fbpx
Image Alt

Blog

postojnska-jama

Postojnska jama je kraljica naših jam

Postojnska jama velja za eno izmed tistih znamenitosti, ki so skupaj v košari s portoroško promenado, blejsko kremšnito in Triglavom: če nisi bil vsaj enkrat v življenju tam, potem nisi pravi Slovenec. Ker želimo, da »Lepote Slovenije« postane ta prava slovenska stran, se danes odpravljamo v eno najlepših in najstarejših evropskih jam.

Že sam vstop v jamo je nekaj posebnega. Obiskovalci se že po nekaj metrih namestijo na jamski vlak, ki pelje skozi umetni predor. Pot se nato nadaljuje skozi prvi naravni rov, kjer med vožnjo nemalokrat dobimo občutek, da bomo z glavo treščili ob nizek strop. To se ne zgodi, oko pa hitro opazi nenavadno črno barvo rova, ki je posledica druge svetovne vojne. Po vožnji skozi rov vlak naredi nekaj metrov skozi Gotsko in Kongresno dvorano, nato pa ustavi v Veliki gori. Obiskovalci pot nadaljujejo peš, in sicer čez Ruski most v Lepe jame, ki svoje ime zelo dobro opravičujejo. Ta del je nedvomno najlepši del jame, ki vzame dih vsakemu obiskovalcu. Pot se nato nadaljuje do slavnega kapnika »Brilijanta«, ki je simbol Postojnske jame in skoraj tako slaven kot najbolj slavna slovenska žival: Proteus ali Človeška ribica. Človeška ribica velja za največjo jamsko žival na svetu. Že leta buri domišljijo, saj so ljudje prepričani, da gre pravzaprav za zmajeve mladiče, kar pa morda niti ni tako daleč od resnice. Znanstveniki so ugotovili, da človeška ribica vse življenje ostane v obliki mladiča. Če bi se torej kdaj zgodilo, da bi se začela razvijati v »odraslo« žival, bi se lahko celo razvila v zmaja. Glede na to, da je Postojnska jama julija 2016 postala bogatejša za 21 mladičev in da se z njihovim razvojem ukvarjajo številni znanstveniki širom sveta, ni izključeno, da ne bo eden izmed njih morda zmaj. Ampak gremo raje od začetka in pustimo mladičkom, da se razvijajo in razveseljujejo obiskovalce širom sveta.

Postojnska jama je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Na letni ravni jo obišče več kot pol milijona ljudi, kar predstavlja precejšnji procent turizma v Sloveniji. Njena zgodovina sega že v 13. stoletje, o čemer pričajo v jami najdeni stenski napisi, uradno pa se knjiga obiskovalcev vodi od začetka 19. stoletja, natančneje od leta 1819. Od takrat in do danes je po uradnih podatkih jamo obiskalo že 34 milijona gledalcev, številka pa strmo raste. Dober glas seže v deveto vas, tako je ta glas pripotoval celo do Kitajske, kjer kraljica vseh jam slovi po navdušujočih rovih, prehodih in drugih jamskih znamenitostih, ki jih bomo omenili v nadaljevanju besedila.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Janja Rojko, Lidija Špelič.

Za turiste je danes od malo več kot 20.000 kilometrov odkritih rovov za ogled na voljo 5,3 kilometra poti. Postojnska jama, ki ponekod sega v globino 115 metrov, je od leta 1884 v celoti električno razsvetljena. Do omenjenega leta so jamo razsvetljevale bakle in sveče, ki pa so le težko zdržale pod nizkimi temperaturami in vlago, ki vlada v jami. Na tem mestu je potrebno omeniti, da se temperatura v vseh letnih časih giblje okrog 10 stopinj Celzij, kar je za obiskovalce po zimi glede na zunanje temperature prijetno toplo, v poletnih mesecih pa predstavlja pravo osvežitev. V poletnih mesecih so zato priporočena topla oblačila, najbolje pa je imeti plašč in toplo ter zaprto obutev, saj je v jami poleg nizkih temperatur kot že omenjeno tudi precej vlažno. Vsi tisti, ki se na obisk jame odpravite nepripravljeni, imate pred samim vhodom jame proti doplačilu na voljo najem toplega ogrinjala.

Vsi obiski v jamo so vodeni, in sicer v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Naj le omenim, da je ob mojem zadnjem obisku jame slovenskih obiskovalcev bilo najmanj, ostale skupine pa so pokale po šivih. Zaradi tega so pred kratkim uvedli tudi avdiovodnike v različnih jezikih, saj je marsikdo moral na obisk zaradi prezasedenosti skupine čakati več ur.

In kako pridemo do jame? Postojnska jama se nahaja v bližini istoimenskega kraja Postojna. Postojnska jama je najlažje dostopna z avtomobilom, in sicer se z avtoceste držimo smerokaza Postojna, od koder nas od jame ločita le še 2 kilometra. Pred jamo je urejeno veliko parkirišče za avtomobile in avtobuse, kjer celodnevno parkiranje znaša 5 EUR (parkiranje za obiskovalce Hotela Jama je brezplačno). Vedno več ljudi se do Postojne odpravlja z vlakom, številni pa izkoristijo avtobus, ki je od vseh opcij še najbolj idealna, kajti avtobus ustavi neposredno na parkirišču pred jamo. Cene se razlikujejo glede na oddaljenost kraja do Postojne, zato le te preverite neposredno pri ponudniku avtobusnega prevoza.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Postojnska jama im a urnik ogledov, ki se razlikuje glede na letni čas. Januarja, februarja, marca, novembra in decembra so ogledi možni le ob 10:00, 12:00 in 15:00, aprila in oktobra so k že omenjenim uram dodani še ogledi ob 11:00, 14:00 in 16:00. Maja, junija in septembra je Postojnska jama na ogled vsako polno uro od 9:00 do 17.00, julija in avgusta pa je Postojnska jama na ogled vsako uro od 9:00 do 18:00. Ker je, kot že omenjeno, obiskanost jame zelo velika, priporočamo, da svoj obisk načrtujete predhodno. Obiski so vodeni, zaradi varnosti pa so velikosti skupin omejene. Nemalokrat se zgodi, da za je za ogled jame potrebno počakati več ur, čakanje pa se začne že pred blagajnami pred jamo. Če ste bolj »moderne« narave, si svoje vstopnice lahko zagotovite že preko spleta, saj spletna stran Postojnske jame omogoča nakup le teh. Cene vstopnic samo za ogled jame se gibljejo med 1 EUR in 27,90 EUR. Ceno 1 EUR plačajo otroci do 5 let, za otroke od 6 do 15 let je cena 16,70 EUR, študenti plačajo 22,30 EUR, cena za odraslo osebo pa znaša 27,90 EUR. Če ste člani AMZS ali imate SPAR kartico, na to opozorite blagajničarko pred vhodom, saj imajo imetniki kartic določen popust. Ugodnejše vstopnice pa si lahko zagotovite tudi s kombiniranimi vstopnicami. Na voljo vam je več kombiniranih vstopnic, ki jih izbirate v različnih kombinacijah med ogledom Postojnske jame, predjamskega gradu, Vivarija Proteus, Expo Postojnske jame Kras in razstavo metuljev. Marsikdo se odloči za eno izmed kombiniranih vstopnic, tako iz obiska Postojnske jame naredijo celodnevni izlet. Pred Postojnsko jamo najdemo tudi gostinstvo in različne stojnice, tako da skrbi za lakoto in žejo ni.

Kdor se bo torej odločil za izlet v kraljico vseh jam, naj pripravi topla in prijetna oblačila ter obutev, nekaj več EUR za vstopnino, dobro voljo in nedvomno fotoaparat, kajti znamenitosti, ki se jih da v jami videti, so res neverjetno lepe, kdor pa pozabi na fotoaparat, pa ga ob izhodu čaka stena s fotografijami, ki jih v jami naredijo med vašim obiskom. Čeprav vas bo tudi to stalo nekaj EUR, je lep spomin. Saj veste: če ne greste vsaj enkrat v Postojnsko jamo, niste pravi Slovenci. Naslednjič pa na blejsko kremšnito, a ne?

Objavi komentar

Follow us on