fbpx
Image Alt

Blog

Škofjeloški grad

Škofjeloški grad skriva izjemno bogastvo srednjeveškega življenja

Tam, kjer se stekata Poljanska in Selška Sora, ob vznožju obširnega škofjeloškega hribovja, se nahaja Škofja Loka. To je čudovito mesto, katerega srednjeveško mestno jedro velja za enega najbolje ohranjenih v Sloveniji. In prav zato je bila Škofja Loka že leta 1987 razglašena za kulturni spomenik. Če želite videti in občutiti prave lepote srednjega veka, potem morate obiskati Škofjo Loko, ki vam na vsakem koraku ponuja nekaj lepega, srednjeveškega…

Ko se pripeljete v Škofjo Loko, se morate za bencinsko črpalko spustiti levo, proti mostu, ki prečka reko Soro in vodi v staro mestno jedro. Že tam , če ne že prej, boste na vrhu vzpetine, pobočja imenovanega Krancelj, zagledali mogočen in čudovito obnovljen Škofjeloški grad  , ki mu pravijo kar Loški grad.

Škofjeloški grad ima bogato in zanimivo zgodovino, izredno bogato vsebino pa ponuja tudi danes.

Škofjeloški grad naj bi bil zgrajen nekako v začetku trinajstega stoletja, gradili pa naj bi ga freisinški škofje. Z enim izmed freisinških zemljiških gospodov je povezan tudi nastanek škofjeloškega grba, na katerem se nahaja zamorec. Legenda pravi, da naj bi ta freisinški gospod, Abraham, šel v Poljansko dolino. Na poti naj bi ga napadel medved. Zamorec, njegov podložnik, ki je bil z njim, naj bi s puščico ubil medveda. V zahvalo za to , mu je gospodar obljubil, da ga bo naredil slavnega. In tako je zamorec postal simbol, najprej freisinške škofije, nato pa še  mesta Škofje loke.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Mojca Medved, Romana Majhen, Stane Povšič.

Velik potres leta 1511 je Škofjeloški grad zelo prizadel, škof Filip pa ga je dal nato povsem obnoviti. Leta 1803 je grad prevzela država in v njem namestila davkarijo, zemljiško knjigo in sodišče. Škofjeloški grad je pozneje spet začasno prešel v zasebno last, nazadnje so ga imele v lasti uršulinke. Med prvo svetovno vojno je bila v njem bolnišnica, po koncu druge svetovne vojne pa so bili v Škofjeloškem gradu zapori in kazensko poboljševalni zavod. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je grad prešel v roke občine Škofja loka, ki je tam uredila muzej.

Do Škofjeloškega gradu se iz starega mestnega jedra povzpnete deloma po stopnicah in deloma po lično urejeni tlakovani poti, ki se vije ob lepo ohranjenih ostankih mestnega obzidja. Škofjeloški grad ima svoja vrata odprta za obiskovalce poleti vsak dan med 10.00 in 18.00 uro, drugače pa je ob ponedeljkih zaprt. Priti morate vsaj pol ure pred zapiralnim časom. Vstopnina za odrasle znaša 5,00 EUR, za učence, dijake in študente 3,00 EUR, za starejše pa 4,00 EUR. Možen je tudi nakup družinske karte, ki stane 10,00 EUR. Če želite voden ogled, se morate nanj posebej naročiti.

Izmed vseh gradov, ki sem jih obiskala, mi je Škofjeloški grad najlepši, tako po svoji zelo lepo urejeni zunanjosti, predvsem pa po zelo bogato opremljeni notranjosti. V gradu se nahaja vrsta izredno zanimivih stalnih in občasnih zbirk, ki nas dobesedno popeljejo v čase srednjeveške meščanske gospode, obrti, arheoloških zanimivosti, umetnosti in narave.

Že pred samim vhodom v grad me je pritegnila lepa stenska slika deklice na pročelju gradu in sicer gre za reprodukcijo »Dekle s Sore«, znanega slovenskega slikarja Ivana Groharja. Izredno lepo je urejeno grajsko dvorišče, z zelenico na sredini, ob kateri so razvrščene lične klopi, na katerih lahko posedimo in se v mislih odpravimo v čas srednjega veka.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Loški muzej ima svoje prostore v pritličju, prvem nadstropju in tudi v kletnih prostorih Škofjeloškega gradu. Vsak prostor, vključno s dolgimi hodniki, je maksimalno izkoriščen in ponuja bogato vsebino. Vsega je toliko, da se ne da vsega našteti. Izpostavim naj samo tisto, kar je mene najbolj impresioniralo. Zagotovo je to darilna listina iz leta 973, s katero je nemški cesar Oton II. podaril freisinškemu škofu Abrahamu obsežno ozemlje na loškem. Izredno lepa je tudi razstava keramične posode, kakršno je uporabljala mestna  gospoda. Razstavljena je v vitrinah in na čudovito pogrnjeni srednjeveški meščanski mizi, s celotnim jedilnim priborom, prti in svečniki. Izredno zanimiv in nazoren je tudi prikaz obrti na škofjeloškem. Lahko si ogledate čevljarja za čevljarsko mizo, z vsem čevljarskim priborom in orodjem, poleg pa so razstavljeni tudi čevljarski izdelki-čevlji. Potem je tu še razstava čipkarstva in sitarstva, s predilnimi statvami, prejo, kolovratom, pripomočki za izdelavo sit…Zanimiva je tudi razstava klobukov in glavnikov…Nekaj posebnega je razstava Kalanovega pohištva iz Visokega. Kalanovi so bili močna gosposka družina, ki je živela na Visokem, par kilometrov iz Škofje Loke, v smeri Poljanske doline. Z njo je povezan tudi eden naših najbolj znanih pisateljev Ivan Tavčar, ki je tudi živel na Visokem in je doživljanje teh krajev opisal v svojem romanu Visoška kronika. Skratka Kalanovo pohištva zajema čudovite postelje, mizice, komode, lestence,…izmed vsega pa je najbolj zanimiva prečudovito izdelana lesena zibelka, ki jo je Tavčarjeva družina dobila v dar od Karađorđevičev, srbske vladarske družine. Prelepe stvari so prikazane v zbirki stavbarstva, predvsem gre za makete kozolcev, hiš, gospodarskih poslopij in pa lepo ohranjene skrinje, škafi, kmečko orodje, plugi in prave, srednjeveške, gosposke sani. Omenim naj še grajsko kapelo, kjer so ohranjeni bogati, zlati baročni oltarji in prečudovita poslikava stropa.

Škofjeloški grad je tudi prizorišče različnih dogodkov, kar pa je tudi muzej na prostem, ki se nahaja poleg gradu. Postavljen je bil leta 1962. V njem se nahaja zeliščni vrt, kozolec, vodnjak, sadni drevored, Škoparjeva hiša iz 16. stoletja, s pravo črno kuhinjo, lipov drevored, z več kot sto let staro lipo…V Muzeju na prostem ima prostor tudi loško letno gledališče, kjer vsako leto organizirajo vrsto zanimivih kulturnih dogodkov. Z roba parka boste imeli prečudovit razgled na staro mestno jedro Škofje loke in okolico.

Ko si boste ogledali grad Škofja loka, se obvezno sprehodite še po starem mestnem jedru Škofje loke, kjer vas bodo zagotovo impresionirala lepo obnovljena pročelja mestnih hiš, marsikatera s čudovitimi freskami, poslikavami in štukaturami. Na trgu se nahaja tudi kamniti vodnjak, na katerem se lahko odžejate z čisto vodo. Ogledate si lahko še Cerkev svetega Jakoba, katero je urejal tudi znameniti Jože Plečnik. Prelepo Nunsko cerkev in Nunski samostan in še in še.

Škofja loka in grad Škofja loka sta res mesti, kjer boste podoživeli in občutili lepoto in bogastvo srednjeveškega življenja.  

Objavi komentar

Follow us on