fbpx
Image Alt

Blog

velenjsko-jezero

Velenjsko jezero za odlično ohladitev

Velenjsko jezero spada med Šaleška jezera. Ta jezera so: Škalsko jezero, Velenjsko jezero in Šoštanjsko jezero. Nastala so, kot posledica izkopavanj v velenjskem premogovniku. Jezera na začetku niso bila najbolj priljubljena, saj so zalila rodovitne kmetijske površine. Sedaj pa Velenjsko jezero privablja vse več ljudi. Okoli njega se je razvijal in se še razvija bogat turizem. Velenjsko jezero  ima površino okoli 1,5 kvadratnih kilometrov. Velenjsko jezero ima dva pritoka: Lepeno in Sopoto. Ima globino približno 54 m in je tako globlje od najbolj znanega Blejskega jezera.

Velenjsko jezero, kot že samo ime pove, leži v Velenju. Ime je tudi dobilo po kraju, kjer se nahaja. Zato pot do njega ni težka. Če se odpravite na pot iz Ljubljane, se peljete po avtocesti proti Celju. Iz avtoceste se odcepite za odcep Šentrupert/Gornji Grad/Mozirje. Na križišču zavijete levo in se peljete nad avtocesto. Nato pot nadaljujete naravnost približno 3 kilometre, kjer se odcepite desno za smer Polzela/Parižlje. Kmalu zagledate znake za Velenje. Nato je do Velenjskega jezera več možnih poti. Lahko se peljete mimo premogovnika ali pa greste čez center Velenja. Če se peljete iz smeri Celje pa avtocesto zapustite na izvozu Šempeter/Polzela /Prebold. Nato pa sledite smerokazom za Velenje.

Velenje je na nadmorski višini 396 m in je  industrijsko mesto. Najbolj znani industriji sta Gorenje in Premogovnik Velenje. Velenje spada med mestne občine.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Poznič, Emanuel Pavlovič, Irena Marolt, Saša Podpečan, Žan Beti

Vsekakor je danes Velenjsko jezero med domačini in tudi turisti priljubljena točka za sprehode, sproščanje in aktivno preživljanje prostega časa. Velenjsko jezero ima urejeno plažo – imenovana tudi mestna plaža. Poskrbljeno je za vse. Kot na pravi obali imate tudi tukaj možnost izposoje ležalnikov in senčnikov. Urejeno je celotno kopališče (sanitarije, tuš, poležavanje in sončenje …). Imate možnost tudi izposoje čolna, saj je ob jezeru tudi čolnarna. Seveda je poskrbljeno tudi za varnost kopalcev, saj je označena cona plavanja. Prisotni pa so tudi reševalci iz vode (v času sezone). Ob Velenjskem jezeru imate tudi lokale. Najbolj priljubljena sta lokal ob čolnarni ter lokal, ki se imenuje kar po plaži – Plaža MiaMia. V  tem lokalu boste dejansko dobili občutek, kot da ste na morju. Lokacija ter urejenost lokala poskrbi za pravi miselni pobeg. Tako marsikateri domačin niti ne hodi na morje, saj ima za vse poskrbljeno ob Velenjskem jezeru. Poskrbljeno je tudi za otroke, saj so v času sezone igrala v vodi. Izven sezone oziroma mlajši otroci pa se lahko poigrajo na igralih (tobogan, gugalnica ipd). V Velenjskem jezeru pa so tudi labodi in račke, kateri pridejo do obale in čakajo na košček posušenega kruha. Parkirate lahko tik ob jezeru. Parkirišče je brezplačno, vendar v glavni sezoni, predvsem sredi dneva lahko pričakujete precejšnjo gnečo. Veliko bolj mirno je v času izven sezone, saj lahko v miru sprehodite ter se sprostite. Otroci pa bodo najbolj veseli, če jih na Velenjsko jezero odpeljete ravno na vrhu sezone, saj je tam največ dogajanja.

Če vas poležavanje in sončenje ne veseli pa se lahko odpravite po sprehajalni poti ob jezeru, lahko se odpravite s čolnom na vožnjo po jezeru ali pa se v bližnjih kmetijah prepuščate drugačnim razvadam. Imate možnosti tudi jadranja, potapljanja, supanja ipd. Poskrbljeno pa je tudi za vaše pasje prijatelje, saj je posebni del namenjen prav njihovim vragolijam v vodi. Velenjsko jezero je primerno za vse starosti. Enostavno se da dostopati tudi z vozički.

Ko vas dohiti lakota pa lahko v bližnjih lokalih pojeste kakšen prigrizek. Če pa sodite med bolj zahtevne pa vsekakor morate obiskati Restavracijo Jezero, kjer se prepustite kulinaričnemu razvajanju.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Pred slabim letom pa se je v medijih pojavila tudi informacija, da naj bi Velenjsko jezero dobilo novo podobo. Hiške, ki bi  bile na vodi ter počitniške hiše ob obali. Načrt je postavitev hotela na Velenjskem jezeru. Seveda pa je kar nekaj zakonodajnih ovir. Zato je marsikdo glede teh napovedi zelo skeptičen. Načrti so sanjski, saj bi lahko kmalu na Velenjskem jezeru plavale turistične hiške, ob obali pa restavracija, recepcija ter počitniške hiške. Na samem jezeru bi plaval še ogrevan bazen, ki bi ga za zimske mesece spremenili v drsališče. Ali se bo pravljica uresničila pa bomo izvedeli v naslednjih letih.

Plažo na Velenjskem jezeru obišče letno skoraj 100 tisoč ljudi. Občina ima tudi sama kar nekaj načrtov okoli Velenjskega jezera vendar tudi glede tega bo potrebno počakati. Vsekakor pa je res, da je Velenjsko jezero postalo zelo zanimivo za domače in tuje investitorje, saj v njem vidijo še nekaj več.

Velenjsko jezero ponuja ogromno možnosti v vseh letnih časih. Vendar je tudi ostali del Velenja ter okolice zelo primeren za turistične obiske. Še znane in zelo obiskane destinacije:

  • Muzej premogovništva Slovenije (dobili boste vpogled v delo rudarjev),
  • Velenjski grad (iz 13. Stoletja)
  • Soteska Huda Luknja (okoli 1,6 km odkritih rovov in podzemnih jam z bogatim podzemnim svetom)
  • Spomenik Maršala Tita (v osrednjem mestnem trgu).

Zelo znana prireditev Velenja pa je prireditev za najmlajše: Pikin festival, ki se tudi odvija v bližini Velenjskega jezara. Pikin festival je zelo priljubljen med vsemi. Takrat še odrasli postanejo otroci. Pikina dežela je priljubljena med vrtci, šolami in tudi družinami. Marsikatera družina prvič obišče Velenje in njeno okolico, ko imajo otroke in udeležba na Pikinem festivalu ne sme manjkati. Predvsem pa je Pikin festival zabava. Teme so prepletene z vsakdanjim življenjem, vendar so prikazane na zabavni način (domače živali, glasbene delavnice, likovna delavnica, knjižne delavnice, ročno pranje perila, obdelovanje zemlje, idr.). V času Pikinega festivala, je organizirana tudi plovba z ladjico po Velenjskem jezeru. Velenjsko jezero takrat še dodatno oživi, saj je polno otroške igrivosti.

Ne glede na to, da ali se bodo napovedi za prihodnost uresničile ali ne, Velenjsko jezero je že danes  jezero, ki daje ogromno možnosti za preživljanje prostega časa. Čeprav na začetku nastanka ni bil priljubljen, celo osovražen, pa je danes priljubljena točka ravno domačinov. V Velenju živi kar nekaj ljudi v blokovskih naseljih in tako jim ravno Velenjsko jezero ponuja pobeg izven betona, pobeg v naravo, pobeg v aktivnosti, pobeg v koristno preživljanje prostega časa… . Verjetno si marsikatero mesto želi takega pobega. Velenjsko jezero pa v samo Velenje privabi tudi goste in s tem industrijsko mesto postaja vse več tudi turistično mesto, zanimivo domačinom in tujcem.

Objavi komentar

Follow us on