fbpx
Image Alt

Blog

velika-baba

Velika Baba se veličastno dviga nad Krnskim jezerom

Velika Baba je 2016 metrov visoka gora, nad dolino Lepene. Na vrhu nas čaka vpisna skrinjica ter prekrasen pogled na Krnsko jezero, Krn ter druge gore. Velika Baba je gora, ki je z doline skoraj ne opazimo, saj na nobeno stran ne kaže izrazite podobe. Je ena izmed višjih vzpetin v valovitem svetu med Komno, Krnskim jezerom in dolino Soče. Tudi njena lega je zelo zapletena, zemljepisno spada k Komni in celo spodnjim Bohinskim goram, vendar je jo smiselno prepisat  k skupini Krna. Dolgo na Veliko Babo ni bilo označene poti in je bila prepuščena sama sebi. Ko pa so nagradili dom pri krnskih jezerih, pa so tudi naredili označeno pot na Veliko Babo. Poti niso rabili na novo delat, saj je bila še vedno shojena iz vojaških stez iz prve svetovne vojne. Tako je postala Velika Baba enostaven planinski cilj, ampak iz mojih izkušenj se kar vleče. Si pa na koncu poplačan s čudovitimi pogledi daleč na okoli.

Izhodišče poti

Izhodišče za smer Velika Baba je iz Lepene. Če smo v Bovcu, se peljemo proti Trenti, na desni strani v vasi Soča bomo opazili table za Lepeno. Kar en čas se peljemo vse do doma dr. Klementa Juga v Lepeni. Poiščemo prostor za naš avto in se odpravimo na pot.

Zavedajte se, da je to visokogorska tura, zato se tudi primerno opremite za to pot. Kot prvo, obujte se v primerne čevlje za visokogorje, nikakor ne obuvajte športnih copatov! Obvezno si obujte pohodne čevlje, ki jih dobite že v vsaki trgovini. Ker med potjo ni nikjer studenčka ali izvira, morate v nahrbtniku imeti zadostno količino vode. Pot ni kratka, ampak kar dolga in kondicijsko zahtevna. V nahrbtnik je tudi dobro, da si daste kaj za jesti, vsak sam pa ve koliko mora pojesti. Tudi kakšna energijska tablica je priporočljiva, kak kos sadja, npr. banane so zelo dobre med pohodništvom. Ker pa se tudi vreme zna zelo spreminjat, ne pozabite na kak anorak in kako rezervno oblačilo. Ker pa hodite kar precej po odprtem, zna poleti pripekati močno sonce, zato se opremite s pokrivalom in zaščitno kremo. Vsi, ki ste že redni pohodniki na takšne ture, že sami veste, kaj je primerno za v nahrbtnik.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andrej Jeglič, Božena Petrušič, Milena Parteli, Olga Tul, Petra Novak, Marjeta Milavec, Eva Osenjak

Velika Baba vas nagradi z neverjetnim razgledom

Od doma dr. Klementa Juga poiščemo table in se usmerimo  na markirano pot. Na tabli piše, da je pot dolga 4 ure, ampak iz izkušenj vam povem, da je pot daljša, mi smo potrebovali nekje 5 ur in pol s postanki. Pot bo kar lep čas potekala po gozdu, tako da bomo hodili lepo po senci. Ko bomo prišli do zgornje postaje žičnice pa se tudi gozd konča. Malo naprej bomo prišli do merjenje višine snega, vsako leto ga merijo aprila. Naprej moramo biti pozorni, ker se bo naša pot odcepila  v levo, pot je lepo označena za Veliko Babo. Napotimo se na to stezo, kjer bomo čez čas spet prišli v mali pas gozda. Ampak spet bomo ta pas gozda hitro prehodili, nakar bomo prišli na travnik. Tu je kar precej velika trava ampak pot je lepo shojena in označena. Prišli bomo na pobočja pod Veliko Babo, in ko bomo naredili ovinek v desno se bomo sprehajali po melišču. Tu se nam bodo odprli fantastični pogledi proti Krnu in lepo bomo videli tudi Krnsko jezero. Pot nato preide med ruševje in se začne vzpenjati. Ko bomo prehodili ta del, bomo prišli v dolino. Na levi strani nas čaka Velika Baba, na desni pa Velika Monturo. Tu bomo tudi prišli do razpotja, kjer se bomo usmerili na levo pot. Zadnje pol ure se bomo vzpenjali po travnatem ter kamnitem delu poti, zadnji del pa bo najbolj strm vzpon, ki nas bo pripeljal na vrh Velike Babe. V zadnjem delu poti bodite tudi pozorni na cvetlice. Tu boste našli prave šopke planik, ampak jih ne trgajte – naj cvetijo in krasijo naše gore. Velika Baba vas na vrhu poplača za ves trud, ki ste ga vložili do sem. Tu se nam odprejo prekrasni pogledi daleč naokoli. Predvsem lep pogled bo na Krn in videli boste Krnsko jezero. Ko smo mi prišli gor, smo mislili, da se tukaj ustavi čas, tako je krasno, imate mir, ker goro obišče malo ljudi. Mi nismo srečali nobenega planinca ne gor in ne dol, res gora sameva, ampak škoda, ker zgoraj pa je res čudovito. Naužite se pogledov, naredite čudovite fotografije ter si malo odpočijte. Vrnemo so po isti poti nazaj, ampak ko se vračate, lahko še obiščete Krnsko jezero ter v  koči pri Krnskih jezeru tudi kaj toplega pojeste.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Krnsko jezero

Je največje visokogorsko jezero, dolgo je 300 metrov in široko 150 metrov in 18 metrov globoko. Tukaj imate lep pogled na Krn, odpira pa se vam tudi Velika Baba. Poleti obišče Krnsko jezero na tisoče ljudi, saj pot ni dolga in traja iz Lepene nekje 2 uri in pol. Leži na višini 1391 metrih in je ledeniškega izvora. Poleti je okoli jezera polno pohodnikov, ki se sončijo ob jezeru in si nabirajo energijo v čudoviti naravi in čistem zraku. Od tu vodi tudi pot na Krn.

Planinski dom pri Krnskih jezerih

Leži na 1385 metrih nad morjem, dom so odprli leta 1980, kjer so najprej naredili zimsko sobo. Leta 1984 so imeli odvoritev, leta 1987 pa so zgradili še peti spalni objekt. Koča je odprta od začetka junija in do konca avgusta. Takrat se tu obrne polno pohodnikov, da se okrepčajo in tudi kaj toplega pojejo. Dom je tudi obveščevalna točka Gorske reševalne službe in imajo tudi defibrilator. V jedilnici imajo 75 sedežev in pred domom je 120 sedežev. V sobah imajo 53 postelj in tudi na skupnih ležiščih 57 ležišč. V zimski sobi oziroma bivaku je 18 ležišč ter tople odeje. Dom ima tudi umivalnico s toplo vodo ter wc. Dom oskrbujejo z tovorno žičnico, tako tudi napovedane skupine nudijo prevoz opreme z tovorno žičnico. Če hočemo tukaj prespati moramo se najprej rezervirat posteljo, ker imajo zelo zasedeno. Zato tudi, če vam je pot na Veliko Babo v enem dnevu predolga ali pa če bi radi še uživali ob jezeru, si kar rezervirajte sobo.

Če ste dovolj kondicijsko pripravljen, je Velika Baba vsekakor primerna destinacija. Zaradi dolge poti Velika Baba ni najbolj primerna za majhne otroke, saj jim bo na poti poleti tudi vroče, lahko pa prespite v domu pri Krnskem jezeru. Zgoraj pa, kot sem že večkrat omenila, bo trud poplačan, ko se vam prikažejo čudoviti razgledi. Pa varen korak na Veliko Babo.

Objavi komentar

Follow us on