fbpx
Image Alt

Blog

rodica

Rodica je s 1966 metri nadmorske višine lahko dostopna gora v Julijskih Alpah

Za Slovence je znano, da smo športni narod. Skoraj ga ni športa, s katerim se Slovenci ne bi ukvarjali. Zagotovo pa so nam najljubši, poleg smučanja in plavanja, še tek in pohodništvo ter planinarjenje. In prav za pohodništvo in planinarjenje bi lahko rekli, da sta nacionalni šport številka ena. Za to je zagotovo zaslužno dejstvo, da imamo v Sloveniji nešteto pohodniških in planinskih poti. Bodisi, da so to poti po prekrasnih ravninah, na prelepe gričke, vzponi na višje hribe ali pa planinski pohodi po vrhovih Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp. In prav Julijske Alpe, v katerih se nahaja tudi naš najvišji vrh Triglav, nudijo nešteto možnosti za prijetne sprehode, malo bolj zahtevne pohode in pa tudi prav zahtevne vzpone.

Izmed nešteto vrhov v Julijskih Alpah je med pohodniki priljubljena tudi Rodica. Rodica, piramidasta gora, ki se nahaja na nadmorski višini 1966 metrov, je kljub svoji zavidljivi višini, ki je samo nekaj  manj kot dva tisoč metrov, zelo lahko dostopna. Nanjo se lahko povzpnete z več smeri, najbolj pogosta pa sta vzpon z Vogla, če ste na Bohinjski strani, če pa se nahajate na primorski strani pa se na Rodico najlaže povzpnete iz smeri vasi Koritnice. Vzpon na Rodico je primeren tudi za mlajše otroke, če so le vajeni hoje, saj pot v eno smer v najboljšem primeru traja dobri dve uri in pol, je lahka in ne zahtevna.

Rodica vam ponuja čudovite razglede po Julijskih Alpah, boste pa z njenega vrha lahko občudovali tudi Karavanke, vrhove Kamniško Savinjskih Alp, če pa boste pogledali proti jugu, pa se vam bo odprl pogled na obsežno hribovje Cerkljanskega, Polhograjskega in Škofjeloškega sveta.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Čebulj, Maja Štravs, Simona Štravs.

Pravijo, da je najlepše, če se na Rodico odpravite pozno spomladi, ko tam cvetijo gorske rožice vseh vrst. Je pa sleme, ki vodi do samega vrha Rodica, poraščeno s travo. Gozda tam ni. Zato morate vedeti, da ob sončnem vremenu ne bo sence, kamor bi se skrili, zato vzamite s seboj kakšno pokrivalo. Na poti proti Rodici tudi ni gorskih koč, zato imejte v nahrbtniku kaj za pod zob in pa seveda dovolj tekočine za potešitev žeje.

Kot rečeno je ena od možnosti za vzpon na goro Rodica iz Bohinjske doline. V Bohinju pot nadaljujete proti Ukancu do spodnje postaje nihalke na Vogel. Tam pustite avto in se z nihalko odpeljete na vrh Vogla. Cena karte za nihalko za odrasle je 20,00 EUR za povratno karto, za otroke boste odšteli za povratno karto 10,00 EUR, študenti in upokojenci pa imajo popust in zanje povratna karta stane 17,00 EUR.

Z zgornje postaje nihalke na Vogel se najprej odpravimo v smeri koče Merjasec. Tam nas smerokaz usmerja proti gori Šija in gori Rodica. Pot nas najprej vodi po smučarski progi nato pa preide na kolovoz. Vseskozi se držimo smeri proti gori Šija in Rodici. Po pešpoti, ob kateri lahko občudujemo prelepo naravo, prispemo na najvišji vrh  smučišča, na Visoki Orlov rob. Od tam gremo do križišča poti, kjer nas pot desno vodi na Vogel, naravnost do gore Šija, mi pa krenemo levo proti gori Rodica. Da prispemo do vrha Rodice moramo prečkati še manjše melišče in prehoditi pas rušja. Čaka nas še zahtevnejši prehod, krajši bolj strm vzpon in nato lepa razgledna pot, po kateri v dobre pol ure prispemo do samega vrha Rodice.  Od tam bomo ob lepem vremenu imeli čudovite razglede po obsežnem poraščenem hribovju na južni strani in prelepih vrhovih Julijcev in Karavank.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa se bomo odpravili na vrh Rodica s primorske smeri, bomo v vasi Koritnica skrenili z glavne ceste proti vasi Rut. Pot od tu je proti Rodici dobro markirana, tako da ni straha, da bi zgrešili. Asfaltna cesta tu preide v makadam proti vasi Grant in se prične vzpenjati skozi gozd. Tu je kar nekaj manjših parkirišč ob cesti, kjer lahko pustimo avto. Naprej se napotimo peš po makadamski cesti, ki kmalu preide v kolovozno pešpot. Pot se kar nekaj časa vije skozi gozd, kjer smo še v senci, kajti ko pridemo do ruševja, sence ni več. Dobro je, če imamo s seboj kakšno pokrivalo, ki nas bo ščitilo pred soncem, sončna očala, da nam ne bo preveč bleščalo in pa seveda v nahrbtniku nekaj za osvežitev. Pot se kar nekaj časa vije po svetu, ki je poraščen samo s travo in nizkim borovjem,  ki pa naposled preide v zgolj travnat svet. Zagotovo bomo ob poti naleteli tudi na kakšno alpsko drobno cvetno rastlino, kot na primer alpska možina, zelo redka gorska cvetlica v naših Alpah.

Ko se boste vračali z gore Rodica, se ustavite še v vasi Rut. To je prikupna podalpska vasica, ki se nahaja na južnem pobočju Rodice. Vas ima zanimivo zgodovinsko zgodbo – nastala naj bi v procesu kolonizacije, ko je oglejski patriarh Bertold v 13. stoletju na tem območju naselil nekaj manj kot sto kmetov, ki so osnovali okoli 13 vasi in zaselkov. Današnja vas Rut se je nekoč imenovala Koritnica, danes pa je Koritnica potok, ki teče po dolini in se izliva v reko Bačo. Znamenitost vasi je tudi, pravijo da že 850 let stara lipa, ki v obsegu meri osem metrov, v višino pa dobrih dvajset. Poleg lipe stoji cerkvica svetega Lambreta, ki izhaja iz 14. stoletja. V vasi Rut se lahko tudi okrepčate v vaški gostilni, kjer vam bodo postregli z divjačinskim golažem, skutnimi štruklji in še s čim okusnim.

Tisti, ki si želite dopust preživeti v neokrnjeni naravi, v mirnem in tihem kraju, kjer pa imate veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, lahko dopustujete v Kampu Šorli, v vasi Koritnica, ki se nahaja par kilometrov iz vasi Rut, v smeri proti Tolminu. Kamp leži v Baški grapi, kakšnih 15 kilometrov oddaljen od Mosta na Soči. Kamp lahko sprejme okrog 150 obiskovalcev. V njem se nahajajo recepcija in okrepčevalnica, ob kateri so tudi sanitarije in savna. V tem koščku narave, oddaljenem od mestnega vrveža, industrijskega dima in cestnega hrupa, boste lahko uživali v preprostem, mirnem naravnem okolju, čistem zraku in prijazni družbi. Možnosti za aktivnosti je več kot dovolj. Lahko se podate na sprehod, na pohod ali pa se odpeljete par kilometrov do vasi Rut in od tam osvojite kakšen vrh Julijskih Alp. V potoku Koritnica, ki teče ob Kampu lahko ribarite, po asfaltni cesti in makadamskih poteh pa kolesarite ali pa tečete.

Rodica in pa svet na njeni južni strani ali pa severni strani nudijo čudovita doživetja v neokrnjeni naravi slovenskih gora in dolin. Vabimo vas, da jih obiščete!

Objavi komentar

Follow us on