fbpx
Image Alt

Blog

vogar

Vogar je planina, ki jo lahko imenujemo raj nad Bohinjem

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, od kje neki ljudje uspejo posneti čudovite fotografije Bohinjskega jezera. Vsaj na internetu ste verjetno že zasledili prelepe posnetke Bohinja, ki so takšni, kot bi jih posneli iz zraka. In priznajte, da ste si takšen pogled zaželeli tudi sami doživeti v živo. Kar dve izvrstni razgledišči nad Bohinjskim jezerom najdemo na Vogarju. Če se iz Bohinja odpravimo le na krajši izlet, se približno 500 prehojenih višinskih metrov poplača z neprecenljivim pogledom na jezero in okoliške vrhove.

Vogar je večja, razpotegnjena planina, ki se nahaja na najbolj vzhodnem delu grebena hribov, ki se dvigujejo na severni strani Bohinjskega jezera. Travnata planina na nadmorski višini 1100 m je bila nekdaj domovanje pastirjev, v zadnjem času pa so pastirske stanove preuredili v počitniške hišice. Vogar je prva izmed večih Fužinarskih ali Fužinskih planin, med katere prištevamo planine med Staro Fužino v Bohinju in Dolino triglavskih jezer. Do nje vodi lepa, na nekaterih delih pa tudi malo strmejša pešpot iz Stare Fužine. Če se pripeljemo po Bohinju in pridemo v kraj Stara Fužina, pred mostom čez Mostnico zavijemo levo v smeri planine Vogar in Voje. Kmalu pridemo do makadamskega parkirišča, kjer je cena za parkiranje 2€ na dan. Ker se nahajamo v Triglavskem narodnem parku, so Bohinjci precej poostrili prometni režim. Cesta od parkirišča proti planina Vogar in planini Blato je tako plačljiva in na dan za vožnjo ter parkiranje višje na planinah odštejemo 10€.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ida Kristan Lebar, Maja Štravs, Mira Bratun, Monika Šlibar, Nives Bergant, Sabrina Habjanič, Špela Trček.

Od parkirišča v Stari Fužini se zato peš odpravimo po cesti, vendar kmalu sledimo smerokazu za Vogar, ki nas usmeri levo s ceste na pešpot. Po prečenju razglednega pašnika pot preide v gozd, kjer se nekoliko bolj strmo vzpne. Ko prepešačimo nadaljnjih nekaj serpentin po kamnitem kolovozu, pot zopet postane položnejša. Po nekaj minutah nadaljnje hoje zagledamo odcep s smerokazom za spomenik NOB. Tej stezi sledimo, če želimo priti na prvo razgledišče. Ko stopimo iz gozda, se pred nami odpre travnato pobočje, preko katerega nam pogled uhaja v dolino na svetlikajoče se Bohinjsko jezero. V primeru lepega vremena in ugodnih vremenskih razmer bomo tukaj zagotovo srečali padalce, saj je to ena od bolj priljubljenih in hkrati lahko dostopnih vzletnih točko za polete s padalom.

Od razgledišča se vrnemo nazaj do razpotja in nadaljujemo naprej proti Vogarju. Že po nekaj korakih zopet stopimo iz gozda in pridemo do travnikov na obrobju planine Spodnji Vogar. Tu lahko ob poti občudujemo pristne pastirske hišice, ki pa so si jih lastniki sedaj večinoma preuredili v vikende. Človek kar zasanjano zre v vso lepoto, ki ga obdaja in si hkrati v mislih slika kako prijetno bi bilo preživeti več dni v naravi, na planini. A podamo se naprej in po poti, ki se ves čas nekoliko vzpenja, v približno petih minutah hoje že prispemo do Kosijevega doma na Vogarju. Za celotno pot od parkirišča v Stari Fužini do Kosijevega doma na Vogarju potrebujemo slabo uro in pol hoje. Kosijev dom, ki so ga predstavniki Planinskega društva Železničar Ljubljana, v katerega lasti je, poimenovali po Dragu Kosiju, enem najbolj zaslužnih, da dom na Vogarju stoji, je julija, avgusta in septembra odprt vse dni v tednu, v ostalih mesecih pa le ob vikendih. V primeru najavljenih večjih skupin se je mogoče dogovoriti, da se dom tudi v teh preostalih mesecih odpre med tednom. V domu nam glede na letni čas ponujajo marsikatere sezonske dobrote. V zimskih mesecih se prileže kakšen domač planinski čaj, poleti pa kaj bolj osvežilnega. Tudi za lakoto poskrbijo tam, privoščimo si namreč lahko različne, predvsem tradicionalne slovenske ‘planinske’ jedi kot so jota ali ričet. Za sladokusce pa se najde tudi kakšen štrudelj. Za tiste, ki Vogar izberejo kot izhodiščno točko za daljše izlete po okoliških planinah ali vrhovih, morda celo za vzpon na Triglav, je dobrodošlo tudi dejstvo, da imajo v Kosijevem domu na razpolago kar nekaj ležišč. Prespimo lahko v sobah, ki imajo skupno 45 ležišč, ali pa v dveh sobah s skupnimi ležišči.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa nas je prvi razgled med potjo navdušil, se morda niti ne bomo ustavili pri domu, ampak jo bomo hitro mahnili dalje, po stezici, ki se nadaljuje nekaj korakov za domom in nas pelje proti drugemu, še lepšemu razgledišču. Niti pet minut ne hodimo, ko nas potka že pripelje do prepadnega roba planine, od koder pa se odpre dih jemajoč pogled na Bohinjsko jezero in Spodnje bohinjske gore, ki se dvigajo nad njim. Od tu najbolje vidimo v Ukanc, ravno nasproti nas se bohoti Vogel, nekoliko proti zahodu pa lahko uzremo Komno. Ambient je še toliko lepši, saj je na razgledišču postavljena skromna, lesena klopca, ki pa kar vabi k temu, da obsedimo za nekaj trenutkov in v tišini, ki jo ustvarja narava okoli nas, občudujemo vso lepoto, ki se nam ponuja pred očmi.

Nekoliko naprej od Kosijevega doma, če nadaljujemo proti cesti, ki pride iz Stare Fužine, oz. v smeri Planine pri Jezeru in Planine Blato, se odcepi tudi pot proti Domačiji Dolenc. Poleg izvrstnih domačih jedi tam ponujajo še dodatno prav posebno doživetje, in sicer prenočevanje na seniku. Neverjeten občutek je, ko preživiš noč v mehki slami in obdan z vonjem po domačnosti. Možen je tudi dogovor za organizacijo različnih praznovanj, zabav ali drugih družabnih dogodkov.

Ker nam izlet od Stare Fužine vzame le uro in pol hoje, je sploh v obdobju, ko so dnevi daljši, primeren tudi za hiter popoldanski pobeg v naravo. Seveda moramo računati tudi na kakšno uro dolg povratek v dolino. Zaradi nezahtevnosti poti je obisk Vogarja primeren tudi za družine z manjšimi otroki. Otroci bodo zagotovo navdušeni nad vsem kar najdejo v naravi, saj je narava največje in najpreprostejše otroško igrišče. Zamislimo si lahko tudi malico iz nahrbtnika ali piknik nekje na širnih travnikih na planini. Ne pozabimo pa, da smo v naravi le gostje in jo ohranimo tudi za tiste obiskovalce, ki pridejo za nami ter za živali, ki tam prebivajo. Smeti torej odnesimo s seboj v dolino. Če imamo majhne otroke, jim lahko s takšnim zgledom damo izvrstno popotnico za življenje. Hkrati pa moramo biti na otroke vseeno nekoliko bolj pozorni na razgledišču naprej od koče, kjer se nahajamo nad prepadnim robom. Na izlet na Vogar se lahko podamo v vseh letnih časih, saj prav vsak po svoje pričara lepo doživetje. Tudi kadar je narava prekrita z belo snežno odejo, je izlet na to prelepo in hkrati lahko dostopno planino čudovito doživetje.

Objavi komentar

Follow us on