fbpx
Image Alt

Blog

Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je kraj, kjer najdemo največ labodov

Ko se malo otopli, nas večina takoj pomisli na skok na obalo ali kakšen drugi izlet. Odkar živim v Ljubljani, se pa z velikim veseljem odpravim kar do »labodjega« jezera. Kje je to? Poglejmo …

Ob imenu »labodje« v povezavi z »jezero« takoj pomislimo na naše najbolj znamenito jezero z otočkom, vendar v tem primeru ni tako. Čeprav težko verjamemo, ampak Bled ni jezero, kjer najdemo največ labodov. Največ belih lepotic in lepotcev se šopiri na Zbiljskem jezeru.

Zbiljsko jezero je zelo priljubljena izletniška točka za Ljubljančane in prebivalce bližnjih krajev. Ko posije sonce, je zelo hitro zgodi, da so tam vsa parkirišča zasedena in vse mize polne. Ampak zakaj? Prijetna oaza se skriva nekaj kilometrov iz Ljubljane, natančneje ob kraju Zbilje oziroma je od Medvod oddaljeno približno 4 kilometre. Jezero je zajezitveno jezero ob reki Savi. Njegov nastanek sega v leto 1953, ko je bil ob izgradnji hidroelektrarne Medvode v istoimenskem kraju postavljen jez. Tako se je zaustavil tisočletni tok reke Save in samo v dveh dneh se je napolnila dolina med Zbiljami in Brezovcem ter dobila ime »Zbiljsko jezero«. Ker je nastalo med dvema krajema, se geografsko loči na desni breg z vasjo Zbilje in znamenito čolnarno ter levi breg hriba Brezovec z manjšim počitniških naseljem oziroma kampom Dragočajna.

Jezero zavzema malo manj kot 70 hektarjev površine. Široko je med 40 in 250 metri ter je zato priljubljeno za številne vodne športe. Obala je dokaj strma, okrog in okrog je obdana z gozdovi, zato kopanje ni priporočljivo. Ob prvem pogledu se zdi, kot da gre za reko, vendar ni tako. Okoli jezera vodi tudi dobro urejena pešpot, ki povezuje sosednje okoliške kraje, prav tako pa čez jezero vodi tudi most, ki povezuje Zbilje in Valburg.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Branka Mavec, Daniel Tomanovič, Jasmina Milenovič, Jožica Žumer, Maja Kocman, Primož Čarman, Romana Majhen, Vesna Tršinar, Zala Klinar

Med že omenjenimi vodnimi športi je prvak nedvomno veslanje. Turistično društvo Zbilje je prevzelo krmilo in upravlja s čolnarno, katere tradicija sega že do nastanka jezera. Pred že več kot 60 leti je veljalo, da če kaj veljaš, se usedeš na kolo, prikolesariš do Zbiljskega jezera, spiješ žganje in poješ bob, si izposodiš čoln in svojo ljubljeno »pelješ en krog« po jezeru, nato pa se odpraviš domov. Danes je zgodba dokaj podobna, le da se obiskovalci do tja odpravijo z avtom, ne dobijo žganja in bobov, temveč imajo na voljo kavarno, kjer se lahko brezskrbno nastavijo sončnim žarkov, kaj dobrega spijejo, pojedo in se družijo. Tik ob čolnarni je namreč Bistro Dotik, ki ponuja tako pijačo kot hrano v notranjih prostorih ter na terasi, kjer so pa poleg navadnih miz na voljo tudi ležalniki, ki pričarajo občutek, kot da smo na »plaži«. Med ležanjem ob plaži se obali večkrat približajo labodi, za katere je v čolnarni na voljo plačljiva vrečka koruze. Hranjenja labodov se najraje poslužujejo otroci, ki neverjetno uživajo ob pogledu na bele mogočne živali. Otroci pa ne pridejo na svoj račun le zaradi labodov. Najmlajši obiskovalci imajo na voljo veliko otroško igrišče s številnimi igrali, če pa se mogoče zgodi, da jo zagode vreme, je v prostorih bistroja pripravljen otroški kotiček. Otrokom tako ne bo dolgčas, prav tako pa ne otrokom po srcu, saj nedaleč stran od bistroja nahajajo mivka za igranje odbojke, igrišče za nogomet in igrišče za košarko. Kot se za okolico tako priljubljenega kraja spodobi, pa se ob jezeru ne da uživati le v športnih aktivnostih, temveč tudi v raznoraznih zabavah. Ob jezeru so na voljo namreč tudi prostori za piknik, zabave in večje dogodke, med katerimi je nedvomno največja »Zbiljska noč«, ki poteka v poletnih mesecih.

Zbiljsko jezero ni znano le po labodih, čolnih in plaži, temveč tudi po tem, da ob njem prezimujejo vodne ptice. Tako ni le priljubljena izletniška točka za nabiranje toplih sončnih žarkov, temveč tudi za opazovanje sivih čapelj, rac, galebov, rumenonog, rečnih galebov in nenazadnje labodov, ki so, kot opisano že na začetku, najbolj naseljeni ravno ob Zbiljskem jezeru. A Zbilje ni znano le po pticah, temveč tudi po ribah, saj je zelo bogato s številnimi različnimi ribami, kot so šarenka, podust, klen, rdečeoka in nenazadnje ščuka. A ker je jezero stoječe, veliko težavo predstavlja tudi rast vodnih rastlin, zaradi česar je bilo jezero pred leti sanirano.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Jezero je torej priljubljena turistična točka že od vsega začetka. Kdor si je želel malo oddiha, se je odpravil tja in podobno je tudi danes, vendar danes ob uživanju na sončku in pogledu na jezeru večkrat gremo tudi v čoln, kanu ali na sup, nemalokrat se zgodi, da se zapodimo za žogo, še pogosteje pa se odpravimo na sprehod. Turistično društvo si že več let prizadeva, da bi v celoti uredilo kolesarske poti in pešpot, saj ta še ni v takšni obliki, da bi bila z lahkoto prehodna. Z novo pešpotjo bi skušali povezati zanimive lokacije v okolici, med katere spada tudi znameniti smledniški grad. Čeprav so od njega ostale le še ruševine in je deležen številnih arheoloških raziskav, je dobro obiskan, kar pa je le še en razlog več, da bi pešpot speljali tudi do njega. Zaenkrat žal ni dovolj sredstev niti za realizacijo obnovitvenega načrta, s katerim bi na svoje mesto postavili tudi razgledni stolp, ki naj bi po predvidevanjih nekoč bil visok približno 30 metrov. A tudi brez razstavnega stolpa je danes razgled z gradu neverjetno lep, z njega pa se vidi, seveda, tudi Zbiljsko jezero, ki leži res v neposredni bližini gradu.

In kako pridemo do Zbiljskega jezera? Iz Ljubljane sledimo Celovški cesti in nadaljujemo pot proti Mednemu, nato pa Medvodam in kmalu že vidimo prvi smerokaz za Zbilje. Po dveh krožiščih se peljemo le naravnost in kmalu pridemo do parkirišča tik ob gasilskem domu. Proti jezeru se odpravimo peš po ulici, ki se rahlo spušča, nato pa kmalu zagledamo jezero, ob katerem se nahaja že omenjen bistro, takoj zraven je čolnarna, levo pa se nahaja otroško igrišče. Če se odpravimo še naprej proti levi, pridemo do omenjenih igrišč, travnatih površin in gozdnih poti.

Ko bo torej zopet čas za kakšen izlet, se odpravite do Zbiljskega jezera. Čeprav je največja gneča prav v popoldanskih urah in čez vikend, se obiskovalci hitro porazgubijo, tako da se vedno najde kakšna prosta miza za srkanje hladne pijače. In ko vas kdo vpraša, kje ste preživeli popoldne, ne pozabite reči, da ob »labodjem« jezeru, ki je od Ljubljane oddaljen le nekaj minut vožnje. Bled? Ne. Zbilje!

Objavi komentar

Follow us on