fbpx
Image Alt

Blog

preddvor

Preddvor v naročju Storžiča

Preddvor je majhna občina na Gorenjskem, v kateri kar mrgoli naravnih lepot. Že ko se vozimo proti njemu, nas navdušuje odlična panorama, ki ji poveljuje orjak Storžič. Ko pa prispemo v Preddvor, pa ne moremo brez, da bi si vzeli čas in odšli na sprehod okoli čudovitega umetnega jezera Črnava, ki kraljuje praktično v središču kraja. Naselje je obdano s štirimi gradovi, od koder tudi izvira njegovo ime, saj naselje leži pred številnimi dvori. Mimo naselja vodi tudi pomembna turistična do mejnega prelaza Jezersko.

Naselje Preddvor je največje naselje v istoimenski občini. Samo naselje šteje slabih 1000 prebivalcev, ki so zelo prijazni in se radi pohvalijo z lepotami kraja, v katerem živijo. Čeprav vsi radi izpostavljajo jezero Črnava, pa to ni edino mesto, ki je priljubljeno za domačine kot turiste. V občini so v zadnjem času veliko pozornosti namenili okolici, tako so za domačine prekrasno uredili park, ki nas pripelje do cerkve v središču naselja. Zelo priljubljena je tudi gozdna učna pot, ki se začne v središču in vodi mimo jezera do strelišča in vse naprej do gradu Turn, kjer je nekoč živela Josipina Urbančič Turnograjska, ki je v naselju pustila pomembno kulturno zapuščino.

Poleg lepih sprehodov znotraj naselja in v bližnji okolici je naselje, ki se nahaja na 494 metrih nadmorske višin,e tudi odlično izhodišče za vse ljubitelje gora. Kot je že iz naslova razvidno, je najbolj znamenita gora, ki se dviga za naseljem, mogočni dvatisočak Storžič. Nanj iz Preddvora vodi priljubljena pot, ki vodi preko Kališča, 1540 m visoke gorske postojanke, na kateri se lahko tudi okrepčamo. Kališče je za domačine prav tako priljubljena točka za krajši oddih v naravi. Visoki dvatisočak v ozadju naselja in ostale gore močno vplivajo tudi na podnebje v naselju, saj se v gorah velikokrat ustavijo številne nevihte, ki dosežejo tudi naselje Preddvor v dolini. Zato je predvsem v poletnih mesecih priporočljivo imeti dežnik vedno pri roki. Poleg Storžiča je Preddvor tudi primerno izhodišče za pohod na Zaplato, čudovit vrh, ki je posebej poznan po gozdičku z imenom Hudičev boršt, ki se nahaja sredi travnatega pobočja tik pod vrhom. Za krajši enodnevni izlet sta zelo primerna vrhova tudi Sv. Lovrenc in Sv. Jakob, iz Preddvora pa se lahko podamo na priljubljeno slovensko letovišče Krvavec.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Daniel Tomanovič, Boštjan Fuks, Ana Poznič, Irena Marolt, Nina Poznič, Romana Majhen

Preddvor s svojimi naravnimi in kulturnimi lepotami je priljubljeno naselje v vseh letnih časih. Okoliški hribi so dostopni vse dni v letu, tudi pozimi, le za pohod na Storžič moramo preveriti snežne razmere in nevarnost plazov. V poletnem mesecu je naselje znano predvsem po porokah. Ob jezeru je tudi čudovit jesenov drevored, ki je po zgodovinski zapuščini postal drevored mladoporočencev. Pravijo, da če gresta mladoporočenca skozi ta drevored, jima je zagotovljena 50-letna zvestoba. V jeseni je zelo lep sprehod po gozdni učni poti, ki se obarva v čudovite jesenske barve, listje pa odpada na vrh jezera, ki je zaradi barvnega listja takrat zelo prijetno na pogled. Zaradi okoliških gora je zima po navadi tu precej hladna. Ob nizki temperaturah jezero zamrzne in postane odlično drsališče za vse, ki si nadenejo drsalke, lahko pa jezero prečkamo tudi peš. Ob jezeru, ki je najbolj priljubljena turistična točka v naselju je poskrbljeno tudi za turiste, saj tam stoji hotel Bor, ki nudi prenočišča tako večjim skupinam kot posameznikom, ki se ustavijo v Preddvoru.

Naselje Preddvor ima bogato zgodovino in ima že skoraj 1000 let. Obdan je s štirimi gradovi, katere ostanke si danes lahko ogledamo. Povsem v središču občinskega jedra stoji grad Preddvor, po katerem ima naselje tudi ime. Grad se nahaja povsem ob farni cerkvi sv. Petra. Ob jezeru Črnava se nahaja grad Hrib, v daljavi za njim pa se v vasi Potoče lesketa grad Turn, v katerem je nekoč živela Josipina Urbančič Turnograjska, ki je pomemben pečat pustila v slovenski literaturi. Grad Turn danes nudi streho nad glavo starejšim občanom in občankam iz bližine in tudi daljne okolice. Ob vzponu na že prej omenjeni Sv. Jakob lahko ob poti opazimo ostanke Pustega gradu, ki je zadnji grad, ki obdaja to prekrasno naselje z bogato kulturno dediščino. Poleg sprehodov in ogledov posameznih gradu so s kulturno dediščino bogate tudi okoliške podružnične cerkve, ki stojijo v okoliških vaseh. Na Bregu stoji cerkev sv. Lenarta, ki naj bi imela najbolje ohranjen srednjeveški element tako na Gorenjskem kot v Sloveniji. Nad vasjo Mače stoji cerkev sv. Miklavža, od koder je tudi pogled na jezero, v cerkvi pa najdemo freske mehkega stila iz gotskih časov. V Tupaličah najdemo cerkev sv. Klemena z znamenitim zlatim oltarjem iz začetka 18. stoletja. Nad Bašljem se lahko povzpnemo do cerkve sv. Lovrenca, na Možjanci, ki je hkrati čudovita razgledna točka nad dolino reke Kokre, ki teče mimo naselja Preddvor, se nahaja cerkev sv. Miklavža.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Preddvor pa ni priljubljen le za pohodnike in ljubitelje kulture. Tod mimo poteka tudi veliko priljubljenih kolesarskih poti, prelaz Jezersko pa zelo dobro poznajo tudi motoristi.

Do Preddvora iz Ljubljane pridemo v približno dvajsetih minutah. V Ljubljani zapeljemo na gorenjsko avtocesto v smeri proti Jesenicam. Avtocesto zapustimo na izvozu Kranj vzhod, od tam pa sledimo poti za Jezersko. Na prvem krožnem krožišču po izvozu z avtoceste izberemo 3. izvoz, tako da se pripeljemo do novega krožnega krožišča pri Mercator center Primskovo, pri katerem izberemo prvi izvoz. Pot nas nato pelje do naselja Britof, kjer v semaforiziranem križišču zavijemo desno. Nato pot nadaljujemo naravnost skozi vasi Milje, Visoko in Hotemaže. V Hotemažah sledimo prednostni cesti, ki na koncu naselja zavije levo, obcestni znaki pa nas še vedno peljejo proti Jezerskem. Sledi naselje Tupaliče, kjer na križišču zavijemo levo, tako da pridemo v Preddvor. V Preddvoru imamo več možnosti parkiranja, ki je brezplačno. Nekaj prostih mest imamo pri jezeru Črnava malo pred hotelom Bor, avto pa lahko pustimo tudi ob pokopališču pri farni cerkvi sv. Petra.

Preddvor je majhno naselje, ki pa ni majhno po svoji ponudbi, ki jo ima na voljo za vse turiste in domačine. V njem se lahko v čudoviti naravi sprostimo v vseh letnih časih, osrednji prostor pa je jezero Črnava, ki je zanimivo čez celo leto. Kljub svoji majhnosti je zaradi bližine državne meje v kraju tudi veliko prenočišč za turiste. Naselje, ki je od mesta Kranj oddaljeno slabih 10  minut, ne kaže nobenih znakov urbanosti. Čudovita narava omogoča vsem pravi oddih in uživanje v čistem, naravnem zraku.

Objavi komentar

Follow us on