fbpx
Image Alt

Blog

pivkajama

Pivka jama – popoln oddih sredi neokrnjene narave

Le 4 kilometre od Postojnske jame sredi smrekovega gozda leži turistično naselje Pivka jama, idealna destinacija za vse željne aktivnega oddiha v naravi. V neposredni bližini leži mesto Postojna, v okolici pa so še naselja Veliki Otok, Zagon, Belsko, Studeno, Strmca in Planina. Avtokamp sprejme do 600 obiskovalcev. Ime je naselje dobilo po podzemni kraški jami, ki je sestavni del obsežnega postojnskega jamskega sistema. Pivka jama je edino mesto v tem sistemu, kjer si je mogoče ogledati vodne rove. Ponuja veličasten prikaz moči tekoče vode. V jami imajo organizirane tudi vodene turistične oglede. Njen vhod – 90 metrov globoko udorno brezno, kjer se na dnu pretaka reka Pivka (podzemna reka, ki v podzemlje vstopi že v okviru Postojnske jame) – se nahaja tik ob restavraciji avtokampa. Do jame vodi 317 stopnic, vklesanih v živo skalo. Turistična pot pelje slaba dva kilometra ob reki navzgor. V jami si lahko ogledamo veliko Podorno dvorano z redkimi stalagmiti, stropnimi stalaktiti in nenavadnimi tvorbami iz temno rjave ilovice. Na koncu dvorane lahko občudujemo čudovit dvojni sigasti slap s prelivajočimi barvami, visok 6 metrov. Iz prve dvorane nas pot vodi po številnih galerijah v dvorano Kapelica, ki je dolga 10 metrov. Tukaj se odpre pogled na rečno strugo, ki dobiva čedalje bolj kanjonski značaj, kasneje pa se reka umiri in postane podobna zelenemu jezeru. V jami si lahko ogledamo še tretjo dvorano, imenovano Kapela, katere posebnost so strme stene s številnimi rjavkastimi, suličastimi kapniki, zavesami in širokim, kopastim slapom. Na tem mestu zapuščamo podzemeljsko strugo reke Pivke, turistična pot pa nas vodi naprej, skozi 100 metrov dolg umetni predor v sosednjo Črno jamo. Od tod Pivka nadaljuje svojo pot v območje Planinske jame, kjer se zlije s čudovito reko Rak, od tod naprej pa teče kot Unica kot poslednja kraška ponikalnica med pritoki Ljubljanice.

Pivka jama

V turističnem naselju Pivka jama je mogoče kampirati v šotorih in avtodomih ali bivati v bungalovih. Na razpolago je 24 prijetnih bungalovov za 4 osebe. Cene bivanja v bungalovih se gibljejo od 38 € za dve osebi do 74 € za štiri osebe izven sezone (od 15. aprila do 20. junija in od 1. septembra do 31. oktobra) in od 42 € za dve osebi do 84 € za 4 osebe v glavni sezoni (od 20. junija od 31. avgusta). Bungalovi s kuhinjo so nekoliko dražji.

Za kampiranje morate izven glaven sezone (od 15. aprila do 20. junija in od 1. septembra do 31. oktobra) odšteti le 9,90 € na osebo, za otroke od 7 do 14 let 7,90 €, za otroke, mlajše od 7 let, pa je bivanje brezplačno. V glavni sezoni (od 20. junija do 31. avgusta) se cena zviša na 11,90 € na osebo in na 8,90 € za otroke med 7. in 14. letom. Turistična taksa znaša 0,70 €, za uporabo elektrike, pralnega in sušilnega stroja je treba doplačati. Psi lahko bivajo brezplačno, gratis sta tudi uporaba tople vode in wi-fi-ja. Doplačilo za zajtrk znaša 4–5 €. Organizirane skupine nad 20 oseb in turistične agencije imajo 10 % popusta in eno brezplačno mesto na 20 oseb v skupini.

Pivka jama

Za šotore je na voljo veliko število prostorov z zglajenimi tlemi, z avtodomom pa se lahko nastanimo praktično kjerkoli. Naj bo v šotoru ali v avtodomu, bivanje v kampu je v vsakem primeru zelo prijetno, saj se ne more nič primerjati s čudovitim občutkom, ki ga ima človek, ko zjutraj vstane in vdihne svež gozdni zrak sredi miru in tišine smrekovega gozda. Glede na to, da se naselje nahaja sredi gozda, je v njem vedno prijetno sveže; tudi sredi najhujše poletne vročine v njem ni prevroče, saj številna drevesa nudijo gosto senco, zrak prijetno hladijo in ves čas skrbijo za svež kisik. Svoje pri tem doda še osvežitev v bazenu in tako je kamp Pivka jama odlično mesto za ohladitev sredi poletne vročine. 

Pivka jama   

V naselju so tudi kopalnice s sanitarijami in pralnimi in sušilnimi stroji, na voljo so tudi odprti plavalni in manjši otroški bazen ter igrišča za odbojko, košarko in tenis. V naselju Pivka jama sta včasih delovali tudi restavracija in trgovina, ki sta zdaj žal zaprti. Uporaba bazena in igrišč je za goste, ki v naselju bivajo več kot en dan, brezplačna. Gostje lahko igrajo tudi namizni tenis in balinajo, mogoča pa je tudi izposoja koles za izlete v čudovito okolico. Skozi kamp Pivka jama poteka tudi kolesarska pot. Teh je v širši okolici res veliko, saj je Postojna z okolico pravi raj za kolesarje. Iz Pivke jame lahko kolesarimo proti dobrih deset kilometrov oddaljenemu Predjamskemu gradu, če gremo v drugo smer, skozi gozd, pa imamo zelo blizu do mesta Postojna. Ena od kolesarskih stez nas pripelje do 677 metrov visokega hriba Sovič, ki je odlična razgledna točka nad Postojno in na katerem je včasih stal grad Adelsberg. V bližini se nahaja tudi Betalov spodmol, paleolitsko jamsko najdišče z ostanki orodij in kosti plena tedanjih lovcev. Betalov spodmol leži v pobočju tik nad cesto Postojna – Bukovje, približno dva kilometra severozahodno od Postojne.

Pivka jama

Turistično naselje Pivka jama je čudovit kraj za vse, ki si želijo pobega iz stresnega življenja v civilizaciji in trenutkov popolnega miru in meditacije sredi naravnega okolja, saj ponuja enkraten oddih v objemu neokrnjene narave. Svež gozdni zrak prečisti pljuča in zbistri misli, raznolike možnosti gibanja pa poskrbijo za aktivno preživete počitnice. Bivanje v kampu Pivka jama lahko izkoristimo tudi za ogled bližnjih znamenitosti, kot so kraški biser Postojnska jama, druge jame v bližini, najosupljivejši med gradovi Predjamski grad, Cerkniško jezero in še marsikaj. Če nič drugega, se lahko podamo na pohod ali kolesarjenje po bližnjem gozdu in uživamo njegov mir in tišino, če imamo srečo, pa lahko vidimo tudi katero od divjih živali v njenem naravnem okolju. V vsakem primeru nam Pivka jama nudi popoln oddih in nas bo zagotovo prepričala, da se bomo še kdaj vrnili.

Foto: Marjeta Milavec, Sara Zupan.

Objavi komentar

Follow us on