fbpx
Image Alt

Blog

Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je osupljiva kraška dolina

Rakov Škocjan je čudovito lepa kraška dolina v osrčju Notranjske, ki je nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. Gre za prvi slovenski krajinski park, ki je bil že leta 1949 zavarovan kot naravna znamenitost. Po njem pelje naravoslovna učna pot, ki se razdeli v tri krožne poti. Na teh slikovitih naravnih poteh spoznamo kraške procese, pestrost živega sveta in kulturno dediščino Rakovega Škocjana. Na vsako izhodišče se lahko vrnemo po enem od krakov krožne ceste. Učne poti so Jamarska pot, ki je dolga 2300 metrov (1,5 ure hoje), Tkalčeva pot, ki obsega 4500 metrov (3 ure hoje) in Rakova pot, ki ima 7500 metrov (4,5 ure hoje). Rakov Škocjan zaradi podobnega imena pogosto zamenjujemo s Škocjanskimi jamami, čeprav gre za dva povsem različna kraja.

Če se semkaj podamo na raziskovalen sprehod po prelepi naravi in njenih čudesih, zagotovo ne bomo razočarani. Hoja po poteh, ki se vijejo skozi bogate hrastove, smrekove in hojeve gozdove, na nekaterih mestih tako goste, da sončni žarki komaj pronicajo skozi veje, je meditativno prijetna in nas popelje daleč stran od civilizacije, v daljni pretekli čas, ko so se začeli geološki procesi, ki so kraški dolini, po kateri se sprehajamo, dali današnjo podobo. Ob jutranji svetlobi se takrat, kadar je vode dovolj, dvigujejo pravljične meglice.

Rakov Škocjan je del Ramsarskega območja – mednarodno pomembnega mokrišča. Del tega območja sta tudi Cerkniško jezero in Križna jama. Poleg tega je Rakov Škocjan nominiran za uvrstitev na Unescov seznam svetovne naravne dediščine.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anže Buh, Brane B. Vrankar, Daniel Tomanovič, Boštjan Fuks, Silvija Kozlovič, Tomi Gonc, Stane Perko, Tadej Pivk, Tamara Andrašič, Uroš Lemut, Uroš Leva

Vpogled v kraški svet

Rakov Škocjan je približno 2,5 km dolga in približno 0,5 km široka kraška dolina, ki je včasih povsem suha, spet drugič pa do roba polna vode. Nekoč je bila tu jama, ki so jo ustvarile vode, ki so se pod zemljo pretakale z Javornikov in Cerkniškega polja v smeri Planinskega polja. Čez nekaj časa se je strop jame udrl, zato je nastala zanimiva dolina, ki nas s svojimi naravnimi znamenitostmi ne more pustiti ravnodušnih. Ta dolina nam ponuja slikovit vpogled v skriti in skrivni kraški svet. Po ilovnatem dnu teče reka imenovana Rak, ki je na tem območju edina površinska voda. Reka Rak je najkrajši površinski odsek svetovno znanega vodnega sistema kraške Ljubljanice. Izvira iz Zelških jam ter nato ponikne v jamo Tkalca. Obdajajo jo lazi in poplavni travniki.

Rakov Škocjan nam tako ponuja vpogled v različne kraške pojave in naravne znamenitosti: vidimo lahko izvire, ki so ob obilnih padavinah polni, v sušnem obdobju pa počivajo; opazimo tudi ponore, ki v primeru večjih nalivov požirajo vodo, ob suši pa mirujejo; ponikalnica Rak se v poplavah preoblikuje v jezero; značilna sta Veliki in Mali naravni most, ki sta izredno znana ostanka jamskega stropa; razvaline cerkvice svetega Kancijana, po katerem je Rakov Škocjan dobil ime (svetnik naj bi še danes bdel nad dolino) ter ostanke vodnih žag, nemih prič nekdanjega življenja, ki izdajajo, da so v Rakovem Škocjanu nekdaj žagali les.

Ob vsem tem pa marsikaj še ne vemo. V Rakovem Škocjanu se skrivajo tudi jame z raznimi vodnimi rovi ter kapniki, zagotovo pa ne manjka tudi jamsko živalstvo, ki ga štejemo med najbogatejše in najpomembnejše na svetu. Na poti srečamo mnoge živali in rastline, ki jih redko opazimo. Ena takih zanimivih rastlin, ki je nisem videla še nikjer drugje, je jelenov jezik.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Hotel Rakov Škocjan

Če se po makadamski poti vozimo proti Rakovemu Škocjanu z zahodne strani, se lahko najprej ustavimo na razgledni točki, kjer čez ograjo pogledamo v globino – pod nami je globok prepad, na dnu katerega šumi potok Rak, v bližini pa je Veliki naravni most. Peljemo se naprej, vse do hotela Rakov Škocjan, kjer lahko pustimo avto ali kolo. Hotel je v nadvse prijetnem okolju, zaziban v mir in tišino gozda, teraso pred njim pa obdaja travnik, na katerem se lahko sprostijo tudi najmlajši, ki se lahko medtem, ko starši na terasi nekaj spijejo in uživajo v gozdnem zraku, igrajo v peskovniku, gugajo na gugalnicah ali le tekajo po travniku. Nočitev v hotelu za dve osebi stane 48 € + turistična taksa.

Mali naravni most

Ko se odpravimo raziskovat to čudežno kraško dolino, nas pot najprej popelje proti Malemu naravnemu mostu. Vsake toliko nas ob poti ustavijo oznake, ki s puščicami prikazujejo, v kateri smeri se nahaja določena znamenitost, tako da se ne moremo izgubiti. Medtem ko hodimo po mehkih pešpoteh skozi stoletne gozdove, si lahko odpočijemo duha in oči, se nadihamo odličnega zraka in si oddahnemo od vsakodnevnega hitenja in zahtev civilizacije. Ko pridemo do Malega naravnega mostu, nas presune pogled, ki se nam odpre: znajdemo se na višini približno 42 metrov, kolikor je visok obok Malega naravnega mostu, in se zazremo v globino. Če se tam po naključju pravkar sprehajajo drugi obiskovalci, nas preseneti, kako majhni so videti. Lahko se sprehodimo čez cel obok mostu in si z različnih kotov ogledamo globine pod sabo. Nato nas pot vodi proti drugemu naravnemu mostu.

Veliki naravni most

Pri Velikem naravnem mostu je nekoč stala cerkvica svetega Kancijana. Danes na njen obstoj opominjajo le še ruševine. Veliki naravni most je ostanek porušenega jamskega stropa na ponorni strani potoka. Širok je 23 metrov, višina oboka pa znaša 37 metrov. Čezenj vodi cesta, ki gre iz zahodne strani do hotela Rakov Škocjan. Most je zgrajen iz skladov apnenca, ki je pred več kot 100 milijoni let nastajal na dnu nekdanjega morja. Te apnenčaste sklade so tektonske sile dvignile in izbočile. Voda je kasneje izdolbla spodnji del, ki se je mehansko zdrobil, in tako je nastala današnja podoba tega naravnega mostu. Na stenah mostu se razraščajo različne vrste alg in skorjastih lišajev. Te najpreprostejše rastlinske vrste so edine, ki lahko uspevajo na tem neudobnem rastišču.

Kaj si še lahko ogledamo v Rakovem Škocjanu?

Poleg Malega in Velikega naravnega mostu, ki sta vsekakor najbolj privlačni znamenitosti tega kraja, si lahko ogledamo še Zelške jame, kamniti most v Zelških jamah, že omenjene razvaline cerkve sv. Kancijana in ostanke vodnih žag, Tkalca jamo in izvir Kotliči. Po dolgem sprehodu skozi gozdove, ko smo si ogledali vse te lepote, se nadihali svežega gozdnega zraka in si dodobra razmigali telo med hojo po razgibanih stezicah, se lahko ustavimo ob gostišču, kjer se lahko na prijetni terasi tudi okrepčamo. Rakov Škocjan je vsekakor kraj, vreden ogleda, kamor se radi vračajo vsi, ki uživajo v naravi in občudujejo vse, kar je v milijonih let ustvarila.

Objavi komentar

Follow us on