fbpx
Image Alt

Blog

Vinjeta 2020

Vinjeta 2020 – za nepozabne poti po Sloveniji

Slovenija je raznolika dežela, kjer se na razmeroma majhni površini stikajo številni različni svetovi oz. pokrajine, polne naravnih lepot, kulturnih znamenitosti, bogate zgodovine in še neraziskanih kotičkov. Iz prestolnice se lahko v dobrih dveh urah zapeljete do goratih Alp, na vzhodu države doživite umirjeno lepoto Panonske nižine, na jugozahodu raziščete obmorski mediteranski svet ali pa vas pot popelje na skrivnosten Kras, poln podzemnih jam in edinstvenega življenja, ki se bohoti v njih.

Možnosti za potep in doživetja je resnično ogromno, da bo pot čim bolj udobna in čim hitrejša, pa je dobro, da se nanjo odpravite z avtomobilom, opremljenim z vinjeto. Nova vinjeta 2020, ki jo lahko v nagradni igri na Gorec.si dobite brezplačno, bo sicer naprodaj že od 1. decembra, zato si jo pravočasno priskrbite in se odpravite novim dogodivščinam naproti.

Vinjeta 2020 v rumeni barvi

Vinjeta je cestninska nalepka, ki voznikom vozil do 3,5 tone največje dovoljene mase omogoča neomejeno uporabo hitrih cest in avtocest v določenem časovnem obdobju. V Sloveniji se je vinjetni sistem uvedel 1. julija 2008, s čimer se je promet v veliki meri preusmeril na avtocestno omrežje. S tem se je izboljšala prometna varnost v cestnem prometu, povečala se je hitrost toka prometa, kar je še posebej opazno v turističnih sezonah, saj je to pripomoglo tudi k zmanjšanjem zastojev na cestah. Tako hitre ceste in avtoceste še vedno veljajo za veliko varnejše od regionalnih in glavnih cest.

Nova vinjeta 2020 bo po že znanih podatkih rumene (kovinsko) barve oz. v barvi olivnega olja. Cena zanjo ostaja nespremenjena in je določena glede na tri cestninske razrede, v katere so razdeljena vozila. Motorna kolesa in druga enosledna motorna vozila sodijo v razred 1, zanje pa so na voljo letna (55 €), polletna (30 €) ali tedenska (7,50 €) vinjeta. Avtomobili, bivalna, kombinirana in druga dvosledna motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone in ki imajo višino vozila nad prvo osjo do 1,30 metra, sodijo v cestninski razred 2A. Letna vinjeta 2020 zanje stane 110 €, mesečna 30 €, tedenska pa 15 €. Vsa ostala dvosledna motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone in ki imajo višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, pa sodijo v cestninski razred 2B. Tudi zanje so na voljo letna (220 €), mesečna (60 €) in tedenska (30 €) vinjeta.

Kako do vinjete za leto 2020?

Letna vinjeta 2020 velja od prvega decembra letos do zadnjega januarja naslednje leto, kar pomeni, če smo natančni, 14 mesecev veljavnosti. V primeru da avtocesto uporabljate pogosto ali kar vsakodnevno, je zagotovo najbolj cenovno ugodna rešitev, da kupite letno vinjeto. Nakup lahko opravite na bencinskih črpalkah v Sloveniji in na mnogih poštah, avto klubih … V tujini je vinjeta 2020 na voljo zlasti na bencinskih črpalkah tik pred vstopom v Slovenijo.

Vinjeta 2020

Če razmišljate o nakupu letne vinjete za prihajajoče leto 2020, jo lahko z nekaj sreče dobite tudi brezplačno. Na spletni strani Gorec.si lahko namreč sodelujete v nagradni igri in se potegujete za brezplačno vinjeto 2020. Tako bo popotovanje od privlačne slovenske obale preko dogajalno pestre prestolnice do s termalnimi vrelci bogatega vzhodnega dela države še vznemirljivejše.

Pazite tudi na namestitev vinjete, saj je ta veljavna le takrat, ko je pravilno nameščena na vozilu. To storite z odstranitvijo zaščitne folije, vinjeto pa nepoškodovano nalepite na notranjo stran vetrobranskega stekla tako, da se jasno vidi od zunaj. Kazen za vožnjo brez vinjete tam, kjer je zahtevana, se giblje od 300 do 800 €, pri tem pa je potrebno kupiti še vinjeto. Vinjeta 2020 je tako nepogrešljiva, če želite v prihodnjem letu izkoristiti številne možnosti za raznovrstne aktivnosti, ki jih ponuja Slovenija. Z družino, prijatelji ali v lastni družbi se odpeljite v termalno zdravilišče, v najbližje smučarsko središče ali na ogled mestnega vrveža katerega od slovenskih mest ter obogatite svoje izkušnje in ustvarite nove spomine.

Komentarji

 • Ana Ban
  24. oktobra, 2019

  Za osebno varnost,ker so kvalitetna,močna

  Odgovori
 • pavel bele
  24. oktobra, 2019

  Stilska dovršenost, dolga življenjska doba, udobje, tehnologija

  Odgovori
 • Damijana Rednak
  24. oktobra, 2019

  Ker so čudovita kakovostno izdelana in pa tudi visoko funkcionalna.

  Odgovori
 • Tatjana Gošnik
  25. oktobra, 2019

  So lepega videza in zelo funkcionalna.

  Odgovori
 • Luka Antlej
  17. novembra, 2019

  Sodelujem

  Odgovori
 • Zdenka MESERKO
  21. novembra, 2019

  Ker so ene in edine, ki jih obožujem!

  Odgovori

Objavi komentar

Follow us on