fbpx
Image Alt

Blog

presernov-trg

Sredi bele Ljubljane najdemo čudovit Prešernov trg

Ljubljana, naša prestolnica in izjemno popularna turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče vse več popotnikov, se lahko pohvali z enim najlepših trgov v Sloveniji. Govorimo o živahni, pisani in tudi kulturno pomembni točki mesta po imenu Prešernov trg.

Prešernov trg je ena bolj značilnih in znamenitih podob Ljubljane, ki jo načeloma pozna in obišče vsak. Je priljubljeno zbirališče tako domačinov kot turistov. Prešernov trg ali Prešerc, kot ga imenujejo Ljubljančani, kar poka od življenja in ljudi, ki so na poti v službo, šolo, na kavico ali pa hitijo po kakšnih drugih opravkih. Še posebej veselo in praznično je na trgu v božičnem času, kjer je od konca novembra pa vse do novega leta postavljena prekrasna jelka in čudoviti okraski  z mnogo gostinske ponudbe. Kot je že iz imena jasno, je Prešernov trg poimenovan po našem največjem, najbolj pomembnem in najbolj znanem pesniku Francetu Prešernu. Nahaja se ob Plečnikovem Tromostovju, nad levim bregom reke Ljubljanice in nanj se navezuje veliko cest, ulic oziroma nabrežji kot so Cankarjevo, Adamič-Lundrovo, Hribarjevo in Petkovškovo nabrežje, Wolfova, Čopova in Trubarjeva ulica ter Miklošičeva cesta. Na trgu v veličastni podobi stoji Prešernov spomenik, ki bo letos praznoval že svoj 113. rojstni dan in ki je priljubljeno zbirališče vseh generacij, še posebej pa mladine. Spomenik prikazuje pesnika Prešerna in nad njim muzo pesništva, ki v rokah drži lovorovo vejico. Če dodamo še eno simboliko – z enega od pročelij na prej omenjeni Wolfovi ulici, nedaleč stran, proti njemu simbolično zre kip Prešernove nesrečne ljubezni Primičeve Julije.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Edo Držaj, Darko Jakovac, Brane B. Vrankar, Petar Kozma, Sašo Aleks Dreven, Vida Marolt, Tomaž Celarec, Irena Marolt

Prešernov trg pa ni bil vedno Prešernov trg. Današnji videz je začel dobivati v 17.stoletju, bil pa je kasneje tudi velik projekt Jožeta Plečnika, ki pa je uspel dokončati samo Tromostovje. Arhitekturno gledano je trg velik in lep dosežek. Na njem najdete veliko znamenitosti, ki so arhitekturno dovršene in hkrati obratujejo ter služijo kot del življenja mesta. Tako je na primer krasna Mayerjeva palača danes poslopje Ljubljanske centralne lekarne in je bila zgrajena v neorenesančnem slogu. Nekaj posebnega je tudi prelepa in v pastelno roza obdana Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja. Je osrednja stavba trga, ki se je prej imenoval prav po tej cerkvi in sicer Marijin trg. Tudi notranjost cerkve je zelo bogata, cerkve pa se drži tudi samostan, v katerem je stara knjižnica. Nekaj posebnega pa še je tudi Urbaničeva hiša, kjer je danes prestižno nakupovalno poslopje Galerija Emporium trgovske hiše Emporium.

Od nekdaj lepe so Ljubljanke slovele…

Ker gre za osrednjo figuro je prav, da nekaj besed zapišemo tudi o Francetu Prešernu. Verjetno najbolj znano o njem je to, da je del njegove pesmi Zdravljica, ki je bila napisana leta 1844, danes besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. Rodil se je na Gorenjskem v kraju Vrba. Njegovi starši so želeli, da se izšola in postane duhovnik, a on se je odločil za študij prava. Nesrečno se je zaljubil v Primičevo Julijo, ki je njegovo ljubezen zavračala in se poročila s premožnim avstrijskim plemičem. Med njegova ostala, prav tako izjemna dela, sodijo poleg Zdravljice, še Krst pri Savici, pesniška zbirka Poezije, Povodni mož, Kam?, Sonetni venec in mnoga druga. Pesnik, ki v življenju nikoli ni bil prav srečen, kljub trem otrokom in prijaznemu srcu, saj bi naj revne ljudi kot odvetnik zastopal tudi celo brezplačno, se je pogosto vdajal alkoholu in zaradi bolezni tudi prehitro umrl. Velja za največjega slovenskega pesnika, ki je za slovenski jezik storil ogromno in postal cenjen, kot veliko njemu podobnih, šele po smrti. Prešernov trg je poklon in spomin velikemu pesniku slovenskega naroda.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Prešernov trg je prostor, kjer se res vedno nekaj dogaja. Od tam lahko dosežete tudi marsikatere druge ljubljanske znamenitosti kot so Kongresni trg, Ljubljanski grad, Parlament, Občino Ljubljana, Muzej Iluzij, Narodna in univerzitetna knjižnica oziroma na kratko NUK, Zmajev most ali pa se sprehodite ob reki Ljubljanici. Glede na to, da so vse omenjene stvari zelo blizu druga drugi, pa ni nobenega razloga, da ne bi obiskali vseh in za povrh se še razvajali v gostinskih lokalih. Blizu imate tudi nakupovalne uličice in trgovsko poslopje Nama je zelo blizu, prav tako pa Nebotičnik, kjer lahko s krasnim razgledom nad celo mesto uživate v tortici, slastnem koktajlu ali skodelici kave.

Pa še nekaj malega o beli Ljubljani…

Kot že omenjeno, je Ljubljana glavno mesto Slovenije. Skozi zgodovino so se skozi zvrstile različne kulture, ki so pustile svoj pečat in vplivale na nadaljnji razvoj mesta. Mesto je bilo v križišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov. Danes je geografsko, kulturno, znanstveno, ekonomsko, politično in administrativno središče države. Prepoznavni simbol mesta in tudi osrednja figura mestnega grba je Ljubljanski zmaj, ki ga lahko občudujete v obliki kipca tudi na Zmajskem mostu.

Prvo naselbino in s tem tudi nekako prve korake do našega Prešernovega trga, bi naj po legendi ustanovili Argonavti, natančneje starogrški junak po imenu Jazon, ki bi naj nekemu kralju ukradel, kot se za junaka spodobi, zlato runo. Pred jeznimi zasledovalci še bolj jeznega kralja, je zbežal s pomočjo ladje Argo, z njo potoval čez Črno morje, po Donavi in po Savi ter nato prišel vse do Ljubljanice. Tukaj so Jazon in njegovi argonavti ladjo razstavili, jo prenesli po kopnem in prispeli vse do Jadranskega morja. Vmes se jim je seveda pripetila še dodatna pustolovščina, ko so se na poti k morju ustavili ob velikem jezeru na današnjem Ljubljanskem barju, kjer je živela pošast, ki so jo premagali in ubili. Ta pošast bi naj po legendi bil prav naš Ljubljanski zmaj.

Ljubljana je z razlogom ena najbolj obiskanih destinacij naše lepe države. Je urbana, barvita, urejena, živahna, res polna življenja. Vedno se nekaj dogaja in vedno je polno ljudi. Mesto diha in živi s polnimi pljuči. Krasi jo izjemna arhitektura, odlična gostinska ponudba in ogromno možnosti za različne aktivnosti ponuja svojim obiskovalcem. Je tudi krasna ideja za družinski izlet in raziskovanje mesta z vašimi najmlajšimi člani družine. Prešernov trg je čisti center tega dogajanja in je točka, ki si jo obvezno mora vsak obiskovalec ogledati. Če si človek ne ogleda Prešernovega trga, najverjetneje niti prav reči ne more, da je Ljubljano obiskal. Pa še namig – na trgu bi naj prodajali najboljši sladoled v celi Ljubljani. Vsekakor vredno obiska.

Objavi komentar

Follow us on