fbpx
Image Alt

Blog

Mariborski grad

Mariborski grad, ki je stal že v 12. stoletju

Sama sem se večkrat, ko sem bila v srednji šoli, sprehajala po Grajskem trgu v Mariboru. Vedno pa me je tam očaral Mariborski grad. Gradu ni težko najti oziroma zgrešiti. Ko se boste sami sprehajali po Grajskem trgu, ga boste zagotovo opazili. Mariborski grad pa ima kar dolgo in tudi zanimivo zgodovino.

Pravzaprav je Mariborski grad od 12. In vse do 15. Stoletja stal na Piramidi in na Grajskem trgu so v bistvu grad naredili iz že obstoječe stavbe, bolj natančno iz enonastropne stavbe, ampak do tega še bomo prišli. Začnimo pa kar na začetku, pri gradu na Piramidi, kjer se je zgodovina celotnega Maribora začela.

Mariborski grad na Piramidi so zgradili že pred letom 1106. To je bil takrat glavni grad mejne grofije in grad je bil takrat ogromen, vseboval je kapelo, vodnjak in kar tri ribnike. Grad so zgradili v zgodnjeromanskem slogu, stal pa je na osnovi Grajskega griča, danes imenovanega Piramida. Takrat je grad bil zelo zaščiten, saj so ga ščitile brežine, obrambni jarek in stolp, ki je stal samostojno v bližini grajskega jedra in je imel poudarjeno obrambno funkcijo. Jedro gradu je bilo obodnega tipa z dvoriščem in vodnjakom v sredini. Obodno obzidje gradu je bilo zgrajeno iz kamna in debelo kar 2,2 metra. Grad je spreminjal lastnike in leta 1434 so ga tudi temeljito popravili. Grad pa je leta 1528 zadela strela in je pogorel. Nato so ga še bolj razdejali Turki, samo 3 leta pozneje. Med letoma 1570 in 1571 je doživel prenovo. Bolj so še grad poškodovali med letoma 1605 in 1611. Dokončno pa so grad porušili leta 1784. Danes je na območju tega gradu samo še arheološko najdišče. Do tu lahko pridete samo peš, čez mestni park Maribor.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Gajšek, Ivan Jobstl, Petra Novak.

Leta 1532 med trodnevnim obleganjem Turkov, so se deželni gospodje odločili, da upravno stavbo, ki je stala ob Koroških mestnih vratih, utrdijo z mogočno peterokotno bastijo. Dokončno so jo utrdili leta 1559. Stavbo so tu postavili leta 1478 in samo za to stavbo so porušili nekaj meščanskih hiš. Notranjost gradu je bila dolgo preprosta, brez nekakšnih velikih poslikav. Leta 1590 je bil potres in gradbena dela na gradu so spet bila potrebna. Zgraditi so morali novo klet in kuhinjo. Ker pa so kuhinjo povečali, so morali odstraniti mestno obzidje in ga nadomestiti z novim in pomaknjenim obzidjem proti jugu. Zraven kuhinje so zgradili tudi shrambo. V drugem nadstropju so naredili eno večjo in eno manjšo sobo. Mariborski grad je takrat imel 3 dimnike in v večini sedlasto opečnasto streho. Pri vseh delih so sodelovali mariborski obrtni mojstri in vgradili nekaj novega stavbnega pohištva, kot so kletna vrata, dvojna vrata v kuhinji, 3 okna v kuhinji, vrata v shrambi ter tudi 3 okna, v večji sobi so naredili 3 okna, stropni opaž in kar tri vrata, v manjši sobici pa strpni opaž, stranišče in okna. Tale manjša sobica je služila za upravnika in bila je tudi poslikana. Takrat so ometali tudi vse stene in tudi obelili omet. Naredili so tudi ključavnico za vrata v hlev ter pa novi strop v hlevu. Kot lahko vidimo je takrat grad pravzaprav začel šele nastajat v svoji veličastni podobi. Obnove pa so bile tudi na začetku 17. Stoletja, saj je bil leta 1601 požar. Ko je grad leta 1620 dobil nove lastnike, so ga oni prezidali po svojih zamislih. Največji prizidek so bili kar štirje stolpiči, na  vsakem vogalu eden. Stolpiči so bili štirinadstropni in šesterokotni. Po letu 1640 so gradu dodali hodnik, ki je povezoval tri stolpiče med seboj. Leta 1655 zo zgradili tudi loretansko kapelo, ki se nahaja ob arkadnem hodniku in jugozahodnem vogalnem stolpiču. Razvoj gradu je dosegel vrhunec do leta 1686. Med leti 1686 in 1727 je grad doživljal le manjše predelave. Leta 1727 so obnovili vse stolpiče. Z arkadnim mostovžem so preko sredine vzhodnega dvorišča povezali viteško dvorano z vzhodno ložo. Po letu 1751 je grad izgubil dva stolpiča.leta 1929 so upravno poslopje spremenili v kavarno, leta 1938 so porušili stanovanjski stolp in do leta 1940 na grajskem zahodnem dvorišču naredili kino dvorano.

Kaj lahko vidimo v notranjosti gradu:

Viteška dvorana

Je osrednji prostor gradu. Nastala je pred letom 1680. Na stropu lahko vidimo poslikave, ki jih obdaja plastična dekoracija.

Loretanska kapela

Kapelo najdemo ob jugozahodnem grajskem vogalu in je bila zgrajena leta 1655. Po letu 1727 so zakristijo kapele nadzidali in predelali njeno čelo, ter pa tudi kiparsko okrasili. Kapela je temačna, banjasto obokana in neometana. V njej lahko vidimo tudi freske. V kapeli pa sta tudi zanimiva svečnika.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Grajsko stopnišče

Zgrajeno je bilo med letoma 1747 in 1749. Stopnišče nas vodi v osrednji grajski prostor. Stopnišče ima kamnito ograjo v obliki prepletenih pasov in školjčnih motivov. Na stenah pa lahko vidimo rokokojske vitice in kartuše.

Čajnica

Ob koncu 17. Stoletja je tu bila čajnica, v 19. Stoletju pa je tu bila biljardnica. Stene so poslikane in prečudovite.

Nekdanja grajska klet

Od začetka 20. Stoletja so ta prostor uporabljali za gostinske namene in po njej tudi kot restavracijo. Na stenah so še danes vidne prelepe poslikave. Danes tukaj vidimo stalno muzejsko razstavo.

Kaj si še ogledati

Seveda mesto Maribor. V njem lahko najdemo veliko znamenitosti, kot so kipi, cerkve in še več. Sprehodite se po mestu in boste videli, da vam ne bo žal. V mestu je tudi nekaj hotelov, kjer lahko prespite in tako v drugem največjem mestu v Sloveniji uživate več kot samo en dan.

Tudi do stare vinske trte ne pozabite iti.

Če se boste sprehodili ob reki Dravi, boste videli veliko labodov.

Povzpnite pa se tudi na Piramido in na Kalvarijo. Ko boste prišli na vrh obeh omenjenih hribčkov, boste lahko uživali ob razgledu na Maribor. Na Piramido pridete tako, da se sprehodite po Mestnem parku in pot vas bo popeljala navzgor. Do Kalvarije pa pridete iz Biotehniške šole Maribor. Do vrha so stopnice.

Čez mestni park pa pot vodi tudi do prečudovitih Treh ribnikov in do akvarija. Oglejte si oboje, če je le možno.

Mariborski grad vas bo s svojo lepoto in zgodovino očaral. Kot sem že na začetku povedala se nahaja na Grajskem trgu in ga boste s težavo zgrešili, bolj natančno se nahaja na Grajski trg 2. Ker Mariborski grad spada pod pokrajinski muzej Maribor, moramo za ogled notranjosti plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 5 EUR, za dijake, učence, študence ter upokojence pa 1,50 EUR. Tudi za predšolske otroke moramo plačati, kjer pa vstopnina znaša 1,50 EUR. Za vse tiste, ki imate radi zgodovino, ne samo gradu, ampak celotnega mesta Maribor, bo Mariborski grad prava stvar za obiskati. Zraven še raziščite mesto Maribor. Uživajte in seveda s sabo ne pozabite vzeti fotoaparata.

Objavi komentar

Follow us on