fbpx
Image Alt

Blog

vogel

Smučišče Vogel sodi med večja smučišča v Sloveniji

Prihaja zima oziroma ponekod so že zimske razmere. Zato v teh dneh marsikdo razmišlja kako bo izkoristil proste dneve v zimskem času. Nekateri nimajo radi zime in se bolj držijo doma, je pa kar nekaj ljudi, ki komaj čakajo zimo in seveda sneg. Tudi takrat se lahko sproščamo v zimskih radostih. Sneg nam ne sme bit ovira za sprostitev v naravi. Tudi bele poljane so čudovite, najlepše pa je če se lahko po kakšnem bregu spustimo v dolino. Ampak ne peš, na smučeh sem mislila. Ja zima in sneg sta najbolj priljubljen letni čas za smučarje. Nekateri smo samo smučarji amaterji, če se lahko tako izrazim, nekateri pa so res ekstremi na smučeh in jih ne ovira noben klanec. In naša prelepa Slovenija ima kar precej smučarskih prog za vse generacije. Nekako najbolj znano je pozimi Pohorje in tudi Krvavec je kar znani. Pozabimo pa včasih na druga smučišča v Sloveniji. Če se poleti radi podamo na Bohinj, zakaj se tudi pozimi ne bi podali v te kraje. Ja, nad Bohinjem se nahaja eno ta večje smučišče v Sloveniji, to je smučišče Vogel. Kdo se je že večkrat podal poleti na Bohinj in na slap Savica je sigurno že videl žičnico Vogel, mogoče ste se tudi kdaj poleti podali gor.

Smučišče Vogel je zelo znano na Gorenjskem, saj ga v zimskem času obišče kar precej turistov iz širne Slovenije, obišče pa ga tudi kar precej tujcev, ki se radi podajo po belih strminah.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Brane Kne, Karmen Bombač, Nives Bergant, Roman Kuzma, Samir Zahirović, Tadeja Benedik, Tina Stegne.

Smučišče Vogel se nahaja na 596 – 1800 metrih nad morjem. Na smučišče Vogel nas pripelje iz doline gondola. Gondola se nahaja na parkirišču ob vstopu k slapu Savica. Iz centra Bohinja do sem imamo samo 5 kilometrov. Samo smučišče Vogel se nahaja v Triglavskem narodnem parku, zato se tukaj smučate samo po naravnem snegu, zato ker ni dovoljeno umetno zasneževat smučarskih prog. Če je pozimi dovolj snega imajo najdaljšo speljano progo, ki je dolga kar 6800 metrov. Ta proga vas skozi Žagarjev graben pripelje kar v dolino. Gondola, ki vas pripelje iz doline na višino 1535 metrov na Rjavo skalo, sprejme kar 80 oseb. Celotno smučišče Vogel se razprostira na 78 hektarjev in imajo kar 18 kilometrov prog. Kot sem že povedala imajo proge za vse starosti, proge se imenujejo težke, kar jih imajo 12 kilometrov, srednje težke imajo kar 4,5 kilometrov ter lahke proge, teh pa je 1,5 kilometra. Kot na vseh smučiščih imajo tudi tukaj kar nekaj žičnic, da vas pripeljejo višje. Ker je kar nekaj smučarski prog na smučišču Vogel, vas lahko pripelje na vrh proge ena enosedežnica, dve štirisedežnice, ena dvosedežnica, ena nihalka ali pa 3 sidra. Je pa seveda odvisno na katero progo se podate. 8900 smučarjev na uro  je  kapaciteta smučišča. Smučarske proge na Smučišču Vogel so tudi zelo različno dolge, imajo kar različne višinske razlike, različne naklone in seveda težavnosti. Najkrajša dolžina proge je 320 metrov, ampak ta proga ni za najmlajše ni najlažja ampak kar srednje težka. Kateri se že dalj časa smučate veste kaj pomeni katera težavnost. In seveda najdaljša proga, pa kot sem že omenila kar 6800metrov in je tudi srednje težka. Na tej progi tudi prevoziš kar 981 višinskih metrov. Proge imajo tudi svoja imena, kot so Storeč, Brunarica, Orlove glave,  Kratki plaz, Konta, Šija in Žagarjev graben.

Ampak smučišče Vogel oziroma njihovi upravljavci niso pozabili pozimi na tiste, ki imajo radi tek na smučeh. Tudi to progo so uredili, ni ne vem kako dolga, ampak zadosti da se lahko tudi tekači tukaj sprostijo. Progo so uredili malo odmaknjeno od smučišč, tako da lahko v miru tečete na smučeh.

Za rafting je že marsikdo slišal, ampak ta rafting ne mislim na reki. Ampak na smučišču Vogel imajo tudi rafting na snegu. Zelo zanimiva in adrenalinska avantura na snegu. Za ta adrenalinski rafting se morate predčasno prijaviti, program je dolg nekje 2 uri, pride pa vas 25 EUR na osebo. Usedete se v čoln in se spustite po snegu navzdol, v čoln vas lahko gre od 4 – 6 oseb.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Smučišče Vogel im se nekaj bolj adrenalinskega. Ste že slišali za airboarding? Še ne, te pa morate tudi to preizkusit. Uležete se na napihljivo rebrasto blazino, glavo imate naprej, ležite pa na želodcu. Ovinke vozite, da se nagibate levo ali desno, držite pa se za ročaj na blazini. Obvezna oprema tukaj je čelada in seveda ščitniki za kolena. Tudi za airboarding se morate predhodno naročiti, lahko pa se podajo tudi otroci. Za 55 minut aktivnosti vas pride 15 EUR, za otroke 11 EUR, če pa ste dijak ali študent pa 11 EUR. V ceno je šteto vodstvo, ščitniki, čelada in blazina. Vi se samo primerno oblecite in seboj prinesite dobro voljo.

Ker pa je kar nekaj ljudi, ki si ne more privoščiti smučarske opreme in znajo smučat, so tudi za to poskrbeli na smučišču Vogel. Vso opremo si lahko tukaj izposodite. Imajo različno opremo , za tiste ki imajo polno znanja, opremo za otroke, za začetnike. Če rabite servis za svoje smuči so tudi za to poskrbeli. Izkušeni serviserji vam bodo zrihtali smuči, da se boste brez skrbi smučali po strminah.

Na smučišču Vogel je tudi poskrbljeno za naše najmlajše smučarje, to so naši otroci. Saj imajo otroški park, kjer je res poskrbljeno za najmlajše, imajo  dva tekoča trakova. Ena je dolga 20 metrov, ena pa 60 metrov. Tudi sankaško progo imajo ter vrtiljak. Vse to imajo najmlajši vse zastoj, kot tudi žičnice nikjer ne rabijo plačat.

Ker pa se nekateri odpravijo na smučišča za več dni, je tudi za prenočišča tukaj poskrbljeno. Imate kar nekaj prenočišč le nekaj korakov vstran od smučišč. Lahko najamete kočo, če ste radi v bolj moderni sobi se podajte v Hostel Murka, prenočite lahko v apartmaju koča Ruša ali pa v koči Burja. Imate pa tudi precej prenočitev v samem jedru Bohinj.

Ker pa seveda zajema smučanje cel dan, moramo tudi poskrbet za naše želodčke. Na smučanje si res ne moremo nosit hrane s sabo, zato pa so na smučišču Vogel poskrbeli za gostinsko ponudbo. V restavraciji Viharnik bojo poskrbeli za dobro hrano ter toplo pijačo. V okrepčevalnici Orlove glave se boste tudi dobro počutili, saj tukaj nudijo Bohinjsko hrano ter dobro osvežilno pijačo. Če bi radi probali merjaščev golaž se odpravite v planinsko kočo Merjasec ter probajte njihovo domačo hrano. Za napitke pa bojo poskrbeli v baru Macesen, nočnem baru Čuk in bar Kavka.

Če ste ljubitelj smučanja in komaj čakate, da se podate po belih strminah se odpravite proti Bohinju. Zapeljite se na smučišče Vogel in zavijugajte po njihovih progah ter se poleg smučanja še dobro najeste in naužijte prelepih razgledov na naše Julijce. Smučišče Vogel je vreden obiska.

Objavi komentar

Follow us on