fbpx
Image Alt

Blog

jezerojasna

Jezero Jasna, kjer se gore ogledujejo v smaragdno čisti vodi

Jezero Jasna je kraj, kjer se nam odpočijejo misli in telo. Obdano je z vrhovi julijskih gora, voda v njem pa je kristalno čista. Jezero je en najlepših biserov Slovenije in se nahaja v neposredni bližini Kranjske Gore.

Kranjska Gora je sicer najbolj znana po svojih smučiščih pod Vitrancem v zimskem času, vendar sta kraj in njegova okolica zelo zanimiva tudi v ostalih letnih časih. Kraj leži v Zgornjesavski dolini ob izlivu reke Pišnice v Savo Dolinko. Možnosti za nastanitev in okrepčilo v Kranjski Gori je veliko, saj je v kraju več hotelov, številni apartmaji in gostišča.  

Posebno v zadnjih letih je Kranjska Gora vedno bolj priljubljena tudi poleti, saj se v kraju in okolici lahko prijetno ohladimo pred poletno pripeko. Kranjska Gora je priljubljena tako med iskalci aktivnih doživetij, saj so na voljo poletno sankališče, kolesarski park, številne kolesarske steze, okoliški hribi in gore ponujajo obilo možnosti za pohode; kot tudi za ljubitelje miru in uživanja v lepi naravi.

Blizu so Gozd Martuljek, izvir Save Dolinke – Zelenci, nordijsko skakalno središče Planica …

Eden najbolj priljubljenih kotičkov Kranjske Gore pa je tudi jezero Jasna.

Jezero Jasna leži le 1,7 km iz Kranjske Gore, ob cesti, ki pelje na Vršič. Do njega se lahko zapeljemo iz Kranjske Gore in parkiramo na brezplačnem parkirišču tik ob jezeru ali pa se iz središča Kranjske Gore do njega sprehodimo, saj do njega vodi sprehajalna pot. 

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Stane Žerak, Dominika Razinger, Sandi Kelc, Denis Sodržnik, Kristina Razpet, Barbara Oblak, Aljaž Čibej, Blaž Poljanšek, Bojan Slevec, Miro Zalokar, Polona Škegro

Obiščemo ga lahko kadarkoli, v vseh letnih časih. Poleti prijata hlajenje in sončenje ob jezeru, v spomladanskih in jesenskih mesecih so posebej priljubljeni sprehodi ob jezeru. Barve pomladnega ali barvitega jesenskega gozda se tedaj ogledujejo v jezeru, poseben čar pa ima sprehod ob jezeru tudi pozimi, ko je odeto v snežno belino.

Med Kranjsko Goro in jezerom Jasna vozi tudi turistični avtobus. Avtobus vozi vse do Planice in slapa Peričnik, celodnevna karta za odrasle je na voljo za 12 €, za otroke do 12. leta pa je brezplačna.

Jezero Jasna sta pravzaprav dve med seboj povezani umetni jezeri na sotočju potokov Mala in Velika Pišnica. Njegova podoba se je skozi čas spreminjala, v tridesetih letih prejšnjega stoletja so tam najprej zgradili zunanji bazen z ogrevano vodo in gostinski objekt. Bazen so kmalu nato podrli, v devetdesetih letih pa so prvemu jezeru dodali še drugo v bližnji gramozni jami.

Območje je bilo kljub lepoti kar nekaj čas prepuščeno bolj samemu sebi, v zadnjih letih pa jezero Jasna doživlja pravi preporod, saj vsako leto ponudbi dodajo nekaj novega. Uredili so okolico jezera in sprehajalne poti, zgradili razgledni stolp oz. stolp za skakanje v vodo, namestili klopce za sprehajalce in lesene pomole, odprli prijeten lokal … Da si ob jezeru lahko vsak najde svoj košček zase.

Jezero Jasna je pravi raj tudi za fotografe, saj v smaragdno čisti vodi odsevajo gore nad njim. Za spominsko sliko pa je bil v letu 2016 urejen tudi poseben kotiček – fotookvir s klopco in lesenim kipom Vitranca z naravno kuliso jezera in gora za njimi.

Otroci za fotografiranje najraje splezajo na bronasti kip kozoroga ob jezeru. Ta je že dolgo simbol jezera Jasna, saj tam stoji že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko ga je ustvaril kipar Stojan Batič.

Nad jezerom kraljujeta gori Prisank ali Prisojnik in Razor. Prisank je razpotegnjena gora s kar dvema znamenitostma. Pod njenim vrhom je najbolj znano okno v Julijskih Alpah – Prisankovo okno, ki je visoko kar 80 metrov in široko 40 metrov. Okno je ena največjih naravnih odprtih na Slovenskem in je lepo vidno tudi z Jezera Jasna. Na severni strani Prisojnika pa je narava v skale izklesala obraz, ki naj bi bil po legendi okamneli obraz Ajdovske deklice.

Ob severnemu delu jezera, poleg razglednega stolpa, je urejena tudi Kneippova pot. Pot sestavlja krožna pot iz dveh delov, sestavljenih iz kamnov in kamenčkov različnih velikosti, v enega pa je speljan potoček. Pot je posebej priljubljena med pohodniki, ki si po napornih pohodih lahko zmasirajo stopala v vseh letnih časih. Bila sem kar začudena nad pohodniki, ki so po ledeno mrzli vodi brodili v mesecu novembru, ko sem se sama že grela v bundi, a zatrdili so, da jim to izredno prija.

Ob jezeru je urejena tudi manjša čolnarna, kjer si lahko izposodimo kajak ali pa v zadnjem času vedno bolj priljubljeni sup.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Lokal ob jezeru je lepo vpet v naravo ob jezeru. Sestavljata ga dva lesena lokalčka, eden ponuja pijačo in sladoled, v drugem pa si lahko privoščimo kaj za pod zob. Lesena pa nista le lokalčka, ampak so zanimivi tudi leseni stoli, kamor se lahko usedemo oz. zleknemo.

V bližini lokalčkov je nameščena lesena utica za ljubitelje knjig, kjer si jih lahko brezplačno izposodimo in po branju vrnemo na svoje mesto.

Ob lokalih so urejeni tudi toaletni prostori.

Jezero Jasna je resda hladno tudi v poletnih mesecih, saj ga napaja hladna voda izpod gora, a v poletni pripeki prija tudi ohladitev v njej. Najpogumnejši pa se osvežijo s skokom s 6-metrskega razglednega stolpa oz. skakalnice.

Kranjskogorci pa si želijo, da bi del jezera poleti tudi ogrevali s sončno energijo. Med obema jezeroma so namreč nameravali zgraditi še enega manjšega oziroma bi del enega jezera zmanjšali, a za to idejo niso dobili naravovarstvenega soglasja. Morda pa bodo ta projekt uresničili v prihodnje ali pa našli primernejši prostor drugje ob Kranjski Gori.

Voda v jezeru je resnično čista, saj v njej plava obilica rib, po njem pa čofotajo številne račje družine.

Poleg urejenih poti ob samem jezeru Jasna je urejena tudi sprehajalna pot od jezera do Kranjske Gore. Ob njej so urejeni piknik prostori in prijetno otroško igrišče. Pot je tudi osvetljena, tako da si privoščimo tudi nočni sprehod.

Jezero Jasna pri Kranjski Gori je resnično kraj vreden obiska, tako kot še precej ostalih lepih kotičkov v Kranjski Gori in okolici. Cesta mimo jezera pelje na Vršič, ki je z 1611 metri najvišji cestni prelaz v Vzhodnih Alpah, pred vrhom Vršiča pa si lahko ogledamo rusko kapelico iz 1. svetovne vojne. Z Vršiča oziroma grička pri Poštarski koči ali pri Erjavčevi koči na Vršiču lahko vidimo kamniti obraz Ajdovske deklice na Prisanku.

Nedaleč stran od Kranjske Gore leži Planica z nordijskim centrom in skakalnicami, posebno doživetje pa nudi najstrmejši zip line čez planiško velikanko. Ob cesti do Planice si lahko ogledamo tudi Zelence – naravni rezervat, kjer izvira Sava Dolinka. V smeri proti Jesenicam blizu Mojstrane pa se lahko povzpnemo pod Slap Peričnik.

Jezero Jasna in Kranjska Gora – komaj čakam, da vaju spet obiščem.

Objavi komentar

Follow us on