fbpx
Image Alt

Blog

narodni-dom

Narodni dom Maribor je monumentalna neorenesančna palača

Marsikdo, ki se je že kdaj sprehajal po Mariboru, je že zagotovo videl Narodni dom Maribor, če ne, pa ste za narodni dom že zagotovo slišali. Za tiste, ki se zdaj v tem trenutku ne spomnite, kje bi se naj nahajal, vam povem, da se Narodni dom Maribor nahaja v samem središču Maribora. Če hočete izvedeti kaj več o Narodnem domu Maribor in pa, kaj si še zraven narodnega doma lahko ogledate, berite ta članek do konca. Tudi, če že veste kaj o Narodnem domu, vseeno preberite članek, mogoče pa izveste kakšno novo informacijo, ne morem zagotoviti, da boste res, ker ne vem, koliko o narodnem domu že veste.

Narodni dom Maribor so zgradili leta 1898 po načrtih češkega arhitekta. Narodni dom Maribor lahko najdete v središču mesta, oziroma med Ulico Kneza Koclja in Ulico slovenske osamosvojitve. Dom ima danes visoko simbolno in zgodovinsko vrednost ne samo za Maribor, ampak tudi za celotno Slovenijo. V narodnem domu Maribor poteka veliko dogodkov. Prihajajoče dogodke si lahko ogledate na spletni strani narodnega doma, mogoče pa vas kateri dogodek pritegne in si ga boste v prihodnje ogledali.

Narodni dom Maribor

Narodni dom Maribor skozi zgodovino

Leta 1898 je tukaj bila Posojilnica. Leta 1899 pa je tukaj začela delovati Slovanska čitalnica. Še kasneje je v narodnem domu delovalo Bralno in pevsko društvo ter zgodovinsko društvo za Slovensko Štajersko z muzejem in osnutkom zgodovinskega arhiva. Potem so tukaj ustanovili tudi Ljudsko knjižnico. Nato je pa tukaj bilo še ustanovljeno Dramatično društvo. V času prve svetovne vojne so tukaj nastanili avstro-ogrske vojake. Leta 1922 je v narodnem domu začelo delovati lutkovno gledališče. Po drugi svetovni vojni so narodni dom Maribor prevzeli Jugoslovanska ljudska armada. Leta 1988 so domu prizidali večstanovanjsko poslopje. Leta 2007 pa je lastnik doma postala občina Maribor, ki pa je lastnik še vse do današnjih dni.

Notranjost narodnega doma Maribor

Stene gostinske dvorane so prekrivale napitnice, krasila pa jo je folklorna cvetlična ornamentika. Arhitekt je tudi naredil brušena stekla na oknih vrat. Danes v domu najdemo veliko dvorano, klub narodnega doma, pred dvorano, balkon velike dvorane, pred balkonsko dvorano, galerijo Kibela, MMC kibla in pa malo plesno dvorano. Notranjost je posebej zanimiva za vse ljubitelje arhitekture in umetnosti na splošno.

Narodni dom Maribor

Narodni dom Maribor kaj si še ogledati v okolici in kje prenočiti?

Priporočam vam, da raziščete drugo največje mesto Slovenije, Maribor. Kaj si vse ogledati v Mariboru:

  • starta trta, ki je stara okrog 440 let. Stara trta se nahaja na Lentu. Leta 2004 so jo vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Raste na počelju enonadstropne hiše, kot sem že prej povedala, je pa ta hiša na Lentu. Ta trta pa je sorta modra kavčina.
  • potem je tukaj Mariborski otok. O njem je na tej spletni strani tudi članek, tako da boste tam izvedeli še več. Od leta 1951 je Mariborski otok zavarovan kot naravna znamenitost. Na otoku pa je tudi kopališče oziroma terme, kjer se lahko v vročih dneh malo osvežite in zaplavate. Mariborski otok pa je nastal z naplavino rečnih otokov.
  • od blizu si oglejte tudi tri ribnike. Nahajajo se v Mariborskem mestnem parku. Trije ribniki vam nudijo možnost rekreacije in pa tudi gostinsko ponudbo. Ribniki so trije, kot to pove samo ime. Na prvem ribniku lahko vidite vodomet. Na drugem ribniku so naredili umetni otok za gnezdenje rac in labodov. Tretji in tudi zadnji ribnik pa je najtoplejši od treh ribnikov. Pozimi bomo tretji ribnik videli le malokrat, da je zamrznjen.
  • tukaj sta nato dva hriba iz katerih dveh je prečudovit razgled na celotno mesto Maribor. Na hrib, ki se imenuje Kalvarija, vodijo stopnice, točno 455 stopnic. Na drugi hrib, Piramida, pa vodi lepo speljana pot. Kalvarija je visoka 375 metrov. Na vrhu Kalvarije lahko najdemo cerkvico svete Barbare. Piramida pa je visoka 386 metrov. Na vrhu Piramide je kapelica in pa lahko vidimo tudi arheološko najdišče. Naj povem, da ne nekoč tukaj stal Mariborski grad, danes pa je grad v samem mestu Maribor, na grajskem trgu. Tudi gradu Maribor je že namenjen en članek.
  • že prej sem omenila mestni park. Park ima 54 hektarjev in vam nudi senco, ki vam bo prav prišla v vročih poletnih dneh. V parku pa lahko najdete, zraven treh ribnikov, tudi akvarij- terarij, oziroma ima ime tudi mestni akvarij.
  • potem blizu Maribora je tudi Mariborsko Pohorje, ki vam nudi veliko različnih možnosti preživetja v naravi. Mariborsko Pohorje pa je priljubljeno tudi pozimi med smučarji. Do vznožja Mariborskega Pohorja lahko pridete z mestnim avtobusom številka 6 (Vzpenjača).
  • potem so tudi tukaj Mariborski trgi. Naj povem da ima Maribor kar 6 trgov. Raziščite jih.
  • v Betnavskem gozdu pa lahko vsi ljubitelji adrenalina najdete tudi adrenalinski park Betnava. Ta adrenalinski park je veliko večji, kot eden ko je na Mariborskem Pohorju. Adrenalinski park v Betnavi vam ponuja več različnih, težavnih prog oziroma tras. So tudi proge za otroke, tako da lahko adrenalinski park obiščejo tudi oni.

Narodni dom Maribor

Drugače pa vam samo mesto Maribor ponuja še več stvari, od zgoraj naštetih. Raziščite mesto in boste sami videli. Po enem obisku se boste v Maribor še zagotovo vrnili, ker je mesto prelepo. V Mariboru seveda najdete tudi možnosti prenočišč in tako v tej štajerski prestolnici uživate več dni. Sama vam priporočam tudi sprehod ob reki Dravi, kjer boste zagotovo videli labode.

Narodni dom Maribor si zagotovo zasluži vaš obisk. Če že nočete videti notranjost ali se udeležiti kakšnega dogodka v narodnem domu, pa ga si oglejte od zunaj. Sprehodite in raziščite tudi mesto Maribor. Povzpnite se tudi na Kalvarijo ali Piramido in si tako oglejte Maribor tudi od zgoraj. Razgled iz obeh hribov vas bo zagotovo očaral. Kot sem že povedala vam Maribor nudi tudi možnost adrenalinskega doživetja. za vse ljudi, ki res obožujete oziroma ljubite adrenalin, vas adrenalinski park Betnava ne bo razočaral. Uživajte v ogledu Narodnega doma Maribor in pa tudi v ogledu in raziskovanju celotnega mesta Maribor.

Foto: Ana Gajšek, Boris Sovič.

Objavi komentar

Follow us on