fbpx
Image Alt

Blog

gradisko-jezero

Gradiško jezero je jezero, kjer lahko najdete mir in tišino

Ljudje radi obiskujemo jezera, večinoma zato, ker jih povezujemo z mirom in tišino. Predstavljajo prostor, kamor se lahko umaknemo pred civilizacijo in njenih hrupom in lažje zadihamo. Gradiško jezero je eno izmed takšnih jezer, kjer lahko najdete mir in tišino, hkrati pa do njega ni težko priti. Smerokazi vas usmerjajo s strani Moravč ali pa s strani Lukovice, kamor se neposredno do jezera lahko pripeljete z avtom.

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero, ki leži delno v občini Lukovica in delno v občini Moravče in je bilo zgrajeno leta 2000 zaradi zadrževanja vode ob potoku Drtijščica, ki se nahaja zraven avtoceste Ljubljana–Maribor. Sprva je DARS želel zgraditi le suhi zadrževalnik, šele potem so se odločili za jezero. Z jezerom danes upravlja Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

Ime Gradiško jezero ni samoumevno. Okoliški prebivalci se niso mogli ob izgradnji zediniti, kako bi poimenovali jezero, zato je v ta namen Osnovna šola Janka Kersnika naredila anketo za različna poimenovanja, hkrati pa so se v okviru turističnega krožka odločili zasnovati projekt, kako privabiti turiste na Gradiško jezero. V anketi je prevladalo trenutno ime, učenci Osnovne šole Janka Kersnika pa so s tem projektom na tekmovanju, ki so se ga udeležili, prejeli zlato priznanje.

Gradiško jezero leži na nadmorski višini 340 m, v globino seže 5,5 m, veliko pa je kar 24 ha. Ne glede na to, da je avtocesta v neposredni bližini, je jezero ravno prav odmaknjeno, da ne slišimo nobenega hrupa. Okrog jezera se razprostira makadamska sprehajalna pot, ki je dolga 4,2 km, primerna za hojo, tek in kolesarjenje. Ob sami poti se nahajajo tudi telovadne naprave za tiste, ki vam hoja ni dovolj. Med sprehajanjem ali tekom pa se lahko vmes osvežite tudi pri Jernejevem vodnjaku, kjer najdete prijetno mrzlo izvirsko vodo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Poznič, Cirila Štrublej, Nina Poznič, Vida Ambrož

Legende pričarajo pravljičen doživljanje vsakega kraja ali naravne znamenitosti in tudi Gradiško jezero ni nič drugače. O jezeru obstajata dve legendi. Prva pravi, da je včasih tukaj že stalo jezero, ter da je v njem živel zmaj. Nedaleč od jezera naj bi stal grad Rožek, v njem naj bi stanovala graščak in njegova hčerka. Zmaj je zahteval graščakovo hčerko, vse pa se je srečno končalo, saj je zmaja ponesreči ubil nek berač, graščak pa ga je za to bogato nagradil.

Tudi druga legenda omenja, da je tu že bilo jezero. Na vsaki strani jezera je stal grad. Na eni Gradiški grad, na drugi pa grad Rožek. Graščaka naj bi se po jezeru vozila drug k drugemu in skupaj lovila ribe, vendar je nekega dne graščak z gradu Rožek od tlačanov zahteval, da morajo prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Posledica prekopa je bila, da je voda odtekla v potok Radomlja, na območju jezera pa so nastali pašniki.

Gradiško jezero pa spremlja tudi Rokovnjaška pot. Rokovnjači so bili včasih skrivna družba, ki so se ukvarjali z ropanjem zlasti premožnih ljudi. Danes ta izraz lahko pomeni tudi ničvrednega ali malovrednega človeka. Večinoma so bili med rokovnjači dezerterji – tisti, ki so pobegnili od vojakov. Pot je poimenovana po rokovnjačih, ki so živeli v Črnem grabnu okoli občine Lukovica. Sama pot je dolga okoli 60 km in obsega 13 kontrolnih točk. Najvišji vrh na poti je Špilk, ki leži na 957 m nadmorske višine.

Gradiško jezero pa plavalce največkrat odvrača s svojo rjavo barvo zaradi močvirnatih tal. Na jezeru vsako leto poteka tekmovanje v ribištvu. Ribiči radi tudi ljubiteljsko pridejo na Gradiško jezero, saj je na jugozahodnem koncu jezera drstišče rib. Če se želite popeljati z jadrnico po jezeru, morate imeti obvezno dovolilnico, prav tako za ribarjenje. Dovolilnico lahko kupite kar prek spleta na strani Ribiška družina Bistrica Domžale, na vseh prodajnih mestih Eventim ali pa na sedežu Ribiške družine Bistrica Domžale v času uradnih ur, ki potekajo vsak drugi petek na dva meseca od 17. do 19. ure. Veljajo stroga pravila za lovljenje rib, ki jih je potrebno po ulovu tako spustiti nazaj v jezero, saj shranjevanje rib v mreži ni dovoljeno. V jezeru prebivajo krapi, amurji, kleni, smuči, ščuke, bolemi, kreni, mrene, pohri, ostriži, zeleniki in koreselji. Na vodni gladini pa se velikokrat zadržujejo labodi in race.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ob pohodu ob samem jezeru bodite pozorni tudi na čudovit razgled na Kamniško–Savinjske Alpe. V zimskem času jezero zamrzne in je primerno za igranje hokeja ali za drsanje, po sprehajalni poti pa po sneženju uredijo pot, ki je primerna tudi za tek na smučeh.

Poleg ribarjenja pa se od leta 2006 spomladi prireja ob Gradiškem jezeru tudi znameniti tek okoli Gradiškega jezera, ki združuje tekače iz vse Slovenije.

Nedaleč stran se nahaja vas z imenom Gradišče, kamor se lahko zapeljete in ogledate cerkev sv. Marjete. Severozahodno od cerkve so bili nekoč najdeni dokazi, da je tukaj stalo prazgodovinsko gradišče. Vas je poimenovana ravno po tem najdišču, saj gradišče kot sama beseda pomeni prazgodovinsko postojanko ali naselbino na vzpetini, ki ima obrambni jarek in zid.

Če radi hodite in vam obisk Gradiškega jezera ni dovolj, se lahko podate tudi na pot proti Limbarski gori. Pot je markirana, hoda pa je približno za dve uri. Leži na nadmorski višini 773 m, tam pa stoji tudi cerkev sv. Valentina. Za okrepčilo gostov skrbi gostinski lokal, ki ne obratuje ob torkih in sredah, druge dni v tednu pa vam z veseljem postrežejo.

Jugovzhodno od jezera pa si lahko pogledate še eno znamenitost, in sicer ostanke gradu Rožek. Janez Vajkard Valvasor je grad upodobil v Slavi Vojvodine Kranjske leta 1679 ter ga tudi lociral in opisal, sami zapisi o gradu pa segajo že v leto 1249. Imel naj bi obrambne stolpe in obzidje. Grad je bil najprej pod oblastjo vitezov iz Gamberka, nato je prišel pol roke Celjskim grofom, po izumrtju teh pa neposredno v roke Habsburžanov. V zastavi so si ga lastili koroški grofje, po njihovem izumrtju pa Celjski.

Leta 1515 je bi grad zaradi kmečkega upora zavzet in opustošen. Po kmečkem uporu je grad prehajal le še iz roda v rod plemiške družine Gall. V času Valvasorja je bil grad že razvalina. Plemiška družina Gall je bila velika pripadnica protestantske vere, zato je bila v času protestantizma na gradu Rožek tudi luteranska kapela z grobnico.

Znamenitosti Slovenije nikoli ne razočarajo. Naša država ponuja številne skrite kotičke, ki jih je vredno obiskati. Gradiško jezero predstavlja imeniten enodnevni izlet, kamor se lahko odpravite sami ali pa z družino. S seboj lahko pripeljete še psa, ki pa ga je treba imeti na povodcu. Ko boste prišli k jezeru, boste navdušeni nad tišino in mirom. Če pa ostanete še malo dlje, do mraka, pa lahko v poletnih mesecih opazujete kresničke, ki se potikajo po gozdu in travi.

Objavi komentar

Follow us on