fbpx
Image Alt

Blog

Trboje

Trboje, popoln oddih na sproščujočem ambientu

Tam, na obrobju Kranjskega polja, na levem bregu Save v občini Šenčur, se skriva vas Trboje. Poznana tudi kot kraj prijaznih ljudi, vsakega obiskovalca sprejme z odprtimi rokami in lepo besedo. Omogoča vam popoln pobeg pred nenehnim stresom in to nedaleč stran od glavne prestolnice. In, kar je najboljše, ponuja vam številne športne aktivnosti kot tudi sproščen počitek na travniku ob prekrasnem ambientu. 

Nekoč je v vasi Trboje živel tudi dr. Josip Tičar, ki je bil znan po svoji dobrodelnosti in pomoči drugim, saj je bil med drugim tudi ustanovitelj gorske reševalne službe. Po njem so namreč poimenovali tudi znan Planinski dom na Vršiču. Vas Trboje je znana po številnih znamenjih, ki jih lahko spremljate ob cestah in poljskih poteh. V njej boste našli kar sedem križev in tudi »Miležev« Marijin kipec. Za nekaj trenutkov se splača zadržati tudi v Cerkvi Marije Vnebovzete, ki leži med hišami in kmetijami. Odlikuje jo namreč baročni slog z gotskimi in renesančnimi zidovi, krasijo pa jo slike znanega slikarja Leopolda Layerja. V neposredni bližini cerkve lahko opazite tudi kapelico, ki je najverjetneje iz leta 1883. V vasi Trboje se je do leta 1962 nahajala tudi znamenita trioglata kapelica, znana tudi kot Purgarjevo znamenje, ki je stala ob cesti proti Smledniku. Po drugi svetovni vojni je bila poškodovana zaradi podiranja mlajev in ker je niso nikdar popravili, so jo leta 1963 popolnoma podrli.

Vas Trboje, kjer prebiva okrog 540 ljudi, ima tudi svojo ažurno spletno stran, kjer lahko spremljate vse aktualne dogodke in prireditve, ki se jih lahko udeležite. Njena glavna znamenitost je Trbojsko jezero, ki je po svojem nastanku še zelo mlado.  Z velikostjo 100 ha in globino sedemnajstih metrov predstavlja t. i. bolnišnico v naravi, saj so na njem odkrili številne energijske točke in ga označili kot pripomoček pri zdravljenju naših tegob, kot tudi priporočeni čas zadrževanja ob jezeru.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Lea Remic, Romana Majhen.

Trboje in njegovo značilno jezero so bogat vir raznolikega rastlinskega in živalskega sveta. Na njem si lahko ogledujete veličastne labode, ponirke in galebe, ki se nenehno zadržujejo v njegovem okolišu. Ste vedeli, da se na njem zadržujejo tudi redke živalske vrste, kot so zimska raca, beloliska, mali žagar in kostanjevka? Obisk vasi Trboje vam ponuja odlično priložnost, da si jih ogledate ob blizu in spoznate posebnosti omenjenega jezera. Ta namreč slovi po edinem znanem gnezdišču velikega žagarja v Sloveniji. Prepoznate ga tako, da s pogledom poiščete žival, podobno raci, zeleno-črne glave in belega trupa ter dolgega nazobčanega kljuna. S tem si namreč priskrbi hrano, njemu najljubše pa so namreč prav ribe. V podvodnem svetu pa se nahajajo predvsem krapovske vrste rib, ki jih lahko ljubitelji ribolova s kupljeno dovolilnico v ribiških brunaricah ali v čolnarni tudi lovite.

Zaradi spremenjenega življenjskega prostora pa je spremenjen tudi rastlinski habitat. Številne vrste so se prav tako kot živalske, preselile ali prilagodile na nove življenjske razmere, zato med njimi najdemo tudi marsikatere gorske rastline. Sprememba habitata je namreč posledica umetne zajezitve Save za namen hidroelektrarne Mavčiče leta 1986. Jezero vam ponuja tudi mivkasto plažo in dolg travnik, kjer se lahko udobno namestite. Trboje so primerne tudi za vse z mlajšimi otroki in psi, saj imate tam številne možnosti za namestitev v senci in privez. Prav tako ga označuje lahka dostopnost, saj se od parkirišča spustite po daljših stopnicah, po katerih že le po nekaj minutah prispete do jezera.

Žal vam Trboje ne omogočajo romantičnega sprehoda okrog jezera, vendar se lahko ustavite v tamkajšnji najbolj znani Kavarni Čolnarni Trboje, kjer si boste ob idiličnem pogledu lahko sprostili in si spočili oči. Že kar 14 let vam predstavlja odličen popoldanski pobeg, saj se nahaja le nekaj kilometrov stran od prestolnice. Med tednom je namreč kavarna odprta le v popoldanskem času, med vikendi pa jo lahko s svojo družinico ali prijatelji obiščete že nekoliko prej. S svojim ambientom vam omogočajo pitje številnih vrst tako brezalkoholnih kot tudi alkoholnih pijač tik nad jezerom in na njegovem neposrednem območju. Ob večerih pa vas spremljajo tudi svečke in prekrasne luči, ki popestrijo vas čas ob pijači. Sliši se super, kajne?

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

In to še ni vse, slovijo namreč predvsem po svojim raznovrstnih domačih limonadah in daleč najbolj okusnih domačih tortah in sladicah. Močno vam priporočam karkoli narejenega iz svežih jagod, po čimer so tudi sicer najbolj znani. Te sladice so vam na voljo vse že od aprilskega časa pa do oktobra. Verjemite, okusna panna cotta, kos domače jagodne torte ali pa sadna kupa vas bodo popolnoma osupnile. Obisk Čolnarne Trboje je možen tudi v zimskem času, vendar je takrat letni vrt zaprt, a je kljub temu možen lep pogled s terase kavarne in omogočen sprehod po obali Trbojskega jezera. Nato se lahko v tem času pogrejete tudi z bogato ponudbo vročih sadežev ter vročih čokolad. V gostišču Kriva Ščuka, ki se prav tako nahaja v neposredni bližini jezera pa so v vasi Trboje najbolj znani po odličnih postrvih.

Za vse navdušence najnovejšega in modernega športa, si lahko v čolnarni izposodite tudi SUP, s pomočjo katerega boste lahko zganjali vragolije na vodi, hkrati pa tudi občudovali naravo s popolnoma drugega zornega kota. Predhodno se lahko dogovorite tudi z npr. SUP vaditelji iz Extreme Monkey, ki vas popeljejo skozi osnove tega športa, primernega tudi za otroke, vse že od tretjega leta dalje. Za izposojo SUP-a  in celodnevno vodenje pa boste odšteli z vključeno dodatno opremo in prigrizki ter pijačami 32 evrov. Sam SUP kot tudi inštruktorje pa lahko najamete tudi v Amfibiji, kjer vas dnevna izposoja SUP-a stane 20 evrov. V primeru, da si SUP izposodite za več dni, pa boste za najem SUP-a dnevno odšteli nekoliko manj. V čolnarni lahko najamete tudi čoln in v njem popeljete na izlet po jezeru tudi celotno družino. V hecu Trboje domačini označujejo tudi kot »hoja po vodi« in kot SUP(ER) center. Ob jezeru se na levi strani nahaja tudi odbojkarsko igrišče, kamor se lahko na mivko odpravite skupaj z družbo in otroško igrišče, na katerem se zabavajo tudi naši najmlajši.

Objavi komentar

Follow us on