fbpx
Image Alt

Blog

Trenta

Trenta, krasna ledeniška dolina ob Soči

Trenta je čudovita ledeniška dolina ob smaragdni reki Soči. Če ste trenutno v Kranjski Gori in se peljete čez Vršič, boste na drugi strani prelaza prišli na primorsko stran. Na tem mestu vas bo očarala prijetna vasica Trenta. Trenta je v osrčju Triglavskega narodnega parka. Mogoče se kdo vpraša, zakaj je tako posebna, kaj je tukaj tako čudovitega in vredna obiska. Povem vam iz svojih izkušenj, da se v Trento vračamo že 10 let. Ko smo jo prvič obiskali, se nam je vtisnila v spomin. Tukaj je res čudovita narava, čist zrak, na vse strani nas obdajajo gore, kar pa je najbolj pomembno, tukaj živijo dobri in prijazni ljudje. Mogoče se kdo vpraša, kaj pravzaprav lahko počneš v takšni vasici oz. dolini. V sami dolini Trente vam res ne more biti nikoli dolgčas, tukaj se najde precej znamenitosti ter aktivnosti. Trenta je primerna za obisk za starejše ljudi kot tudi za otroke. Zelo je obiskana v poletnem času, ker so za turiste na voljo razni kampi, apartmaji ter sobe.

Dolina Trenta zavzema kar velik del območja ob reki Soči. Začne se že takoj za Bovcem med Javorščekom in Svinjakom pa vse do doline pod Bavškim Grintavcem. Če pa gledamo bolj na ožji del, pa se začne nad vasjo Soča. V vasi Trenta živi zelo malo stalno naseljenih prebivalcev. Podatki leta 2011 so pokazali, da tukaj živi samo 92 prebivalcev. Ker pa dolino Trente še zavzema vas Lepena in Soča, je v Lepeni 31 prebivalcev, v Soči pa 110 prebivalcev.

Pomen Trenta se razdeli na tri območja: Zadnja Trenta, Zgornja Trenta ter Spodnja Trenta. Spodnja Trenta je najnižja ležeča, nahaja pa se ob sotočju reke Soče ter potoka Vrsnik. Poteka pa od zaselka Na Logu in se razprostira vse v kotlino med visokimi gorami. Ker pa je največji del, je Spodnja Trenta središče doline. Tudi dolina Zadnjice spada v Spodnjo Trento. Nato pridemo v Zgornjo Trento, začne se pri Cerkvi v Trenti in vse do Vršiške ceste in vse do Koče pri izviru Soče. In ostane še Zadnja Trenta, ta del pa zavzema jugozahodni del in tudi zavzema Trentski Pelc in Srebernjak. Dolina Trente zavzema tudi nekaj stranskih dolin, ki tudi spadajo k Trenti, to so Vrsnik, Zadnjica, Mlinarica ter Lepena.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Erik Smrekar, Jelica Kašca

Danes je tukaj kar precej počitniških hiš. Ampak vseeno je tukaj pestro in zanimivo, ker dan nam lahko mine v prijetnem pohajkovanju po tem prostranem in slikovitem delu doline.

Najprej lahko obiščemo spomenik poetu Julijskih Alp, Juliusu Kugyju. Marsikdo je prepričan, da je celotno pogorje poimenovano po njem. Spomenik je postavljen na travniku pod 48. ovinkom Vršiške ceste, kjer ima velik mož izvrsten pogled na eno svojih gora, na prekrasen Jalovec. Naslednja znamenitost, ki si jo je vredno ogledati, je izvir reke Soče. Skrit je v skalovju približno 100 metrov na kočo pri izviru Soče. Od koče je speljana označena in dobro shojena pot, ki pa na koncu ni najbolj lahka. V zgornjem delu moramo biti kar previdni na strmem in zlizanem skalovju, zavarovanem z jeklenicami. Tako da zgornji del ni dostopen vsem, posebaj ne majhnim otrokom in tudi ne starejšim. Ko vidite, da pot ni več primerna za vas ali vaše bližnje, se raje obrnite. Tukaj je tudi potrebna pohodniška obutev, če si hočete pogledati izvir reke Soče. Ko ste si ogledali tudi to znamenitost, se kar podajte naprej po cesti oziroma po dolini, ki ji domačini pravijo tudi Zapodnem. Ceste je še za dober kilometer, nato pa nadaljujemo ob širokem prodišču pod samotnima lepotcema Trentskim Pelcem in Srebrnjakom. Oznake poti na Bavški Grintovec nas napotijo na naš levi breg, kjer hodimo po ravnem, za nami pa se kaže mogočni Prisank. Podajte se prav v zatrep doline, še naprej od odcepa, kjer se markirana pot izgubi desno navzgor proti Bavškem Grintovcu. Pod razdrapanimi pobočji bomo prišli v stisnjen kot, kamor se v slapovih zliva potok izpod planine Zapotok. Tu najprijetneje v poletni vročini, ko se lahko tudi namočimo v vabljivo bistri, ampak tudi mrzli vodi slikovitih tolmunov. Ampak to še ni vse, kar si lahko ogledamo v dolini Trente. Tudi korita Mlinarice se splača pogledati. Korita so 100 metrov visoka ter 1 meter široka. V koritih najdemo tudi nekaj slapov ampak, si jih ne moremo ogledati, ker so težko dostopna za turiste. Če radi občudujemo gorsko cvetje, si oglejte alpinetum Julijana, kjer boste videli kar nekaj prelepih gorskih rožic. Za tem botaničnim vrtom se pa skriva tudi čudovit slap, malo poglejte naokoli in boste videli ob strugi potko, ki vas bo pripeljala do slapa. Tudi cerkev sv. Marije v Trenti si je lepo pogledati. Ljubitelji pohodništva se lahko podate na soško pot, ki je zelo lepo označena in nas vodi ob reki Soči.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

V Trenti pa najdete tudi info središče Dom Trenta v Trenti. Tukaj najdete informacije o naravi in vsem, kar je povezano z njo, ter z dogajanji, ki so skozi stoletja zaznamovala dolino Trente in Soče, dobijo obiskovalci v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti ali krajšim imenom Dom Trenta. Dom v Trenti ima tudi dve stalni razstavi etnološke dediščine doline Trente in Soče. Tukaj je tudi Trentarski muzej, kar spada med najstarejše etnološke zbirke na Slovenskem. Prikaz življenja v dolini se prične z Baumbachovo pravljico o Zlatorogu in se zaključi z rekonstrukcijo trentarske hiše in bivanjskega prostora na planini. V glavnem v Domu Trenta najdete informacije o Triglavskem narodnem parku, razstave, Trentarski muzej, knjižnico in čitalnico, trgovino z izdelki domače obrti in planinsko literaturo, tematska vodenja, osem turističnih apartmajev, objekt je primeren tudi za invalide.

V Trenti lahko tudi preživite čudovite poletne počitnice, saj se poleg apartmajev najdeta tukaj tudi dva čudovita kampa za vse tiste, ki radi prespite v naravi. Prvi kamp se imenuje kamp Trenta, ki se nahaja v začetku Trente, takoj ko se pripeljete čez Vršič. V prijetnem okolju ob reki Soči si lahko postavite šotor in kampirate. Tudi soba se najde, če nimate s sabo šotora. Malo naprej je še en kamp Triglav, tudi tukaj lahko prespite, če bi radi preživljali počitnice v Trenti. Sigurno boste nekje našli kotiček za prenočitev, samo pogumno se podajte v iskanje prenočišča.

Podajte se na prelepe počitnice v dolino Trente ob reki Soči. Krasna dolina vam ponuja marsikaj, česar ne najdete nikjer v Sloveniji. Ko se boste enkrat tukaj potepali, se boste sigurno še vrnili naslednje leto. Obiščite Trento in boste sami, ugotovili zakaj je tako lepa in zanimiva. Pa ne pozabite doma kopalk, ker se tudi v reki Soči lahko kopate.

Objavi komentar

Follow us on