fbpx
Image Alt

Blog

spik

Špik je gora v Martuljski skupini z značilnim stožčastim vrhom

Tisti, ki radi osvajate vrhove slovenskih Alp, se boste zagotovo želeli povzpeti tudi na Špik. Čeprav se zdi, da je Špik s svojim ošiljenim vrhom zelo težko osvojiti, pa vendarle vzpon nanj ni tako zelo zahteven, kot bi se marsikomu zdelo. Res pa je, da moramo biti na vzpon na Špik dobro pripravljeni, saj je pot dolga od štiri do pet ur v eno smer, zato je potrebna dobra kondicija. Pot je mestoma bolj zahtevna, saj nas vodi po obsežnih meliščih, kjer obstaja nevarnost zdrsa, del poti je tudi varovan z jeklenicami, zato tisti, ki niste vajeni vzpona ob jeklenicah, raje ne hodite na Špik.

Špik je prelepa, mogočna in zanimiva gora v Martuljski skupini v Julijskih Alpah. Bolj kot s svojo višino, 2472 metrov nadmorske višine, od sosednjih vrhov Velike in Male Ponce na levi strani in Frdamanih polic, na desni strani, izstopa s svojo značilno obliko zašiljene piramide.

Špik lahko osvojimo  z več strani, najbolj pogosti pa sta poti čez Kačji graben ali pa čez Lipnico. Za vsako od poti bomo potrebovali od štiri do pet ur hoda v eno smer. Obvezna je dobra planinska obutev,  priporočena pa je tudi gorska čelada. Ker nas pot vodi tudi po poti zavarovani z jeklenicami, je dobro, da imate s seboj tudi trpežne rokavice in pa seveda vremenskim razmeram primerna oblačila. Pa seveda nekaj pijače in kakšen priboljšek za v usta, saj je na Špik od zadnje koče, koče v Krnici, še kar štiri ure hoda v eno smer.

Skratka, če boste izbrali eno ali drugo od navedenih poti na alpski vrh Špik, je start v obeh primerih v Kranjski gori, če ste seveda na tej strani Alp. Če pa prihajate s primorske strani, po dolini Soče in čez prelaz Vršič, pa se pot začne ali pri Ruskem križu,  ki se nahaja na poti čez Vršič proti Kranjski gori ali pa spodaj v dolini, pri mostu čez Veliko Pišnico.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Damnjan Štros, Rok Petrušič, Simona Jeglič, Simona Lukas, Tomo Perne.

Če boste izbrali pot, kot smo jo mi, boste štartali v Kranjski gori. Usmerite se proti vršiški cesti, mimo Jezera Jasna, pri mostu čez Veliko Pišnico pustite avto na manjšem parkirnem prostoru in se najprej peš napotite po desnem bregu Velike Pišnice proti Koči v Krnici. Do Koče v Krnici boste potrebovali nekaj več kot uro časa. Pot vas bo najprej vodila po kolovozu ob Pišnici, po dolini, od koder boste lahko vso pot občudovali gorske vrhove Prisanka, Škrlatice in Razorja, ki s svojim 2601 metrom nadmorske višine sodi med najvišje vrhove Julijskih Alp. Oči si boste lahko odpočili na lepotah zelenih gozdov, poraščenimi z macesni in iglavci,  bistri vodi Pišnice, ki mestoma tvori prelepe manjše in tudi večje slapove in tolmunčke. Ob poti proti Koči v Krnici boste šli skozi Mali Tamar, kjer se nahaja spominsko obeležje,  postavljeno v spomin na ponesrečene v slovenskih gorah. Pot se nadaljuje čez prodišče, nato pa se pot skozi gozd začne bolj strmo dvigati.

Vse skozi nas ob poti vodijo markacije. Po dobri uri kar lahke hoje prispete do Koče v Krnici, ki stoji na nadmorski višini 1113 metrov. Skoraj pravljična lesena koča se nahaja v prelepi kotanji alpske doline Krnice. Dolina Krnice v Triglavskem narodnem parku seže vse od Jezera Jasna pri Kranjski gori in je dolga šest kilometrov, ter se nadaljuje vse do pobočij  mogočnega Razorja. Koča v Krnici je odprta celo leto in vam nudi hrano in pijačo, lahko pa tam tudi prespite, saj imajo na razpolago okrog trideset ležišč. Tudi zunaj imajo nekaj klopi in miz, tako da se lahko tam malo spočijete in na svežem zraku uživate v razgledih po okoliški alpski naravi in vrhovih Julijskih Alp, ter se pripravite na vzpon na Špik ali pa kateri drug vrh Julijskih Alp, saj je Krnica izhodišče za vzpone na marsikatero okoliško goro. Spomladi je Koča v Krnici  tudi izhodišče za turno smuko, saj turnim smučarjem omogoča krasna doživetja ob smučanju pod gorskimi vrhovi.

Od koče se, če želimo doseči Špik, usmerimo najprej levo po uhojeni poti, gremo čez hudourniško grapo, kjer nas čaka nekaj bolj položnih in nekaj bolj strmih vzponov.  Da prispemo do vrha Lipnice moramo premagati tudi nekaj jeklenic. Sledi prečenje strmih pobočij pod Špikom. Večino poti od Lipnice se prebijamo čez kamenje in skalovje, kjer je tudi velika nevarnost krušenja kamenja. Zato je čelada obvezna oprema na poti na Špik. Na poti lahko naletimo tudi na kakšno čredo ovac, ki mulijo travo, ki pokriva gorsko skalovje. Občudujemo lahko tudi redko posejano alpsko gorsko cvetje, bele drobne cvete resaste peščenke, vijolične zoisove zvončnice…

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Do vrha Špika boste morali premagati še nekaj jeklenic. Vendar se splača, saj imamo z vrha Špika čudovite razglede po Martuljski skupini in sosednjih vrhovih Julijskih Alp. Navzdol se lahko odpravite po isti poti, ki zna biti mestoma zaradi strmine zoprna. Lahko pa se dol odpravite skozi Kačji graben. Ta pot je nekoliko krajša, je tudi strma, je pa na njej potrebna posebna pazljivost zaradi spolzkega kamenja, čez katerega se spuščamo po obsežnem melišču. Potrebno je paziti, da ne zdrsnemo, drugače pa se lahko dokaj hitro spustimo v dolino, kamor bomo prispeli v slabih štirih urah. Zadovoljni in veseli, da nam je uspelo osvojiti tak »špičast« vrh kot je Špik in uživati v prečudoviti naravi alpske doline Krnice in pogledih na prelepe vrhove Razorja, Škrlatice, Male Ponce, Velike Ponce, Prisanka…

Če ste avto pustili na parkirišču ob mostu čez Pišnico in se boste vrnili v Kranjsko goro, vam priporočam, da greste potešit lakoto v gostilno Pri Martinu v središču Kranjske gore. Lahko pa tudi kakšno drugo, prav tako dobro,  saj jih je v Kranjski gori kar nekaj. Mi gremo vedno » k Martinu«. Tam je vedno polno, izbira je velika, hrana je izredno okusna in dobra, porcije pa so res velike. Tako, da se naši trije fantje tam vedno dobro najedo. Ne manjka pa pri Martinu tudi slastnih sladic. Meni pa so najboljši štruklji, sirovi in tudi ajdovi z orehi so fantastični…

Vzpon na Špik je za prvega planinca odličen izlet, ki nudi prava gorska doživetja pri samem vzponu kot tudi pri nešteto možnostih za čudovite razglede po vrhovih Julijskih Alp in prelepi gorski naravi.

Objavi komentar

Follow us on