fbpx
Image Alt

Blog

vitranc

Vitranc ima čudovit razgled na Kranjsko Goro

Radi bi nekaj naredili za svojo telo, da ne bi poležavali doma na sedežni pred televizijo? Pa ne veste kam se podat med tednom ali med vikendom. Nasa prelepa Slovenija ponuja kar nekaj čudovitih lokacij za pohodništvo za celo družino. Če imate majhne otroke, jih ne rabimo puščat doma pri babicah, kar jih vzemite s sabo v naravo, pa naj gre poleg tudi babica in dedek. Vsi se boste sprehodili po lepi mirni naravi, na koncu pa vas pričakajo fantastični razgledi. In kam se bi odpravili, da bi bilo primerno za vse starosti? Lani sem se tukaj tudi sama sprehajala z družino in mi je ostalo v lepem spominu. Odpravite se na Vitranc nad Kranjsko goro.

Mislim, da je že marsikdo slišal za Vitranc, če ne, se vsako leto pozimi tam nekaj dogaja. Je kar nekaj smučarskih prog plus tega je tam svetovno prvenstvo v smučanju moških na Vitrancu. Ampak sedaj se ne bomo smučali, sedaj se bomo malo peš sprehodili na Vitranc, ter nekaj dobrega naredili za svojo telo. Na vrh Vitranca potekata dve prijetni poti, obe iz Kranjske gore, ena iz središča mesta ena pa iz jezera Jasna. Obe sta zelo lepi in prijetni, ter nas pripeljeta na Vitranc. Povem vam iz svojih izkušenj, če se odpravljate poleti v vročini in se bi radi na koncu skopali v jezeru Jasna, je najboljše it od tukaj, ker popoldan ne najdeš več prostora za parkirat. Seveda sedaj pa smo v jesenskem času in si izberite pot katera vam bolj ustreza. Na vrhu vas čaka tudi Mojčin dom, kjer se lahko malo okrepčate. Ja, še to ne smem pozabit, če ste res preleni, da bi se malo sprehodili, se lahko gor odpeljete s sedežnico.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Rok Petrušič.

Izhodišče; ko se pripeljete v Kranjsko goro, sledite tablam za smučišče. Opazili boste veliko parkirišče, kjer tudi parkirate. Za to pot boste potrebovali nekje 2 uri in pol lepe zmerne hoje.

Opis poti; na parkirišču boste opazili kovinske stopnice, ter trafiko, tukaj tudi prodajajo vstopnice za sedežnico. Opazili boste tudi tablo za Cipernik in vi se odpravite na to pot. Če boste malo bolje pogledali na trafiki, boste tudi opazili tablo za Bedančev dom. Pot vas bo spremljala po cesti ob sankališču Besna Pehta. Kot ste že opazili so tukaj vsa imena povezana z pravljičnimi junaki Kekec. Zato še je toliko bolj zanimivo za otroke. Ob cesti boste tudi opazili proge za gorske kolesarje, zato morate včasih malo pazit, ker kolesarji včasih prečkajo tudi cesto. Vedno bolj se boste vzpenjali po cesti do Bedančevega doma, vedno bolj se vam odpirajo prelepi razgledi na Kranjsko goro ter njeno okolico. Hitro prispemo do Bedančevega doma, kje si lahko malo spočijemo in tudi kaj spijemo. Sam Bedančev dom je zelo lep in okrašen, kot v filmu Bedanec, zato si ga kar oglejte ter poglejte v dolino. V domu tudi vprašajte za kartice, da bodo lahko otroci iskali po gozdu filmske junake in si davali žige. Nato pot nadaljujete v smeri Vitranc in Cipernik. Pot dalje poteka po cesti in gozdu, če pa imate otroke in imate kartice za žige, vas bo pot popeljala v gozd na desno, kjer bodo otroci iskali Rožleta, Mojco, Kekca…in vas na koncu spet pripelje na cesto. Ampak tudi cesta se enkrat konča ter vas označena pot odpelje v gozd. Tu pa se tudi začne pot malo bolj vzpenjati, ampak ni prehudo, kjer je volja je tudi moč. Ko prehodimo gozd, kar nam poleti prav paše, da se malo skrijemo pred vročim soncem pa pridemo na greben Vitranca. Mi nadaljujemo levo do Mojčinega doma. Tukaj se lahko tudi okrepčamo ter spočijemo. Najboljše pa de se od doma še sprehodimo par minut naprej do razgledišča. Tukaj se vam res ponujajo prekrasni razgledi na Kranjsko goro, Rateče, Podkoren dolino Krnica, gorovja Julijskih Alp ter njeno okolico. Pričakajo vas tudi klopce, kjer si lahko privoščite malico. Naj se vam ne mudi nazaj v dolino, če je lepo vreme kar uživajte v pogledih ter si naberite moči za nov dan.

Če pa še imate kaj moči za sprehajat po čudoviti naravi pa se lahko napotite še na Cipernik 1745 metrov, pot je od tukaj dolga še nekje 1 uro. Pot je dalje tudi primerna za vse starosti. Na vrhu Cipernika pa imate prelep pogled na Planico, dolino Male Pišnice, Ponce, Jalovec, Slemenovo Špico, Karavanke, dolino Tamar, Mojstrovko. Zato kar pot pod noge in srečno še na Cipernik.

Kot pa sem že omenila, še je ena prijetna pot od jezera Jasna, ki je približno isto dolga.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Izhodišče; parkiramo nekje na parkirišču blizu jezera Jasna v Kranjski gori. Kdor ne ve kje se jezero nahaja, peljete se proti Vršiču in boste na desni strani opazili jezero. Če je prostor je najbolje parkirat tukaj na začetku blizu kipa kozorog, ker tukaj je tudi izhodišče za Vitranc.

Opis poti; pri mostu boste opazili table za Cipernik in Vitranc. Usmerite se na to pot, ki je celo pot lepo označena s planinskimi znaki. Ta pot poteka večinoma po gozdu in na vsake toliko časa se nam odprejo lepi razgledi na okoliške vrhove ter Kranjsko goro. Pot ni zahtevna in ne težka, prehodi se 725 metrov višinske razlike, saj Mojčin dom na Vitrancu leži na 1555 metrih nad morjem. Naj se vam ne mudi, lepo počasi se sprehodite do vrha, saj imate čas.. malo pred vrhom se nam priključi pot iz Kranjske gore. Nazaj se lahko vrnete po isti poti, lahko greste do Kranjske gore in nato do jezera Jasna lepo peš. Vsak zase ve koliko je zmožen hodit.

Čeprav Vitranc ni kakšna zahtevna in visoka gora, jaz le priporočam pohodniško obutev ali pa vsaj dobre adidaske. V nahrbtnik si le dajte dovolj tekočine, posebej v poletnih mesecih zna biti vroče. Tudi kaka malica ne škodi ali pa kakšni prigrizki. Mislim pa da vsak ve koliko česa potrebuje za kakšno pot, nekateri bolj pogosto kaj prigriznemo, nekateri pa nič.

Če pa ste že enkrat v teh prelepih krajih in še imate kaj časa, si kar privoščite ker tukaj pa je res polno vsega za videt. Lahko si razgledate mesto Kranjska gora, če še tukaj niste bili, če je toplo se skopate v jezeru, poleti je tukaj kar gužva. Lahko se odpeljete na prelaz Vršič ali pa v Planico. Tudi Zelenci so zelo zanimivi in lepi za pogledat. Tukaj vam res ne more bit dolgčas, lahko pa si privoščite lepe počitnice v Kranjski gori ali njeni okolici. Prenočišč je ogromno, kot tudi restavracij in picerij.

Če se boste potikali blizu Kranjske gore ali pa če ne veste kam na kratek pohod, vam priporočam da se podate na Vitranc, kjer boste našli prelep razgled na Kranjsko goro ter njeno okolico.

Objavi komentar

Follow us on