fbpx
Image Alt

Blog

jelenov-greben

Jelenov greben nudi krasen razgled po kozjanskih gričih

Če želite preživeti čudovit dan, se podajte na Jelenov greben. Jelenov greben je kraj, kjer boste uživali v lepotah neokrnjene narave, razgledih po kozjanskih gričih, odkrivali kulturne znamenitosti, kraj, kjer boste čas preživeli zelo aktivno ter kraj, kjer boste lahko svoje brbončice zadovoljili s pristno domačo hrano, izbranimi vini in ročno izdelanimi sladkostmi iz čokolade. Jelenov greben se nahaja v vasici Olimje, pod goro Rudnico, v območju Kozjanskega narodnega parka.

Če želite priti do Jelenovega grebena, morate avtocesto Ljubljana – Maribor zapustiti na izvozu Dramlje, nato v Šentjurju pri Mercator centru zaviti levo in potem slediti oznakam za Podčetrtek in Terme Olimia. Če prihajate iz Mariborske smeri pa avtocesto zapustite v Slovenski Bistrici in nato sledite oznakam za Rogaško Slatino. V kraju Podplat nato pri semaforju zavijete desno in nato v Mestinju levo, preko železniškega prehoda ter pot nadaljujete proti Podčetrtku. V Podčetrtku pri bencinskem servisu zavijete proti trgu Podčetrtek in v naslednjem krožišču sledite tabli proti Olimju. Iz Podčetrtka do Jelenovega grebena, ki se nahaja v vasi Olimje, je približno štiri in pol kilometre. Približno na pol poti boste na levi strani videli Domačijo Haler, kjer proizvajajo domače pivo. Pot nadaljujete proti samostanu Olimje. Par sto metrov naprej od samostana pa se nahaja Jelenov greben. Da ste na pravem mestu vam bodo dali vedeti jeleni, ki se prosto sprehajajo po domačiji. Avto lahko parkirate na brezplačnem parkirišču pred Gostiščem Jelenov greben.

Kot že omenjeno so največja atrakcija Jelenovega grebena jeleni. Na domačiji je več kot sto jelenov, damjakov in tudi nekaj muflonov. Kot zanimivost naj omenimo, da so jeleni prastara živalska vrsta, saj so se prvi pojavili že pred približno trideset milijoni let.  Danes na svetu živi  okrog štiriintrideset vrst jelenov. Na Jelenovem grebenu lahko uživamo ob pogledu na velike, male jelene, tiste z rogovi in tiste brez rogov.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anita Krampak Zupan, Dragica Žnidarec, Ines Štandeker, Ninna Kozorog, Uroš Leva, Žan Beti

Otroci bodo zagotovo uživali ob pogledu na te rogate živali, ki so popolnoma miroljubne in dovolijo, da se jih dotaknemo in jih pobožamo, ter nahranimo. Ko se jih bodo nagledali,  lahko otroci uživajo na igrišču pred gostiščem, kjer jim je na voljo vrsto igral. Eni bodo uživali v guganju na gugalnicah, drugi se bodo spuščali po toboganih, spet drugi bodo ustvarjali na peskovniku, tisti najbolj pogumni pa se bodo podali na plezalno steno in preizkusili svoje plezalne veščine.

Na Jelenovem grebenu si lahko izposodimo tudi kolesa, če nimamo svojih s seboj. Kolesarimo lahko v okolici domačije, po zelenih gričih in občudujemo pristno naravo, skrbno obdelana polja in sadovnjake, kjer rastejo domače sorte jablan, hrušk , sliv in drugo sadje in pa seveda vinograde, ki so tu na gosto posejani in na katerih rastejo sorte trt, ki dajejo odlično vino. Kolesarjenje je primerno tudi za majhne otroke, saj cesta čez te zelene griče ni prometna.

Tisti, ki najraje pešačite, se boste odpravili peš do bližnjega samostana Olimje, čudovito obnovljenega nekdanjega gradu Svete Eme, kjer danes živijo patri minoriti. V samostanu se nahaja tudi stara samostanska lekarna, ki je tretja najstarejša lekarna v Evropi in v kateri so čudovite freske, ki pripovedujejo zgodbe o zdravju. Pred samostanom boste lahko občudovali ogromen zeliščni vrt, v katerem raste okrog 200 vrst zdravilnih zelišč, za skoraj vsako bolezen. Ob vsaki zdravilni rastlini je tudi tablica z napisom imena rastline in za kakšne namene jo uporabljamo. Vrt si lahko ogledate kadarkoli, vstopnine ni. Patri, ki živijo v tem samostanu, iz zelišč pripravljajo odlične zeliščne čaje, ki jih lahko pri njih tudi kupite. Poleg čajev boste v samostanski »Zeliščni lekarni« lahko kupili tudi druge izdelke za ohranjanje zdravja – v žganju namočena zelišča, zeliščne kreme, tinkture…Zelišča lahko kupite med 9.00 in 18.00 uro, pozimi med 9.00 in 16.00 uro. Med 12.00 in 13.00 pa je lekarnica zaprta. Poleg samostana stoji cerkvica Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih cerkva na slovenskem. V njej me je predvsem presenetil bogat oltar , v katerem se zlato prepleta s črno barvo. Na dvorišču pred samostanom je še manjši ribnik z zlatimi ribicami, ob katerem se bodo zagotovo pomudili otroci.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če boste pot nadaljevali mimo samostana proti Podčetrtku, boste po par sto metrih prišli do križišča ob katerem je kapelica. Tam boste zavili levo in se napotili proti še eni znamenitosti vasi Olimje in sicer Čokoladnici Olimje. Tam ročno izdelujejo izdelke iz temne, mlečne in bele čokolade. Čokoladnica je odprta vsak dan med 9.00 in 19.00 uro, ob vikendih in praznikih pa med 10.00 in 19.00 uro.  Ob pogledu na bogato ponudbo izdelkov iz čokolade kot so čokoladne tablice, parlineji, krokanti, kandirano sadje in razne figurice iz čokolade se vam bodo zagotovo pocedile sline. Ob tako pestri ponudbi in kar  konkretnih cenah se boste tako kot jaz zagotovo zelo težko odločili, kaj boste izbrali.

Sladke dobrote bodo zagotovo v vas obudile lakoto in hitro se boste vrnili do Jelenovega grebena. Tam vam bodo v lično opremljenem gostišču ponudili široko paleto jedi – pristne domače jedi, predvsem pa razne specialitete iz divjačine in gobje specialitete. Poleg vam bodo ponudili vrhunska vina iz domačega okoliša. Meni je bila najbolj všeč »pršjača«, to je domači beli kruh, posut z ocvirki ali sezamom. Mmm, slasten. Če boste imeli še kaj prostora v želodčkih, pa si privoščite še kakšno njihovo domačo sladico, priporočam domačo čokoladno torto brez moke ali pa slasten domač sladoled.

Tisti, ki ste bolj avanturistični tip človeka,  si lahko na Jelenovem grebenu privoščite tudi polet s toplozračnim balonom. Z balonom, ki sprejme 4-6 oseb, se boste popeljali na izlet, na katerem boste lahko iz zraka občudovali čudovito pokrajino, gričevje in hribovje Kozjanskega. Poletite lahko do Rogaške Slatine ali celo Ptuja. Je pa polet, katerega priprava in izvedba traja cca tri ure, seveda zelo drag in sicer je cena za cca petinštirideset minut leta 150,00 EUR po osebi, otroci imajo polovično ceno, je pa možen še kak dogovor za popust. 

Preden boste zapustili Jelenov greben boste zagotovo stopili še v njihovo trgovino z domačimi izdelki, kjer boste našli čudovite stvari, od suhega sadja, raznih domačih čajev, žganja, domačega jabolčnega kisa, bučnega olja, suhomesnatih izdelkov, sirov, domačih piškotov…Človek se res težko odloči, kaj bi izbral.

Zagotavljam vam, da če se boste odpravili na izlet na Jelenov greben v Kozjanskem gričevju, boste preživeli čudovit dan, prežet z lepotami narave, mirom podeželskega okolja, bogato kulturno dediščino in slastnimi domačimi dobrotami.  

Objavi komentar

Follow us on