fbpx
Image Alt

Blog

Sveti Primož nad Kamnikom

Sveti Primož nad Kamnikom je priljubljena izletna točka

Sveti Primož nad Kamnikom je priljubljena izletna točka tako za Kamničane kot vse ostale in ima podoben pomen kot Šmarna gora v Ljubljani.  Med domačini je tako priljubljen, da se nekateri nanj povzpnejo tudi večkrat na dan. Leži na nadmorski višini 826 m in je oddaljen le nekaj minut iz Kamnika, višinska razlika od Calcita do vrha pa znaša približno 400 metrov. Sveti Primož nad Kamnikom organizira številne prireditve, saj lokalno športno društvo vsako leto organizira tek na Sv. Primoža, prav tako pa je tradicionalna postala tudi prireditev 24 ur Sv. Primoža. Vzpon je primeren za vse generacije v vsakem letnem času. Ne pozabite se udeležiti tudi številnih dobrodelnih pohodov, ki vam omogočajo, da prispevate v sklad za družine v stiski.

Zaradi težav s parkiriščem je najbolje, da je vaše izhodišče za vzpon na Sv. Primoža iz Stahovice, in sicer boste parkirno mesto najlažje našli pri tovarni Calcit. Najboljša pot do tja je mimo Kamnika in skozi naselje Stahovica do odcepa za Kamniško Bistrico, pri katerem zavijemo na levo, od tam pa boste že čez dobrih sto metrov opazili vaše izhodišče. Obisk je možen v vseh letnih časih, a priporočamo, da so zaradi ledenih površin v zimskih razmerah takrat pri roki tudi dereze. Poleti pa svetujemo, da obisk prilagodite razmeram in se nanj odpravite zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, saj del poti po cesti poteka na odprtem. 

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andrej Jeglič, Boštjan Smogavec, Eva Osenjak, Vida Ambrož, Tina Sitar, Urška Podjed, Grega Pirc, Tina Petek, Peter Jantol

Sveti Primož nad Kamnikom podpira številne dobrodelne pohode in teke, zato boste večkrat ob poti lahko opazili obešene letake na drevesu, ki vas opozarjajo na prihajajoče dogodke. Na njem se namreč organizira različne prireditve, kot so dobrodelni pohod na Svetega Primoža, kjer s svojim podpisom v knjigo s podpisi vsak pohodnik prispeva 0,5 evra, ki ga za družine v stiski namenijo sponzorji. Vsako leto poteka tudi tradicionalna prireditev 24 ur Sv. Primoža, kjer se pohodnice in pohodniki želijo v 24 urah kar največkrat povzpeti do vrha. Tudi letos so v mesecu maju pričeli na skupinskem štartu pri Krajevnem domu na Vegradu, a jim ni uspelo preseči lanskega rekorda, ki na priljubljeno romarsko-izletniško točko pod Veliko planino znaša kar 25 vzponov, kar pomeni 175 kilometrsko razdaljo in 10.000 metrov višinske razlike. Prav tako predstavlja prizorišče za edinstvene gorskotekaške navdušence, saj je letos potekal že 23. tek k Sv. Primožu, ki se ga je kljub slabemu vremenu udeležilo prek 80 tekačev in tekačic. Tekač, ki je bil najhitrejši, je na cilj pritekel z zavidajočim rezultatom 16:38 min. 

Običajen vzpon na Sveti Primož nad Kamnikom se pričenja pri tovarni Calcit, od koder prečkate cesto in prvi del poti začnete s krajšim, a strmim vzponom po asfaltni cesti. Vzpon do vrha je sicer v celoti nezahteven in je primeren za vse generacije ter v vseh letnih časih, povprečni čas hoje pa je ocenjen na 45 min. Po prvem krajšem vzponu od tovarne Calcit na desni strani ceste lahko opazite Dom lovske družine Stahovica, vaša pot pa zavije levo in se nadaljuje po bolj položni cesti. Še nekaj časa boste ob desni in levi strani lahko opazili avtomobile, ki se prvemu vzponu raje izognejo in svojo pot začnejo nekoliko višje. Sama cesta sprva vodi do zaselka Prapretno, od tam pa se na desno odcepi označena pot, ki vodi na vrh Sv. Primoža. Vaša pot se od sedaj nadaljuje po široki, urejeni in dobro označeni poti. Kmalu bo razvidno, da je pot dobro prehodna, zato boste lahko na drevesu opazili tudi znak, ki vas opominja, da je pse treba imeti privezane na povodcu.  Pot je obdana z drevesi in med hojo boste lahko slišali petje ptic, ki vam bo omogočilo popoln oddih od vsakdanje prenatrpanosti urnika. Ob velikem smetnjaku lahko nadaljujete levo v hrib, kjer pot večinoma poteka po koreninah in je bolj strma, ali nadaljujete pot po dobro prehodni cesti, ki se kasneje ponovno priključi bolj strmi poti čez hrib. Pot na Sveti Primož nad Kamnikom, ki je bolj primerna za mlajše in starejše, se tukaj usmeri na desno in vodi do pašnika, kjer največkrat srečamo krave, malo višje pa se pasejo tudi koze. Ne skrbite, med vami in njimi je ograja, ki omogoča, da jih od bliže lahko občudujejo tudi otroci. Nato prečkamo kolovoz in nadaljujemo po gozdu, kjer vas poleti ves čas spremlja tudi senca. Že čez nekaj metrov pridemo do razcepa, kjer se ob izboru na desno izognemo večjemu ovinku. Kmalu pridemo do manjšega potoka in nadaljujemo od makadamske ceste v gozd. Po krajšem vzponu na Sveti Primož nad Kamnikom prečkamo manjši potok in prispemo do kapelice, kjer se nahaja klop za vse, ki si želite odpočiti. Od tam naprej se pobočje nekoliko izravna in se nadaljuje vse do nekajmetrskega lesenega korita, kjer se lahko tudi osvežimo.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od tu pa ves čas lahko s pogledom spremljamo naš končni cilj, gotsko cerkev Sv. Primoža in Felicijana, ki je bila zgrajena v 12. stoletju in je sedanjo podobo dobila v 15. in 16. stoletju.  Po okrepčilu pri lesenem koritu nas čaka še zadnji vzpon, a na levi lahko že opazimo okrepčevalnico Mežnarija, ki nas lahko motivira k hitrejšim zadnjim korakom. Sveti Primož nad Kamnikom je z leti postala priljubljeno zbirališče rekreativnih pohodnikov in ponuja dobrote, ki so prilagojene gorskim razmeram. Ob predhodni najavi je koča odprta tudi za organizirane in najavljene skupine, ki se lahko dogovorijo tudi za konkretnejšo malico. Za ogled notranjosti cerkve, ki jo krasijo srednjeveške stenske poslikave, ki upodabljajo pohod Treh kraljev proti Betlehemu, prizore iz Marijinega življenja ter opustošenja, ki so ga povzročili kuga, lakota, kobilica in turški vpadi, se lahko dogovorite v okrepčevalnici. Zaradi svojih naravnih lepot in sakralnega bogastva je priljubljeno tudi kot romarsko središče, kjer se ob pomembnih cerkvenih praznikih lahko udeležite tudi maše. Ko prispete na vrh, si lahko odpočijete na že pripravljenih ležalnikih, obenem pa lahko uživate ob prečudovitem razgledu na okoliške hribe in ljubljansko dolino; ob jasnem dnevu pa pogled sega vse do Ljubljane, Krima in Snežnika. Poskrbljeno je tudi za otroke, saj se za okrepčevalnico lahko zamotijo na manjšem igrišču, vi pa se lahko v miru sprostite. Za še boljši razgled pa lahko obiščemo še vrhnjo kapelico in za njo staro cerkev Svetega Petra, do katere nas loči le še minuta hoje. Tisti, ki ste bolj vztrajni, pa pot na Sveti Primož nad Kamnikom lahko nadaljujete tudi do Velike Planine ali planine Kisovec.

Prijetno hojo!

Objavi komentar

Follow us on