fbpx
Image Alt

Blog

smucisce-stari-vrh

Smučišče Stari vrh je primerno za vse generacije

Ko se končuje poletje, prihajajo hladnejši dnevi. Nekdo je mogoče vesel in se veseli mrzle zime. Nekateri nimajo radi vročine in toplega vremena. Zato komaj čakajo, ko se tudi jesen poslavlja in zapadejo prve snežinke v višje lege. Takrat že nekateri iščejo po internetu, kje je dovolj snega za smučanje. Ja o smučanju bomo govorili, saj je kar precej ljudi v naši Sloveniji, ki se radi podajo na smuči in vijugajo po belih strminah. Smučanje je res nekaj čudovitega, da ohranjamo kondicijo in nekaj dobrega naredimo za svoje telo. Pa čeprav je to drag šport si včasih tudi to moramo privoščiti. In kam se naj podamo na smučanje v naši prelepi Sloveniji? Čeprav smo mala država nam naša dežela ponuja kar precej lepo urejenih smučišč za vso družino. Nekateri imajo radi čim bolj večja smučišča, kjer ponujajo ogromno različnih prog. Nas pa je polno, ki smo zadovoljni z bolj malimi smučišči. In eno tako je tudi blizu Škofje Loke. Malo nad Škofjo Loko se nahaja čudovito smučišče za vso družino, to je smučišče Stari vrh.

Smučišče Stari vrh

Samo 35 kilometrov od Ljubljane je smučišče Stari vrh, ki se nahaja na višini 580 – 1217 metrih in zajema kar 55 hektarjev prog za vso družino. Smučišče Stari vrh se nahaja na Škofjeloškem hribovju med Selško dolino ter Poljansko. Smučišče Stari vrh se nahajajo med Blegošem, Lubnikom, Mladim vrhov, Koprivnikom in Starim vrhom. Smučarske proge imajo tako urejene, da so primerne za vso družino. Imajo proge za otroke, za tiste, ki se že znate smučat in tiste, ki ste res že pravi smučarji, ki vam noben breg ne dela težav. Celotno smučišče Stari vrh je opremljeno s 12 kilometri različnih prog. 4 kilometrov imajo lahkih, 2 kilometra težke in 6 kilometrov srednje težke proge. Čist zadosti, da se sprostite po njihovih progah in se na smučate. Ker pa nočejo zaostati za drugimi smučišči so se tudi potrudili in imajo nočno smuko, ki je odprta od 19 ure pa do 22 ure.  Se pa zgodi, da se mogoče kdo ne smuča rad in je prišel z družino na Stari vrh. Takrat pa se lahko podate na sankanje, ki imajo tudi lepo urejeno sankaško progo  ali pa se podate na en kratki pohod na okoliške vrhove ali pa do kakšne turistične kmetije, kjer vas bodo tudi zelo veseli. Progo za sankanje imajo tudi v nočnih urah urejeno. Proga za nočno sankanje je dolga okrog 2,5 kilometra, za dnevno sankanje pa je nekoliko krajša saj je dolga 1,5 kilometra. Imajo povsem svoj Snežni park, kjer poleg sankaške proge vam še ponujajo bob stezo, kjer se vozite z zračnicami, imajo še manjšo skakalnico ter igrala za otroke. Glavnem park imajo namenjen našim najmlajšim smučarjem in vsem tistim, ki prvič stopajo na smuči in se hočejo vozit po belih strminah. Če pa se zgodi, da jim vreme nagaja in nimajo dovolj naravnega snega, se potrudijo in 95% smučarskih prog umetno zasnežijo.

Smučišče Stari vrh je edino smučišče v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo, da imajo ogrevano šestsedežnico, to pomeni, da imajo ogrevane sedeže in smučarje zelo hitro pripelje na sam vrh smučišča. Imajo tudi sidro, ta naprava je najstarejša na tem smučišču in je namenjena tistim smučarjem, ki so že bolj izkušeni. Tudi Kopa Grebljica se imenuje vlečnica, je na progi, ki ni tako zahtevna. Za otroke vlečnica se imenuje Zapreval in je zelo kratka ter namenjena našim najmlajšim smučarjem. Tudi tekoči trak, ki je dolg 61 metrov imajo na smučišču Stari vrh, tudi ta trak je namenjen otrokom. In ta tekoči trak je med najdaljšimi trakovi na smučišču v Sloveniji.

Na smučišču Stari vrh je prirejajo tudi različna tekmovanja na snegu. Najbolj znano tekmovanje je Pokal Loka. Uredijo pa tudi druga smučarska tekmovanja, kot so FIS tekmovanja in tudi državna tekmovanja v smučanju. Na tem smučišču je tudi vijugala po belih strminah naša nekdanja smučarka Tina Maze.

Smučišče Stari vrh

Če pa še niste izkušeni in bi radi svoje znanje na snegu izboljšali, so tudi za to poskrbeli. Lahko najamete učitelja smučanja in vas bo naučil vijugat po smučišču. Tudi opremo si lahko izposodite, če je nimate doma ali pa so jo vaši otroci prerasli.

Karte za smučanje na Starem vrhu tudi niso pretirano drage, zato si jo lahko vsak privošči in se odpravi na zimsko radost na snegu. Lahko si kupite karto samo za dve uri, ki vas bo prišla samo 19 EUR, za otroke pa 9 EUR, za mladostnike pa samo 13 EUR. Imajo tudi karte za 3 ure in 4 ure smučanja. Najboljše pa je da si vzamete kar za cel dan in imate nekaj od dneva. Za cel dan vas bo prišla karta samo 27 EUR, za otroke pa 16 EUR, če pa ste mladina pa 23 EUR. Ker pa nekateri prihajajo sem na počitnice pa si lahko vzamejo kar karte za 6 dni, kar se še bolj splača. Šest dnevna karta vas pride 151 EUR, za otroke pa 80 EUR.

Ker pa smo večinoma na smučišču cel dan nam paše, da tudi nekaj pojemo. Seveda gostinske ponudbe na smučišču Stari vrh ne manjka. Pri zgornji postaji sedežnice se nahaja gostišče, kjer vam ponujajo dobro hrano ter tople in mrzle napitke. Kulinarika v teh krajih je zelo dobra, zato se ne rabite bat da bi ostali lačni. Lahko pa se podate v okoliške kraje na razne turistične kmetije in se tam najeste njihove domače hrane. Tudi gostišče in penzion Stari vrh vam ponuja zelo dobro hrano. Nahajajo se čist na vrhu šestsedežnice na ravnini. Tukaj se nahajajo najlepši razgledi na okoliške vrhove, ki so tudi pozimi prekrasni. Nudijo vam tudi prenočišča, saj tukaj lahko prespi kar 25 oseb. Zato kar pogumno najemite sobo in uživajte tik ob smučišču Stari vrh.

Če se še niste odločili kam se bi podali na smučanje v teh dneh. Izbira ni težka, zapeljite se proti Škofji Loki in se podate na smučišče Stari Vrh. Table vas bodo popeljale direkt do smučišča, kjer se samo nadenete smuči in se že podate na bele strmine. Smučišča so primerna za vso družino, tudi za naše najmlajše smučarje. Tudi lačni ne boste ostali, ker dobre hrane tukaj ne manjka.

Foto: Tina Stegne, Jožica Keršič.

Objavi komentar

Follow us on