fbpx
Image Alt

Blog

rogla

Rogla je zakladnica sprostitve, rekreacije in adrenalina

Sprostitev, rekreacija ali adrenalin? Vse to vam ponuja Rogla. Prva asociacija, na katero večina pomisli ob besedi Rogla, je verjetno smučišče. A vendarle počitnikovanje na Rogli pomeni veliko več. Znana je tudi po svojem dostopu do številnih adrenalinskih doživetij, ki omogočajo, da vam med oddihom na Rogli vsekakor nikoli ni dolgčas.

Rogla je lokacija, ki je pozimi raj za smučarje, poleti pa lahko s kolesom raziskujete tamkajšnji pohorski pragozd z idiličnimi gorskimi potmi. Koles s seboj ne potrebujete, saj si jih lahko izposodite v tamkajšnjem Kolesarsko-pohodniškem centru, kjer boste lahko vas in svoje otroke opremili vse od glave do peta. Cene izposoje kolesa za en dan se gibljejo od 12 evrov navzgor, možna pa je tudi izposoja koles le za eno uro. Za vse, ki nimate dovolj kondicije, pa so na voljo tudi električna kolesa, ki vam prihranijo energijo. V primeru, da si kolesa izposodite za več dni, pa je temu primeren tudi popust. Številne različno označene poti prikazujejo primernost tras za vsakega kolesarja, tako zagrizenega gorskega kolesarja, kot tudi rekreativnega. Poti si lahko naložite tudi prek mobilne aplikacije, skozi katero lahko redno spremljate, po kateri se peljete. V primeru, da vam to ni dovolj, pa obiščite Bike park Rogla, ki vam ponuja več kot 7 kilometrov dolg svet gorskega kolesarjenja z različnimi težavnostnimi stopnjami za vse adrenalinske navdušence. In kar je najboljše, za eno vožnjo boste odšteli le 3 evre, celodnevna vozovnica z neomejenim številom spustov pa vas bo stala 15 evrov. V Bike park Rogla si lahko izposodite vso varnostno opremo, pod okriljem izkušenih vodičev pa se lahko tudi začetniki, kot sem tudi sam, naučite osnov gorskega kolesarstva. Vodiči vam bodo na zabaven način predstavili vse akrobacije, ki se jih raje ne lotevajte sami in vas bodo s koristnimi nasveti spremljali ob poligonu, poimenovanem Planje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dragica Žnidarec, Ines Voršič, Irena Leskovar, Klavdija Kostanjevec, Mojca Strmčnik, Sabrina Oprešnik, Tanja Gorinšek, Joško Ropič, Kristina Poš, Meta Toman

Eden pomembnejših izletov, ki ga toplo priporočam in mi pade na misel ob besedi Rogla, je obisk največjega visokega barja v Sloveniji, Lovrenških jezer, ki obsega 20 manjših jezerc.  Nastala so v ledenodobnem obdobju pred 8000 leti, ker pa nimajo površinskega dotoka, jih napajajo izključno le padavinske vode. Obdana so z rušjem in omogočajo pogled na redke rastlinske in živalske vrste. Bližje si jih lahko ogledamo po lepo urejeni poti po lesenih brveh. Ob strani se lahko povzpnemo na lesen razgledni stolp, na katerem bomo ob sončnem zahodu lahko občudovali prečudovit razgled.

V primeru, da adrenalina še nimate dovolj, se morate ustaviti tudi ob bližnjem sankališču Zlodejevo, ki vas ne bo pustilo ravnodušnih. Ravno zaradi omogočene možnosti reguliranja hitrosti (najvišja hitrost je namreč 40 km/h), lahko s seboj vzamete tudi vaše otroke. Spustili se boste po 1360 metrov dolgi progi, ki nenehno vijuga, da adrenalin še bolj požene po krvi. Sankališče je odprto vse letne čase, obisk nanj pa bo ustavilo le slabo vreme. Za eno vožnjo boste odrasli odšteli 6 evrov, ob nakupu več voženj skupaj pa si boste lahko zagotovili tudi popust in prihranili.

Za vse ljubitelje gora, je dom na Osankarici sredi Pohorskih gozdov na visokem barju pri Črnem jezeru popolna destinacija. Nanj se po lahki označeni poti s 814 metri nadmorske višine vzpenjate kar dobre tri ure. Pot priporočam ob lepem vremenu, saj lahko kar nekajkrat med vzponom postojite in občudujete prelep razgled.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Izhodišče poti je v Oplotnici, kjer lahko svoj avtomobil parkirate na enem izmed večjih parkirišč. Od tam nadaljujete v smeri Lačne Gore in se kar dobrih 20 minut še vzpenjate po asfaltni cesti. Kmalu zatem se bo cesta začela spuščati, vi pa nadaljujete po desni strani mimo znamenja za zložno pot, kjer lahko opazite tudi oznake za Črno jezero. Levo v gozdu boste že po kakšni minuti opazili markacijo, ki vas vodi do gozdne ceste, ki jo tudi prečkate. Nad cesto pot nadaljujete po levi strani in hitro boste opazili cerkvico sv. Mohorja. Nadaljujete po sprva položnejši poti vse do travnikov in vasi. Ob prvih hišah se boste oznake opazili čez cesto, nato pa nadaljujete proti dvorišču hiše, ki vas usmeri desno na večji travnik. Pazite, saj verjetno tukaj ne boste opazili nobenih oznak. Preko travnika boste pod drevesom opazili leseno hišo, od tam pa se povzpnete do bližnjega križa. Ob razpotju nadaljujete levo in pot se vrne v gozd. Po strmejšem delu boste lahko opazili ruševine Zajčevega gradu, vaša pot pa se levo od gradu začne spuščati, vse do vasi Nadgrad. Nadaljujete po asfaltu v smeri kmetije Štefanija in se odcepite nazaj levo v gozd. Ko se gozd konča, pridete do kmetije Strnad, vaša pot pa se nadaljuje do naslednjega desnega ovinka, kjer vas usmeri levo na travnik. Hodite čez travnik, mimo brunarice in nazaj proti razpotja pri kmetiji Juhant. Zavijete levo po širši gozdni cesti, ki se sprva nekoliko spusti, potem pa vas kažipot usmeri na desno. Za manj kot minuto se vrnete na asfaltno cesto, nato pa se po gozdni poti povzpnete po bolj kamniti podlagi. Čez nekaj časa že prispete do strmega kolovoza, naprej pa pot pospremi kar nekaj studenčkov, kjer si lahko odžejate. Ko prispete na makadamsko cesto, jo prečkate in se spustite po blatni poti. Tam se pogled zastre nad umetno nastalo poglobljeno močvirnato območje, Črno jezero, ki je nastalo že 6000 let pred našim štetjem. Danes je zavarovano kot gozdni rezervat, ogledate pa si ga lahko čez urejene lesene brvi. Ob jezeru si lahko vzamete tudi čas za prigrizek, saj se v bližini nahaja tudi počivališče z mizami in klopmi. Od tam vas do Doma na Osankarici loči le minuta hoje. V domu si lahko privoščite tradicionalne pohorske jedi, jedi na žlico in tudi kakšen dunajski zrezek. Vsi sladkosnedi pa lahko uživate v njihovih sladicah. V večnamenskem prostoru je možno odigrati tudi partijo namiznega tenisa ali namiznega nogometa, če pa se vaša pot zavleče, je tam možno tudi prespati. Ponujajo namreč kar 30 ležišč, zato je koča prijazna tudi družbam. V neposredni bližini doma se nahaja tudi spomenik padlim borcem pohorskega bataljona, temu pa je namenjen tudi manjši muzej.

Vsi, ki obožujete arhitekturo in zgodovino le-te, se povzpnite na najvišje ležečo strnjeno vas v Sloveniji, Skomarje, skozi katero lahko najamete vodiča, ki vas bo popeljal skozi nezahtevno tri-urno gozdno pot. Ob njej boste lahko občudovali tipično pohorsko arhitekturo.

Zimski čas na Rogli je popoln za vse, ki se radi prepustite smučarskim užitkom. Bele strmine odlikujejo številne urejene smučarske proge, ki so dosegljive le nekaj korakov stran od parkirišča. Skupaj z družino lahko obiščete smučišče Rogla, ki ga obsega kar 100 hektarov, za dnevno vstopnico pa boste odšteli 33 evrov. Rogla vam pozimi od četrtka do nedelje omogoča tudi uživanje v nočni smuki. Za vse navdušence nad tekom na smučah pa vam ponujajo kar 10 kilometrov urejenih tekaških prog. Rogla je odlična destinacija za večdnevni oddih, saj vam ob nakupu sezonske karte ponekod ponujajo svoje storitve do kar 50 % ugodneje. Več o popustih in lokacijah si lahko ogledate na njihovi spletni strani. 

Ste vedeli, da je poleg smučišča možno z isto smučarsko karto, brez doplačila, vstopiti tudi v Fun Park Rogla? Tam vas bodo pričakale povsem neobičajne poti in poligoni za najpogumnejše. Spusti so neomejeni in vam omogočajo, da lahko vmes izvajate najrazličnejše trike, ob katerih boste poželi buren aplavz. Po zimskih podvigih si jo lahko privoščite še razvajanje in sprostitev v bližnjih Termah Zreče.

Prijeten oddih!

Objavi komentar

Follow us on