fbpx
Image Alt

Blog

roblekov-dom

Roblekov dom je planinska postojanka na zahodnem grebenu Begunjščice

Roblekov dom se nahaja na 1657 metrih nadmorske višine. Dom se nahaja v Karavankah, na zahodnem grebenu gore Begunjščice. Odprt je od junija in vse do konca avgusta. Prva koča je bila postavljena leta 1909. Nato so večji dom zgradili leta 1933. Leta 1943 je bil dom požgan in zato so morali zgraditi novega, ki so ga odprli leta 1946. Leta 1975 pa je dom doživel prenovo. Še eno obnovo, ki je bila večja so naredili leta 1987. Temeljita obnova pa je bila leta 1993. Še eno obnovo pa so naredili leta 2005.

Danes ima dom vse skupaj 90 sedežev, 50 v domu in 40 sedežev pred domom, tako da lahko sedite tudi zunaj. V domu je možno tudi prespati. Ponujajo vam tudi hrano in pijačo.

Na vzhodu lahko vidimo Begunjščico in Košuto. Potem od doma še vidimo Kočno, Storžič, Dobrčo in nekaj krajev, kot so Bled, Radovljico in še druge kraje. Vidimo pa tudi Triglav in Stol ter Vrtačo.

POTI NA ROBLEKOV DOM

Na Roblekov dom vodi 9 poti. Najdaljša je iz Ljubelja in traja 3 ure in 20 minut. Najkrajša pot pa traja 1 uro in 20 minut, gre pa se iz Tomčeve koče na Poljški planini.

Ljubelj- Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico): 3 ure 20 minut

Do izhodišča pridete tako, da avtocesto Ljubljana- Jesenice zapustite za izvoz Ljubelj. Nato gremo proti mejnemu prehodu in pred mejo gremo levo za oznakami Zelenica. Nato pridemo na parkirišče, ki ni asfaltirano.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Marjeta Milavec, Mateja Kastrat, Mateja Teropšič, Rok Petrušič, Vida Žaberl.

Od tu dalje gremo za smer Zelenica. Pot nas nekje po 15 minutah pripelje do smučarske proge, ob kateri nato nadaljujemo našo pot. Pot se vzpenja in odpirajo se nam tudi razgledi. Nato pridemo do koče na Vrtači. Od tukaj gremo naravnost in nas pripelje v pas rušja. Potem pa nas ta pot pripelje do kolovoza. Temu kolovozu pa moramo slediti do doma na Zelenici. Od doma gremo za smer Begunjščica. Pot nas vodi čez gozd in skozi rušje in nato pridemo do melišča Begunjščice. Ko pridemo na drugo stran melišča se naša pot začne vzpenjati. Spet se nam začnejo odpirati razgledi. Čez nekje 20 minut pa pridemo na greben Begunjščice. Nato spet pridemo do melišča in pot se spet začne vzpenjati. Pridemo tudi do jeklenice, ki pa ni nekaj zahtevna, saj nam je bolj v pomoč ko je pot vlažna ali mokra. Kar kmalu pa pridemo na glavni greben Begunjščice in spet je tukaj jeklenica, ki je v suhem vremenu nepotrebna. Ko pridemo do razpotja, gremo desno za Roblekov dom. Pot nas vodi čez gozd in nato prispemo do doma.

Našo pot lahko nadaljujemo na Begunjščico. Do vrha je nekje pol ure hoje več kot do doma. Slediti morate oznakam za Begunjščico na razpotjih. 

Pot do doma po tej poti je za mene lahka, čeprav boste zasledili da je delno zahtevna in označena. Višinska razlika med potjo je 800 metrov. V poletju se priporoča uporaba čelade, pozimi pa zraven čelade še cepin in dereze.

Ljubelj- Roblekov dom na Begunjščici (čez preval): 3 ure

Do izhodišča pridete tako, da avtocesto Ljubljana- Jesenice zapustite za izvoz Ljubelj. Nato gremo proti mejnemu prehodu in pred mejo gremo levo za oznakami Zelenica. Nato pridemo na parkirišče, ki ni asfaltirano.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tukaj pa sledimo oznakam za planino Preval. Pot gre nato čez gozd in nas pripelje do vznožja melišč. Ko pridemo do razpotja gremo za oznakami Roblekov dom, torej levo. Pot gre spet skozi gozd in pridemo do strmih in zavarovanih pobočij. Nato pridemo do Bornovega tunela. Seveda gre pot čez tunel in mislim, da je pot zato bolj zanimiva. Seveda zato ne pozabite na svetilko, če se odločite za to pot. Pot nas nato vodi na melišče, ki ga moramo prečiti. Na naslednjem razpotju, ki sledi gremo desno in kmalu pridemo do planine Preval. Od tukaj nadaljujemo za Roblekov dom. Po 15 minutah hoje lahko vidimo korito z vodo in oznake za Roblekov dom. Usmerimo se za oznakami. Pot se vzpenja  in na nekaj mestih je varovana s klini. Pridemo pa tudi do klopce, kjer si lahko malo spočijemo in kaj pojemo, da dobimo energijo za nadaljevanje naše poti. Ko pridemo spet do razpotja, moramo zaviti desno, za smer Roblekov dom. Po 10 minutah dosežemo dom.

Ta pot je delno zahtevna in neoznačena. Višinska razlika med celotno potjo je 750 metrov. Ne pozabite na svetilko in pa priporočena oprema je še čelada, zraven teh dveh stvareh pa je pozimi še priporočena oprema dereze in cepin.

Seveda so do doma tudi lahke poti. Izhodišča drugih poti se imenujejo Tomčeva koča na Poljški planini, Dom v Dragi, Tinčkova koča, Podljubelj in Na jezercih. Jaz sem opisala dve poti po katerih sem šla. Naredila sem krožno pot, ki mi je bila zelo všeč. Osvojila pa sem tudi Begunjščico. Gor sem šla čez planino in dol čez dom na Zelenici. Poti se meni nista zdeli zahtevni, ampak lahki. Ampak saj sami veste, koliko izkušenj imate z planinarjenjem in, če so jeklenice preveč za vsa, se ne odločite za ti dve poti, ampak, kot sem rekla so tudi lahke poti, brez jeklenic.

Kot sem rekla sem že bila na Roblekovem domu. Sama vam priporočam obisk doma in uživanje v razgledih pred domom. Ne pozabite hrane in pijače v nahrbtniku, čeprav lahko jeste tudi pri domu, s sabo vzemite vsaj sendvič. Ampak saj sami veste, če boste lačni do doma ali ne in če si sploh hočete kupiti hrano v domu. Pohodni čevlji so seveda obvezni, zato ne pozabite tudi na to. Izlet bo prečudovit za vso družino. Po lahkih poteh, seveda lahko vzamete tudi svoje štirinožne prijatelje, če jih imate doma in če tudi oni po navadi planinarijo z vami. Zdaj pa samo še srečno in želim vam, da uživate v planinarjenju do Roblekovega doma. Če hočete lahko osvojite še goro Begunjščica.

Objavi komentar

Follow us on