fbpx
Image Alt

Blog

skrlatica

Škrlatica je kraljica naših gora

Naša prelepa Slovenija premore kar precej čudovitih gora. Nekatere gore so dostopne za vsakega pohodnika, jih pa je polno takih, kjer pa moraš bit res dobro opremljen ter imet kar nekaj planinskih veščin. Obstajajo tudi dvatisočaki, ki so lahko dostopni in lahko s sabo vzamemo otroke. Je pa kar nekaj težko dostopnih vrhov, kjer pa res ni primerna za otroke in tudi ne za vse ljudi. Ena taka čudovita kraljica v naših gorah je tudi Škrlatica. In zakaj sem omenila kraljica, zato ker je Triglav kralj naših gora, a Škrlatica pa je njegovo nasprotje. Je druga najvišja gora v Julijskih Alpah, saj je visoka 2738 metrov in ves čas gleda severno steno Triglava. Vzdiguje se med dolinama Velika Pišnica in Vrata. Njena strma severna stena pada v krnico Veliko Dnino in kaže svojo skladno podobo številnim občudovalcem, ki se vozijo čez prelaz Vršič. Ob sončnem zahodu njene kamenine zažarijo v škrlatni barvi zato je tudi dobila ime Škrlatica, škrlatna je ime za odtenek rdeče barve. Prek Škrlatice je na severu z ostalimi Julijskimi Alpami povezana Martuljkova skupina, kjer je še danes večinoma vrhov ostalo brez markiranih dostopov.

Na vrh Škrlatice vodi slikovito in razgibano speljana zavarovana pot. Začnemo lahko v Vratih, na Kriških podih ali v Krnici. Vse tri poti se pa se na koncu združijo v Zadnjem Dolku pod vršno gmoto. Varovala nas popeljejo čez južno steno in jugovzhodni greben na vrh. Ker v bližini ni nobene koče, moramo vzpon iz doline opraviti v enem dnevu. Precejšnja višinska razlika in zahtevnost terjata dobro pripravljenega gornika. Edino med potjo najdemo Bivak IV, ki pa ima omejene kapacitete za prenočevanje. Ker je pot na Škrlatico res dolga in kar zahtevna nima polno obiskovalcev, obiščejo jo le planinci s polno znanja v gorah ter polno kondicije. Če lahko rečem najkrajša pot je iz doline Vrat, ki je dolga 6 ur zahtevne hoje, iz Pišnice je dolga kar 8 ur, lahko gremo iz Zadnjice čez Kriške pode, ta pot je kar dolga traja 8 ur in 45 minut. Prej sem omenila da med potjo ni prenočišča, ampak res tukaj pa lahko prespimo v koči na Kriških podih. Nekje 7 ur in pol pa je dolga pot iz Ruskega križa, ta pot se prične na Vršiški cesti, nekje na 3. serpentini. sedaj vidite, da so res vse poti zelo dolge, zato če ste res pripravljeni se odločite za eno od njih.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Damjan Štros, Monika Šlibar, Tomo Perne, Vilma peternel.

Škrlatica in njeno izhodišče

Dolina Vrata; do Aljaževega doma v Vratih se pripeljemo, če se peljemo po Gorenjski avtocesti in jo zapustimo za Kranjsko goro. V Mojstrani bomo opazili table za dolino Vrat. Sledimo tablam za Vrata in parkiramo na velikem parkirišču.

Škrlatica kako do vrha?

Od parkirišča nadaljujemo kar po cesti do Aljaževega doma v Vratih. Tam bomo opazili smerne table, ki nas usmerijo tudi na našo Škrlatico. Pot nas popelje desno v gozd, kjer se kar lep čas bomo tudi vzpenjali. Ko prehodimo gozd, prispemo na travnato pobočje, kjer se držimo levo in se bomo približali steni Stenarja. Nato nam sledijo na poti macesni ter rušje in pridemo do naslednjega razpotja. Tukaj gremo lepo po označeni poti desno proti naši Škrlatici. Tukaj se naša pot kar vzpenja in vzpenja in nas spet pripelje do večjega razpotja, kjer spet nadaljujemo desno. Levo imamo do bivaka, dobri 2 minuti. Nadaljujemo po izredno razgledni stezi okoli Dolkove špice. Pred nami so razbiti Rokavi, za nami pa Triglavska stena. Prehodimo tudi eno izpostavljeno poličko, kjer moramo zelo pazit, ker lahko pride do zdrsa. Pridemo na melišča, kjer se nam vse okoli odpirajo prekrasni razgledi vse do vstopa v steno. Tukaj se začne naš najtežji del na Škrlatico, tukaj nas pričakajo klini ter jeklenice. Pot je res dobro varovana, ko pogledamo navzgor je videti da moramo plezat skoraj navpično. Ampak je pot lepo varovana s skobami in jeklenicami. Tukaj si tudi res privoščite slikanje, ker res so fantastični razgledi. Ko preplezamo to težavno steno pridemo na greben, kjer še imamo dobrih 20 minut ne težke hoje do vrha Škrlatice. Ko boste zagledali križ, vas res ne čaka več dolga pot. Na vrhu bo ves trud poplačan, ki ste ga vložili v današnjo hojo vse do vrha Škrlatice. Na vrhu vas pričaka res krasen razgled, posebej pa še na naš Triglav, ki ga imate pred sabo. Naj se vam ne mudi nazaj, naužijte se lepot ki vam ponuja Škrlatica. Nazaj se pa lepo vrnite po isti poti, kot ste prišli ampak lepo počasi da ne pride do nesreče.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ker je Škrlatica res zahtevna gora, ki nam vzame skoraj cel dan moramo bit primerno opremljeni. Tu se res ni za igrat, oprema mora bit primerna jeklenicam. Ne se spravljat v adidaskah, ker tukaj pa res potrebujete planinske čevlje za dober oprijem. Ker med potjo ni koče moramo imet s sabo dovolj tekočine, ker poleti zna bit vroče in potrebujemo tekočino. Tudi hrano je dobro imet s sabo ter kakšno energijsko ploščico. Ker pa se vreme v gorah rado spreminja, je dobro v nahrbtnik dat tudi dolge rokave in kakšno rezervno majico. Ker pa se gibamo res v visokogorju, ne pozabit doma čelade in tudi samovarovanje tukaj ne škodi, ker varnost je na prvem mestu. Kateri ste že kdaj prehodili take težke in dolge poti, že sami veste kako se obnašat in kaj vzet za sabo. Kateri pa se prvič odpravljate na tako pot pa se res prvo dobro pozanimajte in nato se odpravite. Ne se samo odpravit, ker se vam vidi da morate osvojiti Škrlatico našo kraljico. Res se varno podajte na Škrlatico in dobro premislite, če ste primerni za njo, ker Škrlatica ni Šmarna gora.

Na vrhu Škrlatice stoji velik kovinski Križ, največji pri nas. Prvič so ga postavili že leta 1934. Po drugi svetovni vojni so ga leta 1953 med odstranjevanjem vsega starega podrli in vrgli čez severno steno. Leta 1996 so na vrhu znova postavili velik kovinski križ ki je čista kopija starega. Ta križ simbolizira križe na mnogih vrhovih po vsej Sloveniji. Prva leta po osamosvojitvi leta 1991 oziroma po vzpostavitvi demokratičnega političnega sistema  so se ponavljale javne razprave za tako označevanje vrhov in proti njemu. Križi marsikje stojijo, enim v veselje, drugim pa očitno ne v preveliko napoto.

Če ste dovolj izkušeni za vzpone in imate dovolj kondicije se vsaj enkrat podajte na našo kraljico Škrlatico. Zakaj jo bi samo gledali iz doline kako vas opazuje, povzpnite se tudi vi enkrat na njo in gledate iz nje prekrasne razglede. Pa varno pot na Škrlatico našo kraljico.

Objavi komentar

Follow us on