fbpx
Image Alt

Blog

Po oceni Organizacije združenih narodov je Slovenija tukaj najboljša na svetu

Slovenija, zelena, lepa in čista. To je slogan, s katerim se naša lepa domovina predstavlja v svetu. Poleg tega se vse bolj uveljavlja tudi slogan I feel SLOVEnija, ki želi našo deželo predstaviti kot deželo polno ljubezni in kot edino državo na svetu, ki ima v svojem imenu besedo LOVE (Ljubezen).

Slovenci vemo, da imamo izjemno lepo domovino in na njene lepote smo upravičeno ponosni. Vendar pa je zelo težko objektivno ocenjevati svoj dom in ga oceniti za najlepšega in najboljšega na svetu. Za kaj takega se ponavadi ozremo ven in za objektivno oceno poprosimo ljudi, ki niso tako čustveno navezani na kraj, ki ga ocenjujejo. Še veliko bolje in bolj relevantno pa je, če taka ocena pride s tako pomembnega in visokega mesta, kot je Organizacija združenih narodov. Na nek način je to najvišje svetovno telo in najvišja avtoriteta, v kateri so združene skorajda vse uradno priznane države sveta.

Ljubljana

Leto trajnostnega razvoja

Organizacija združenih narodov je leto 2017 razglasila za leto trajnostnega razvoja, kot odgovor na vse hujše onesnaževanje okolja, ki smo mu priča v svetu, ter grozečih podnebnih sprememb, ki so iz leta v leto vse bolj očitne in za katere nam počasi zmanjkuje časa, da bi jih ustavili. Trajnostni razvoj je tako edini način, ki nam omogoča, oziroma nam daje možnost, da obrnemo tok sprememb in da ohranimo naše okolje čisto in zdravo za prihodnje generacije. Kaj pravzaprav je trajnostni razvoj. To je razvoj, ki ne temelji na neskončnem izčrpavanju zemeljskih bogastev, nekontroliranem onesnaževanju okolja in uničevanju rastlinskih in živalskih vrst. Trajnostni razvoj temelji na uporabi obnovljivih virov energije, kot so veter, sonce, voda, temelji na zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov z uporabo električnih vozil in vozil na plin, predvsem v večjih mestih. Trajnostni razvoj tudi spodbuja uporabo koles v mestih in omogoča zapiranje centrov večjih mest za promet.

Trajnostni razvoj pomeni tudi zmanjšanje proizvodnje odpadkov na posameznega prebivalca in njihovo čim bolj učinkovito reciklažo ter ponovno uporabo. Vse to so osnove trajnostnega razvoja družbe, gospodarstva in okolja, ki nam lahko omogočijo, da bomo bistveno zmanjšali našo odvisnost od fosilnih goriv, prekomerno potrošnjo, izčrpavanje zemeljskih virov in onesnaževanje našega okolja ter da bomo poskrbeli, da bo okolje ostalo čisto in zdravo tudi za naše potomce. Na ta način se v določenem ekosistemu lahko ohranja biodiverziteta oziroma različnost in pisanost živalskega in rastlinskega sveta, brez pretiranega izumiranja in izrivanja določenih vrst na račun prehitrega gospodarskega razvoja.

Slovenija

In nagrado dobi…

Komisija Združenih narodov je vse države ocenjevala po 100 različnih kriterijih, ki so obravnavala vse aspekte trajnostnega delovanja in razvoja držav po svetu. Upoštevali so odnos in skrb do varovanja okolja, do zaščite čistega in zdravega okolja za ljudi, živali in rastline, skrb za zmanjševanje ogljičnega odtisa in posledično zmanjševanje posledic globalnega segrevanja ter še celo vrsto najrazličnejših faktorjev, ki vplivajo na trajnostni razvoj posamezne države.

In na koncu je zmago odnesla Slovenija. V kar 96 od 100 kategorij je bila najboljša in na ta način si je zaslužila prestižni naziv Najbolj trajnostno usmerjene in najčistejše države na svetu. V konkurenci držav, kot so skandinavske države, Velika Britanija, Kanada, Nemčija in še cela vrsta držav, ki se že nekaj časa aktivno trudijo za čim bolj trajnostni in čist razvoj držav, je Slovenija suvereno zasedla prvo mesto na svetu.

Lepa, zelena in čista

Slovenija je ena najbolj z gozdom poraščenih držav na svetu, gozd namreč pokriva kar 60 % površine Slovenije. Poleg tega na področju Slovenije živi preko 20.000 različnih vrst rastlin in živali, imamo pa tudi kar nekaj endemitskih vrst, to so vrste rastlin in živali, ki živijo samo pri nas. Takih vrst je preko 850,najbolj znana je nedvomno človeška ribica. Ena od velikih predbosti Slovenije je tudi njena dokaj redka poseljenost in vse to, poleg seveda vseh sistemskih ukrepov, ki so bili sprejeti v zadnjih letih, veliko pripomore k temu, da je naša dežela ekološko ozaveščena, čista in najbolj trajnostno usmerjena država na svetu.

Čista Slovenija

Seveda bo v prihodnjih letih treba postoriti še kar nekaj, da bo Slovenija tudi v prihodnje ostale lepa, zelena in čista, nedvomno bo potrebna tudi sprememba v življenjskem stilu, saj se že sedaj odpadna embalaža kopiči na dvoriščih komunalnih podjetij, odpadkov nimamo več kam odlagati, paziti bo potrebno, da se ne bi zgodil še kakšen Kemis ali še kaj hujšega, vendar pa je sedaj potrjeno dejstvo, da je Slovenija z vsemi do sedaj sprejetimi ukrepi, z razvojem električne mobilnosti, z doslednim ločevanjem odpadkov, z uvajanjem plinskega pogona v javni mestni promet, z zapiranjem centrov mest za avtomobilski promet in ostalimi ukrepi nedvomno na pravi poti, da postane ter ostane zelena oaza v Evropi in svetu ter da omogoči svojim prebivalcem zdravo in kakovostno življenje tudi v prihodnosti. Seveda pa se bomo morali za to potruditi prav vsi in prav vsak bo moral dodati kamenček v mozaik lepe, zdrave in čiste Slovenije.

Objavi komentar

Follow us on