane se peljemo proti Medvodam in se v vasi Medno usmerimo na desno ter se peljemo še dobrih 100 metrov do hotela Medno. Parkiramo na bližnjem parkirišču in nadaljujemo v smeri Slavkom dom in Katarina. Markirana pot kmalu zapusti cesto in se nadaljuje skozi gozd ter nato na kolovoz, ki se naprej začne vzpenjati, potem pa se spusti. Pot ima kar nekaj razpotij, zato bodimo pazljivi, da katere izmed markacij pomotoma ne zgrešimo in vedno sledimo pravi poti. Ta se namreč kasneje nekoliko spusti prek travnika do hiš, kjer se priključimo cesti. Nadaljujemo naravnost in oznake za Slavkov dom nas peljejo po desni stranski cesti vse do priljubljenega doma.

Slavkov dom stoji na griču Polani nad dolino Babnega dola in je svoje imel dobil po Slavku Čarmanu, alpinistu in revolucionarju, ki je izgubil boj za življenje v času, ko je bil talec Nemcev v Begunjah na Gorenjskem. Slavkov dom je odprt ves čas, od 11. ure dopoldne, do 20. ure zvečer, razen ob ponedeljkih. V prostorih Slavkovega doma sedaj domuje Gostilna Belšak, ki posluje kot družinsko podjetje. Slovi po kulinaričnih specialitetah, ki bodo navdušile vaše brbončice. V njihovi stalni ponudbi boste tako našli številne suhomesnate izdelke in tradicionalne domače jedi, kot so kranjska klobasa, telečja klobasa, kot tudi sezonske jedi, kot so rezanci s tartufi ali rižota z jurčki in njihovi dve največji specialiteti, ocvrta bikova jajca in zorjena govedina. Ker se Slavkov dom nahaja le na 396 metrih nadmorske višine, prav posebnega razgleda ni, razen na bližnjo okolico.  

Od Slavkovega doma navzgor pa je za tiste navdušene pohodnike priporočljiva tudi pot do Svete Katarine, ki je prav tako označena kot lahka pot, vendar boste za vzpon od Slavkovega doma potrebovali dobro uro in pol. Slavkov dom tokrat predstavlja izhodišče, od katerega nadaljujemo navzgor po cesti, kjer nas table potem usmerijo levo na gozdno cesto. Od tu naj bi do vrha Katarine potrebovali še uro in pol, do vrha Jeterbenka uro in 15 minut, do vrha Grmade pa skoraj tri ure. Nadaljujemo po cesti, vse dokler ne prispemo do večjega kamnoloma in nadaljujemo levo po ožji poti do razpotja, kjer se združimo s potjo iz Medna in Medvod. Tu zavijemo levo in gremo naprej po gozdni cesti do doline »Pri Hrastu«, od koder nam smerokaz prikazuje do vrha še 15 minut. Pot se nato postavi bolj pokonci, mi pa se držimo bolj desno, vse do počivališča ob poti, kjer si lahko za nekaj minut odpočijemo na leseni klopci. Malo pred počivališčem se desno odcepi pot za Jeterbenk, mi pa nadaljujemo naravnost do razcepa, kjer se usmerimo desno na bolj strmo stezo. Po stezi naprej sledimo rumenim puščicam, ki nas pripeljejo do križišča, kjer se nahaja kapelica. Od tu se usmerimo levo in pridemo na odprt del poti, vmes pa lahko občudujemo čudovit razgled proti Triglavu, Karavankam in Kamniško-Savinjskim Alpam. 500casino Naša pot se nadaljuje naprej po makadamu in ko pridemo do župnijske cerkve sv. Katarine, vemo, da smo prispeli v vas Topol. Od cerkvice lahko svojo pot nadaljujemo do križišča pri kapelici, kjer se lahko levo spustimo proti Topolu, desno pa lahko nadaljujemo proti sv. Jakobu.

Objavi komentar

Follow us on