fbpx
Image Alt

Blog

Tolminska korita

Tolminska korita so biser med slovenskimi naravnimi lepotami

Tolminska korita sem obiskala že večkrat, a me vsakokrat znova očara njihova edinstvenost. To je kraj, kjer strme stene in kristalno čisto Tolminko občutimo v vsej njeni divjini in pobližje spoznamo Hudičev most, Medvedovo glavo, Skakalce …  

Tolminska korita ležijo ob sotočju Tolminke in Zadlaščice približno 2 km severno od Tolmina. Ležijo na najjužnejšemu robu Triglavskega narodnega parka in so obenem najlepša vstopna točka v narodni park.

Do njih se lahko zapeljemo z avtom iz Tolmina in brezplačno parkiramo na bližjem parkirišču. Iz Tolmina do korit se lahko tudi sprehodimo, saj nas prijetna pot vodi skozi Tolmin in Zatolmin mimo sončnih travnikov, kjer kmetje iz Zatolmina kosijo travo in pridelujejo znani okusni sir Tolminc.

V zadnjih letih so Tolminska korita vedno bolj obiskana, zato je bila v letu 2017 uvedena novost, in sicer javni avtobusni prevoz. Avtobus vozi vsak dan od 1. 7. do 31. 8. in za ceno 0,50 eura prepelje obiskovalce iz Tolmina do korit. S prostornega parkirišča poleg Brajde odpelje vsako polno uro med 10. in 15. uro, s parkirišča pred koriti pa vozi 10 minut čez polno uro. 

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Grega Pucelj, Matjaž Dremelj, Medina Redžić, Bojan Sa, Andreja Lah Pucelj

Tolminska korita lahko obiščemo od marca do novembra, v zimskem času pa so za obisk zaprta. Pot je sicer kratka in lahko dostopna, vendar je na nekaterih tudi izpostavljena in spolzka, zato se za pot primerno pohodno obujmo.

Vstop v korita je od bližnjega parkirišča oddaljen le 100 metrov. Tam nas pričaka lesena hišica, kjer plačamo vstopnino. Ta znaša 5 € za odrasle in 2,5 € za otroke od 6. do 14. leta, obisk za otroke, mlajše od 6 let, je brezplačen.

Tolminska korita si lahko ogledamo sami, saj nas vodijo usmerjevalne table, v hišici  na vstopni točki pa nam ponudijo tudi zemljevid poti in pojasnijo, kam naj gremo. Odločimo se lahko tudi za voden ogled korit vodnika Triglavskega narodnega parka, ki poteka v juliju in avgustu vsak ponedeljek ob 10.15. Nanj se prijavimo dan prej do 12. ure na info.bohinjka@tnp.gov.si ali 04 578 02 45. Vodenje po koritih z vodnikom si lahko rezerviramo tudi na telefon 05 380 04 80 ali mail info.tolmin@dolina-soce.si.

Tolminska korita sem si doslej ogledala le sama in z družino, morda pa se bom v prihodnje priključila tudi kateremu od vodenih ogledov.

Ogled Tolminskih korit poteka po krožni poti, dolga je približno 4 km in traja približno eno uro in pol. Od vstopne hišice nas steza najprej pelje skozi gozd, ob njej pa me je na enem ob obiskov prijetno presenetila gručica metuljčkov, ki je počivala na cvetu.

Pot nas pripelje do kamnito-betonskih stopnic, po katerih sestopimo k soteski Tolminke.

Tolminko prečkamo preko lesenega mostička, ki je bil po poplavah pred nekaj leti na novo sezidan.

Pot nadaljujemo na levo in se skozi manjši predor nekoliko vzpnemo. Na drugi strani predora nas objame hlad korit, ki je posebej v poletni pripeki blagodejen, kot bi vstopili v prijetno klimatiziran prostor. V Tolminska korita, visoka 60 metrov in dolga 200 metrov.

Pred nami so strme stene, z mahom porasle skale, spodaj v tolmunu teče kristalno čista Tolminka, visoko nad nami pa se boči Hudičev most. Ne velja zaman rek, da je Slovenija najlepša dežela in korita so njen biser.

Še preden zapustimo ta najlepši del korit, nas informativna tabla za predorom obvesti, da imamo pred sabo termalni izvir. V vdolbini pri reki pred nami namreč leži jama, v kateri ima voda temperaturo med 18 in 20 stopinja Celzija, medtem ko jih ima mrzla Tolminka od 5 do 9 stopinj. Žal je jama zaradi podora sedaj nedostopna, termalna izvir pa skozi špranje pronica v Tolminko in je opazen ob nizkem vodostaju.

Do mostička čez Tolminko se vrnemo po isti poti ter nadaljujemo pot do sotočja Tolminke in Zadlaščice, kjer so urejene tudi klopce za prijeten oddih. Sotočje leži na nadmorski višini 180 metrov in predstavlja najnižjo točko Triglavskega narodnega parka.

Nedaleč od sotočja je čez reko Zadlaščico brv, kjer vodi pot do vasi Zadlaz Žabče, mi pa se od sotočja pričnemo vzpenjati do ceste, ki pelje v vasi Zadlaz Čadrg in Čadrg. 

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na sredi vzpona do ceste se pot odcepi na desno, kjer si po 300 metrih lahko ogledamo Medvedovo glavo. To je skala, ki se je zagozdila med korita reke Zadlaščice in zaradi oblike in obraslosti z mahom v resnici spominja na medvedovo glavo. Zadlaščica se v soteski pretaka med številnimi tolmuni oziroma jih preskakuje, zato so tisti del poimenovali Skakalce. 

Ko dosežemo asfaltno cesto, si pred vrnitvijo lahko ogledamo še vhod v Zadlaško oziroma Dantejevo jamo. Do nje je še nekaj minut hoje po cesti. Jama naj bi navdihnila znamenitega pesnika Danteja pri ustvarjanju njegovega Pekla v Božanski komediji. Jame še nisem obiskala, saj je za obisk potrebno vodstvo jamskega vodnika in ustrezna oprema.  

Od jame se vračamo po cesti čez Hudičev most, ki se pne 60 metrov visoko nad reko Tolminko. Most je leta 1907 zgradilo tolminsko županstvo, do takrat pa je do vasi Čadrg in Zadlaz Čadrg vodila le stezica čez mostiček na dnu korit. Pogled v globino korit s hudičevega mostu je kar malce strašljiv, a prav zato nam da odličen občutek, kako globoko pod nami se je v Tolminska korita zajedla modra Tolminka.

Od hudičevega mostu do izhodiščne točke je še približno pet minut hoje.

Po prihodu iz korit, pred odhodom ali tudi kar tako, se lahko okrepčamo v prijetni Okrepčevalnici Tolminska korita. Obisk je skorajda nujen, če želimo okusiti friko, najbolj znano tolminsko jed, saj jo tam znajo odlično pripraviti. Friko se pripravi iz tolminskega sira, krompirja in jajc, postrežejo pa nam jo poleg polente.  

Ljubitelji domačih dobrot pa v bližini korit lahko obiščejo kmetijo, na kateri lahko kupimo domači sir, jogurt ali sadni jogurt, skuto …

Tolminska korita smo si tako sicer ogledali, a v bližini je še kar nekaj lepih krajev primernih za obisk. Po cesti mimo Tolminskih korit se lahko zapeljemo do vasice Čadrg, ki leži na planoti nad sotesko Tolminke. Cela vas je usmerjena v ekološko pridelavo, zato lahko pri njih kupimo sir in druge mlečne izdelke. Vas je znana tudi po komuni, v kateri se zdravijo odvisniki, v vasi pa domuje tudi pevec in ustvarjalec skupine Bakalina, poznane po pesmih v domačem tolminskem narečju.

Iz bližnjega Zatolmina se lahko zapeljemo tudi do čudovite cerkvice Javorca iz 1. svetovne vojne.  

To dvoje in še kaj je vredno obiskati do naslednjega obiska Tolminskih korit.

Komentarji

Objavi komentar

Follow us on