fbpx
Image Alt

Blog

triglavski-dom-na-kredarici

Triglavski dom na Kredarici je najvišja planinska postojanka v Sloveniji

Triglavski dom na Kredarici leži na višini 2515 metrih nad morjem. Je najvišja planinska postojanka v Sloveniji, in tudi meteorološka postaja. Triglavski dom na Krederici stoji med dvema vzpetinama, na eni strani je Rjavina na drugi strani pa Triglav. Nahaja se v Julijskih alpah v Triglavskem narodnem parku. Blizu doma, samo nekaj metrov stran je tudi kapela Marije Snežne, blizu pa je tudi Ivačičeva jama.

Zgodovina

Dom je že leta 1896 zgradil Jakob Aljaž. O gradnji koče je začel razmišljat, ker je moral nekoč prespati s prijateljem v Dežmanovi koči in takrat mu je prišlo na misel, da bi on imel rad svojo kočo nekje v gorah. Ves materijal za kočo, ki je bila takrat lesena so vse ročno nosili gor, nosilo je 30 pridnih delavcev. Ob prvi otvoritvi koče se je takrat zbralo že 100 planincev, in že takrat je dobila ime triglavski dom na Krederici. Kočo so morali večkrat obnavljati in popravljati, ker pa je prva koča bila dosti manjša so jo tudi dograjevali in povečevali. Ko so potekale vojne so tudi kočo zelo uničili in so morali vse popravljati.

Dom ima pet gostinskih prostorov, ima 300 sedežev ter tudi dva točilna pulta. Imajo kar 140 ležišč v 30 sobah, od tega 160 skupnih ležišč v 8 prostorih. Imajo tudi umivalnico z mrzlo vodo ter wc. Koča je tri nadstropna, tako, da ne primanjkuje prostorov. Za rezervacijo morate prej poklicati, če hočete prespati, ker poleti je le gužva.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Borut Gabrič, Damjan Štros, Jernej Jeromel, Marjo Bolčina, Monika Emeršič, Špela Kračun

Triglavski dom na Krederici ima tudi električno energijo, kar jo pridobivajo s 20. sončnimi celicami, ki jih imajo na strehi, imajo pa tudi od leta 1998 veternice.

Krederica je edina, ki ima tudi meterološko postajo, kar je v prizudku poleg doma. Prve meritve so že izvajali leta 1897.

Kot sem že omenila nekaj metrov stran je tudi kapela, kar je tudi najvišje stoječa kapela v Sloveniji. Maše so od junija pa do konca avgusta vsako nedeljo ob 18 uri.

Triglavski dom na Krederici je odprt celo leto, ampak glavna sezona je od začetka junija pa do konca septembra. Pozimi dom oskrbujejo meterologi. V domu se lahko odžejate in tudi napolnite svoje lačne trebuhe, ko se sprehajate po okoliških gorah. Tukaj res ne boste ostali lačni in ne žejni.

Pri domu so tudi fantastični pogledi na vse okoli. Najlepše se seveda vidi Triglav, krasno se vidi tudi Rž, Veliki in Mali Pršivec, Debela peč, Tosc, Pihavec, Prisojnik, Razor.

Na Triglavski dom na Krederici ne moremo priti z avtom ali s kolesom. Na dom pa se pride samo peš in imeti moramo kar precej kondicije, da lahko pridemo do doma. Če boste v domu prespali, lahko grejo z vami tudi otroci, saj poti niso težke in zahtevne, moramo pa vedet da lahko trajajo tudi po 5 ur ali več. Tako, da sami presodite, koliko so vaši otroci zmožni prehodit.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Poti

Na Triglavski dom na Krederici vodi kar nekaj prijetnih poti iz Aljaževega doma v Vratih, iz doline Zadnjice, iz Rudnega polja, iz doline Krme, doline Kot, iz Pokljuke. Kot sem že omenila poti so dolge več kot 5 ur, zato se res pripravite za tako dolgo pot.

Opisala vam bom dve poti, ena je lahka in primerna za vsakega bolj kondicijsko izkušenega planinca, kar pa je druga že malo bolj zahtevna, saj vas med potjo spremljajo klini. Prehodili pa smo mi že obe poti in tudi drugo pot sta prehodila moja dva otroka, takrat stara 10 in 11 let.

Krma; iz Jesenic se peljemo proti Kranjski gori in v vasi Dovje bomo opazili table za Vrata. Peljemo se po tej cesti v Mojstrani, tam pa bomo opazili table za dolino Krme in Kot. Sledimo tablam za dolino Krme, ki nas kar po nekaj časa pripelje na parkirišče v Krmi.

Ta pot je lahka, zato je tudi najbolj primerna, da jo opravite z otroci, če ste z njimi namenjeni. Najprej gremo po cesti, kar čez čas nas pripelje v gozd. Po gozdu se kar lep čas sprehajamo in tudi pot je lepo označena, vi samo sledite planinskim znakom. Ko se bo gozd končal pridemo na pot, ki nas vodi čez rušje. Ko se rušje konča pridemo na lepo travnato jaso, ki se imenuje Vrtača. Sledite samo markacijam in čez  nekaj časa vzpenjanja pridemo do pastirske koče Zgornje Krme. Tu se nam tudi lepo odprejo pogledi na okoliške gore, prav prijetno si je tu malo odpočiti. Naužijte si tukaj malo narave in svežega zraka. Naprej sledite markacijam in pot se bo začela vzpenjat, nakar boste prišli na razpotje. Vi greste v smeri za Krederico, ker levo se gre za Planiko. Sledit morate naprej samo tablam za Krederico, saj pot je lepo označena. Tukaj naprej hodite po travnatih poteh, odpirajo se vam vedno lepši pogledi in razgledi. Kar vzemite si čas in si razgledujte ter naredite kakšno lepo fotografijo. Hitro se bo tudi to travnato pobočje končalo in prišli boste vse bolj v kamniti del, kar je lepo shojena steza vse do doma na Krederici. V zadnjem delu boste se kar vzpenjali, saj morate vedet, da greste na višino 2515 metrov. Pot ni težka, ni jeklenic in klinov, je pa kondicijsko kar. Ko boste prišli do doma bo vaš trud poplačan in boste zelo veseli, da ste le prisopihali do doma na Krederici. Sedaj pa si le odahnite, spočijte ter naužijte pogledov. Ne pozabite nekaj pojesti in v domu si lahko tudi kaj naročite. Okoli doma je polno prostora in klopi, za vsakega se najde lep prostor. Nazaj lahko greste po isti poti, lahko pa greste najprej do doma na Planiki in dol v Krmo. Pot je tudi lahka in primerna za vsakega.

Aljažev dom v vratih ( čez Prag ); ko se peljemo iz Jesenic proti Kranjski Gori in vasi Dovje gremo proti Mojstrani in Vrata. Sledimo tablam v dolino Vrata. Parkiramo na velikem parkirišču blizu Aljaževega doma.

Odpravimo se po cesti proti Aljaževem domu, nakar poiščemo table in sledimo mimo doma proti Triglavu. Hitro pridemo do spomenika klin, kjer gremo dalje naravnost. Pot gre naprej po gozdu, mi pa gremo samo naravnost. Ko bomo prečili hudournik, pa bo naša pot postala bolj zahtevna. Spopadat se bomo začeli s klini. Ampak pot je lepo urejena in speljana, tako da nam ne bi smeli delat težav, če smo navajeni na kline. Edino težavo nam lahko naredi 15 meterski navpičen kamin, ampak so nam v pomoč jeklenice in klini. Ko prehodimo ta najtežji del se naša pot položi in hodili bomo po Triglavskih podih. Meni je bilo tukaj zelo lepo, prekrasni pogledi, pot tu ni težka ampak meni se je tu najbolj vleklo do doma na Krederici. Je pa res da so me obdajali prekrasni pogledi na vse strani. Ko pridete do doma na Krederici je trud poplačan in nagrajen. Vrnite pa se kar po isti poti lepo počasi. Na tej poti je dobro imet tudi čelado.

Če pa ste se že enkrat odločili, da obiščete Triglavski dom na Kredarici se povzpnite tudi na triglav. Če niste dovolj izurjeni, da greste sami si poiščite nekega vodnika ali pa koga ki je že bil večkrat na Triglavi. In seveda tudi primerno opremo, kot je plezalni pas, samovarovanje in čelado.

Tudi do Triglavskega doma na Krederici se ne spuščajte, če niste dovolj pripravljeni in opremljeni. Tu morate res imeti primerno obutev, pohodne čevlje. S sabo imejte dovolj tekočine, ker poleti rada korita z vodo usahnejo. Ker je pot res dolga je dobro s sabo imet nekaj za pojesti. Tudi kakšno sadje bi bilo dobrodošlo. V nahrbtniku je dobro imet rezervna oblačila, anorak, prvo pomoč. Tu se res rado vreme spreminja, zato se pripravite na takšno pot,

Ne bo vam žal obiskati Triglavskega doma na Krederici, deležni boste prelepih razgledov daleč naokoli. V domu boste toplo sprejeti, naužili se boste tople hrane in pijače, prav tako pa si boste tudi lahko odpočili in prespali, ter se naslednji dan vrnili v dolino. Pa varen korak vam želim.

Objavi komentar

Follow us on