fbpx
Image Alt

Blog

Grad Grad

Grad Grad je največji baročni grad na Slovenskem

Goričko je razgibana pokrajina, ki se nahaja na skrajnem severovzhodu Slovenije. Poleg čudovite neokrnjene narave in domače hrane, sem turiste privabijo tudi številne znamenitosti, med drugim Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini ter največji baročni grad na Slovenskem, grad Grad.

Do gradu se lahko pripeljete neposredno z avtom. Če pot začnete v Ljubljani se peljete po cesti Ljubljana–Kompolje–Blagovica–Trojane–Vransko–Lopata–Pletovarje–Rogoza–Cerkvenjak–Vučja vas–Lemerje–Radovci–Grad.

Grad Grad se nahaja v istoimenskem kraju in stoji na griču iz bazaltnega tufa. Včasih so ga poimenovali tudi Gornjelendavski grad. Posestvo, na katerem danes stoji grad, se je imenovalo Lyndwa, v pisnih virih pa se omenja šele leta 1208, čeprav arheologi po izkopaninah trdijo, da naj bi grad Grad obstajal že v 11. stoletju.Grad so začeli graditi vitezi templarji, današnjo podobo pa naj bi dobil v 16. in 17. stoletju, v 18. in 19. stoletju pa je doživel dozidavo in prenovitev.

Baročna stavba je imela čez stoletja veliko vladarjev. Sprva je kralj Andrej II. podaril posest grofu Nikolaju Amadejcu iz Železnega, leta 1275 pa je grad Grad prišel v roke rodbine Amade, nato ga je za njimi prevzela rodbina Szechy, ki je v 16. stoletju razširjala protestantizem.. Po rodbini Szechy grad leta 1685 pade v roke rodbini Batthyany, nato si jo naslednja leta lastijo še rodbine Nadasdy, Szechenyin in Szapary. Med vojnama je z gradom upravljal industrialec iz Murske Sobote, Geza Hartner. Leta 1945 se je tukaj naselila Rdeča armada, po koncu druge svetovne vojne pa je bil grad podržavljen. Od leta 1960 pa vse do leta 1990 grad ni imel lastnika in je zato propadal. Leta 1995 so ga začeli znova obnavljati, od leta 2003 pa ima na gradu sedež Javni zavod Krajinski park Goričko in informacijsko Središče za obiskovalce gradu ter parka Goričko – Raab – Őrség.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Blanka Veligovšek, Dragica Žnidarec, Mira Bratun, Petra Pritržnik, Sabrina Habjanič, Tatjana Koren Trinko.

O gradu Grad obstajajo tudi številne legende. Ena od njih pravi, da naj bi imel grad 365 sob, druga in najbolj znana pa govoru o zmaju Kaču z zlato krono. Zmaj Kač se je vedno rad kopal v ribniku in vedno odložil svojo krono na breg. Nekega dne mu je krono ukradel sin grofovskega hlapca in otroci še danes iščejo njegovo krono.

Res velja, da ima grad Grad veliko sob, kjer si lahko ogledate številne znamenitosti. Na gradu si lahko ogledate:

  • Delavnice domačih obrti kot so kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, seveda vse na star tradicionalen način.
  • Viteško dvorano, kjer se nahajajo občasne razstave ter projekcija filma o Krajinskem parku Goričko ter občasno kakšne prireditve.
  • Grajsko galerijo, kjer imajo umetniške in naravoslovne razstave ter kulturne dogodke
  • Koncertni salon in poročno dvorano, kjer prirejajo koncerte, sprejeme, konference in v tej dvorani lahko sklenete zakon.
  • Severovzhodni grajski stolp, kjer si lahko ogledate umetnost načina gradnje, vse od pritličja do vrha gradu.
  • Grajsko okroglo klet, ki je značilna po tem, da se nahaja 6 metrov pod zemljo in ima banjasti stolp. V njen hranijo vrhunska vina domačim pridelovalcev. Na vašo željo lahko vina tudi degustirate in se pogovorite z izkušenim vinogradnikom.
  • Središče za obiskovalce, kjer si lahko kupite domače izdelke lokalnih rokodelcev in kmetij, ponujajo pa tudi različne spominke, literaturo in vodnike po Krajinskem parku Goričko.
  • Okrogli salon, kjer navadno potekajo kolegiji zaposlenih v Javnem zavodu Krajinski park Goričko ter posveti in srečanja domačih in tujih strokovnjakov. Prav tako si lahko v okroglem salonu ogledate portrete rastlinskih in živalskih vrst, ki se nahajajo na Goričkem.
  • Črna kuhinja in pokuševalnica, kjer se lahko dogovorite za kuho in pokušino domačih jedi.

Posebnost gradu Grad pa je tudi ta, da lahko v njem prenočite. V gradu so za vse turiste urejene 4 spalnice z 10 posteljami in kopalnicami. V sobah ni televizije in drugih elektronskih naprav, saj želijo gostom ponuditi kraj, kjer se lahko sprostijo.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Odpiralni čas gradu Grad:

-od aprila do septembra: 10.00–18.00

-marec, oktober, november: 10.00–16.00

Vstopnina:

-odrasli: 3,50 €

-upokojenci: 3,00 €

-otroci, dijaki, študenti: 2,00 €

-odrasli v skupini z več kot 30 oseb: 3,00 €

V gradu se nahajajo tudi ogromne kleti in ječe. Zunaj se nahaja vodnjak, ki je služil za obrambo in je vklesan v živo skalo. Graščaki, ki so si skozi časi podajali grad iz rok v roke, so poskrbeli tudi za velik grajski park, v katerem se danes nahajajo tulipanovci, ki spadajo med najstarejše v Sloveniji. Med drugim se tukaj nahajajo še rdeče bukve, rdeči hrasti, gledičevke in sofore.

Grad Grad je imel tudi grajsko kapelo, v kateri so duhovniki opravljali verske obrede. Na gradu Grad pa je opravljal vlogo duhovnika tudi pisec slovenskih nabožnih knjig Mikloš Küzmič. Bil je prvi prekmurski rimokatoliški pisatelj, ki je nekatere evangelije prevedel v pokrajinsko narečje – prekmurščino.

Skupaj z gradom Grad pa si lahko pogledate tudi Doživljajski park Vulkanija, ki je zanimiv tako za odrasle kot za otroke. Postrežejo vam z informacijami o vulkanih, zgodovini Zemlje, o geoloških značilnosti in še čim.

Skupna vstopnica za Doživljajski park Vulkanija in grad Grad:

-odrasli: 12 €

-otroci 5–15 let: 8 €

-dijaki, študentje: 9 €

-upokojenci: 10 €

-družina (2 odrasli osebi + 2 otroka) : 32 €

-otroci do 5 let: brezplačno

Poleg gradu Grad in Vulkanije na Goričkem, si lahko ogledate še najzanimivejšo arhitekturno stavbo iz 20. stoletja in znamenito svetišče Pomurja, Plečnikovo cerkev Gospodovega vnebohoda. Domačini jo imenujejo tudi bela golobica, saj velja tudi za eno izmed najlepših arhitekturnih stvaritev. Prvotna cerkev je bila zgrajena v 14. stoletju, današnjo podobo pa je dobila leta 1927. Nahaja se na vzpetini nad Bogojino in si jo je vredno ogledati že zaradi njenega okroglega zvonika.

Pokrajina Goričko že sama po sebi privlači turiste s številnimi znamenitostmi kot je grad Grad, Plečnikova cerkev v Bogojini, številne terme in še kaj. Po tem čudovitem gričevnatem svetu se je vredno zapeljati tudi s kolesom in si pogledati čudovito vinorodno pokrajino. Grad Grad že s svojo veličastno podobo vabi turiste, da si ogledajo njegovo bogato notranjost in izvejo več o sami zgodovini gradu. Če potrebujete sprostitev in počitek od dela, ali preprosto počitek od tehnologije, je grad Grad pravo mesto, kamor se lahko odidete spočit.

Objavi komentar

Follow us on